Вхід | Реєстрація

У Кобеляках розпочалася вакцинація від COVID

У Кобеляках розпочалася вакцинація від COVID

Як і було анонсовано Урядом у першу «хвилю» вакцинації потрапили виключно медики. У Кобеляках протягом дня 9 березня щеплення отримали сімдесят лікарів і медсестер.

Вакцинацію проводила бригада медиків із Кременчука. Найдовше часу займає процес спілкування із лікарем перед ін’єкцією. У пацієнтів вимірюють артеріальний тиск та температуру тіла, розпитують про самопочуття. Ін’єкцію роблять у «не робочу» руку.

Розпочався процес вакцинації близько опівдня. Згідно із планом за день щеплення мали отримати сімдесят чоловік. Кременчуцькі медики розповіли, що як правило протягом одного робочого дня встигають про вакцинувати сто пацієнтів.  Застосовують виключно індійську вакцину.

 Вакцину, відому як,  Covishield виготовляють з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) шимпанзе. Його модифікували, щоб він був більше схожий на коронавірус - однак він не може спричиняти хвороби.

Коли вакцину вводять пацієнтові, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла і готує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Щеплення роблять двічі, з інтервалом 4-12 тижнів. Вакцину можна безпечно зберігати при температурі від 2°С до 8°С, а щеплення робити у наявних кабінетах лікарів.

Одним із перших вакцину отримав головний лікар Володимир Казирод. Після уколу він одразу пішов на своє робоче місце.

Лікар із Кременчука, котрий очолював бригаду вакцинаторів розповів про деякі нюанси застосування Covishield.

За його словами непотрібно панікувати, коли на момент проведення другої ін’єкції, а це – 8-12 тижнів потрібної пацієнтові вакцини не буде в наявності. Можна почекати кілька днів. Тобто не обов’язково проводити другий етап вакцинації день у день. На якість захисту від вірусу це не вплине.

А от «міняти» вакцину не можна. Якщо під час першого етапу вакцинації людині вкололи Covishield, то другий укол необхідно буде зробити теж саме цієї вакциною.

Головна медсестра ЦРЛ Вікторія Омеляненко у свою чергу розповіла, що перед проведенням щеплення усі бажаючі письмово написали заяви про добровільну згоду. Кожен під час вакцинації мав із собою паспорт. Яких-небудь спеціальних документів про проходження вакцинації не видають. Їх видаватимуть лише після другого етапу,тобто через кілька місяців.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2021, 14:38 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації