Вхід | Реєстрація

Новосанжарського палія посадять на три роки

Новосанжарського палія посадять на три роки

Відповідний вирок у лютому виніс Полтавський апеляційний суд.

 

Умовний термін та 125 000 штрафу

Нагадаємо, що 3 червня 2019 року Новосанжарський райсуд виніс вирок уродженцю села Міняйлівка Одеської області, який через борг підпалив автомобіль і будинок знайомого новосанжарця.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень, 2 вересня 2018‑го, близько 19:00, Петро Дарій приїхав на велосипеді до будинку Олександра Голубкова, що знаходиться за адресою: Нові Санжари, вулиця Незалежності, 65. Імена зловмисника і потерпілого оприлюднило інтернет-видання «Полтавщина». Дарій переліз через паркан і він підійшов до автомобіля Honda Accord, 2005 року випуску. Підсудний облив авто легкозаймистою рідиною і підпалив його. Далі Петро Дарій розбив вікно в будинку, підпалив шматок тканини і кинув його в середину. Після цього палій зник із подвір’я Голубкова.

Згідно з висновками судової та оціночно-будівельної експертиз, вартість автомобіля склала 163 771 гривню, а будинку — 111 205.

На щастя, у цей момент Олександр Голубков повернувся додому. Він загасив автомобіль. Палаюча тканина, яку Дарій кинув у будинок, погасла самостійно.

Підсудний під час судового засідання визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення в повному обсязі. Судді Тетяні Стрельченко палій пояснив, що мав намір пошкодити майно, так як Олександр Голубков не розрахувався з ним та дружиною за надані послуги в утриманні домогосподарства. Домовленості між ними були усними.

Суддя визнала Петра Дарія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 194 ККУ (Умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, карається позбавленням волі на строк від 3 до 15 років) і призначила йому покарання — 3 роки позбавлення волі.

Та вона взяла до уваги щире каяття палія та допомогу в розкритті злочину. І на підставі статті 75 ККУ (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) звільнила підсудного від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк — три роки.

Також суддя задовольнила цивільний позов потерпілого щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Так, палій повинен сплатити в рахунок відшкодування матеріальної шкоди 20 241 гривню, моральної шкоди — 100 000 та 5000 — для відшкодування витрат на правову допомогу.

 

Полтавські судді скасували вирок новосанжарської колеги

Не погоджуючись із таким вироком, потерпілий подав апеляційну скаргу, у якій прохав служителів Феміди вирок суду скасувати в частині призначення покарання Петру Дарію та постановити новий вирок, яким позбавити його волі на три роки.

Судді Полтавського апеляційного суду встановили, що «звільняючи палія від відбування покарання з випробуванням, їх новосанжарська колег не навела переконливих мотивів на підтвердження прийнятого рішення про можливість виправлення підсудного без реального відбування покарання, а послалася на тяжкість вчиненого злочину, визнання обвинуваченим своєї вини, не розкривши при цьому ні дані про особу, які б давали підстави для такого висновку, ні в чому полягають фактичні обставини, що істотно зменшують суспільну небезпечність злочину, вчиненого обвинуваченим».

«Разом з тим, судом першої інстанції не враховано, що Петро Дарій вчинив тяжкий злочин, наслідком якого є пошкодження майна небезпечним способом, майнову шкоду потерпілому не відшкодував і не намагався її відшкодувати, не шкодує, що вчинив цей злочин, що не свідчить про його щире каяття, офіційно не працює, є особою, яка раніше неодноразово притягувалась до кримінальної відповідальності за тяжкі та особливо тяжкі злочини, у тому числі за умисне вбивство, у зв`язку з чим колегія суддів приходить до висновку, що в матеріалах справи відсутні обставини, на підставі яких суд зміг би дійти висновку про можливість виправлення обвинуваченого без відбування покарання».

Виходячи з викладеного, колегія суддів вважає, що вирок стосовно підсудного в частині звільнення від відбування покарання з випробуванням підлягає скасуванню з постановленням у цій частині нового вироку.
У результаті, колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу потерпілого. Вирок Новосанжарського районного суду від 3 червня 2019 року щодо Петра Дарія в частині призначення покарання — скасувала. Судді ухвалили в цій частині новий вирок.

Петру Дарію призначили покарання за частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 194 ККУ у виді 3 років позбавлення волі. У іншій частині вирок залишили без змін.

У зв`язку з набранням вироку апеляційного суду законної сили, Петра Дарія взяли під варту безпосередньо в залі суду. Строк покарання обраховується з 22 лютого, із дня винесення вироку.

Петро Дарій має час до 22 травня, аби подати касаційну скаргу у Верховний Суд.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 березня 2021, 12:36 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації