Вхід | Реєстрація

«Нижньоворсклянський» може стати комунальним підприємством обласної ради

«Нижньоворсклянський» може стати комунальним підприємством обласної ради

Для цього потрібне звернення обласних обранців і погодження депутатів Кобеляцької міськради.   
Днями на території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» відбулася робоча нарада стосовно подальшого функціонування об’єкта та перспектив його розвитку. Зібрання провів заступник голови Полтавської облдержадміністрації Євген Греков, повідомляє пресслужба ОДА.

На нараді були присутні депутати облради, колектив парку, представники Кобеляцької громади, Полтавського рибоохоронного патруля, Держекоінспекції, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

РЛП «Нижньоворсклянський» заснований у 2002 році Кобеляцькою районною радою. У зв’язку з реформою децентралізації, цьогоріч він перейшов у власність Кобеляцької територіальної громади.

Директор РЛП Олександр Шуліка розповів, що площа парку — 23,2 тисячі гектарів, із них 17 тисяч гектарів — вода. Він є рекреаційним об’єктом природно-заповідного фонду України і призначений виконувати зокрема охоронну й наукову функції. У 2003 році була створена адміністрація парку і сформований штат. Наразі тут працюють 12 чоловік.

Також керівник «Нижньоворсклянського» повідомив, що з 2016 по 2020 роки фінансування установи здійснювалося відповідно до районної програми фінансової підтримки РЛП «Нижньоворсклянський». На розвиток установи, туризму кошти не виділялися. Працівники РЛП подавали заявки на фінансування з обласного екофонду. Минулого року поставили сонячну електростанцію. Подали запити, аби збільшити її потужність і обладнати відеоспостереження.

Зі слів Олександра Шуліки, у 2020-му фінансування парку з районного бюджету склало 1,3 мільйона гривень, при потребі в 1,7 мільйона.

Заступник директора із наукової роботи Наталія Смоляр поінформувала присутніх, що штат РЛП має складатися із 45 осіб. Кількість працівників розраховується згідно з площею і завданнями парку. У РЛП повинні працювати науковий відділ, відділи рекреації та екологічної просвіти, надаватися різні види екологічного туризму.

Із моменту створення «Нижньоворсклянського» працівники отримують мінімальні зарплати, а з 1 січня цього року працюють без збереження заробітної плати.

Також на зібранні виступив голова Кобеляцької громади Олександр Копелець, який сказав, що більшість депутатів міської ради вирішили залишити парк у власності ОТГ.

На наступній сесії розглядатиметься питання щодо виділення коштів на утримання персоналу, придбання пального й охорону парку. Та попередив, що кошти виділятимуться не в тій кількості, у якій хотілося б працівникам РЛП, але на перший час фінансування не зменшилося. Міська рада планує провести аудит роботи «Нижньоворсклянського».

Представник Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Михайло Савченко зазначив, що «Нижньоворсклянський» має стати комунальним підприємством обласної ради. Оскільки наразі питання стоїть не в тому, хто буде власником. Ця територія ніде не подінеться, вона знаходиться в Кобеляцькій громаді. Щоб парк заробляв кошти, спочатку їх у нього треба вкласти.

Як розповів Євген Греков, до Полтавської ОДА надходили звернення щодо порушення перед обласною радою питання взяття в управління РЛП.

Він сказав, що в пріоритеті — збереження природно-заповідного фонду, розвитку територій ПЗФ. Тому ОДА внесе на розгляд депутатів обласної ради проєкт рішення щодо звернення до Кобеляцької міськради стосовно передачі парку в обласне підпорядкування. Якщо депутати облради підтримають таке рішення, тоді представники Департаменту екології й міської ради можуть провести спільний аудит і вивчити стан справ у «Нижньоворсклянському»


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2021, 20:33 | Кобеляки | Суспільство
1. Ltava / 25 березня 2021, 21:09
Областей скоро не буде а будуть регіони і ми ввійдемо в Харківський регіон))) Половина мисливських угідь Полтавщини передані Харківським мисливським господарствам, тепер перейдуть і рибальські. яка проблема помираючого регіону?))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації