Вхід | Реєстрація

Микола Скрильник: «Без згоди громади ніякого свинокомплексу в Біликах не буде»

Микола Скрильник: «Без згоди громади ніякого свинокомплексу в Біликах не буде»
Пікетувальники готові повернутися

У останні кілька днів біличани та жителі інших населених пунктів громади дуже жваво обговорюють у ФБ новину про нібито заплановане відновлення роботи свинокомплексу. При цьому, ніхто не пробує отримати інформацію «із перших уст», у основному коментатори діляться власними припущеннями. Редакція звернулася за офіційним коментарем до білицького селищного голови Миколи Скрильника.

Для початку — трішки передісторії. 19 березня заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін на своїй сторінці в Фейсбук розмістив повідомлення наступного змісту:

У межах робочої поїздки відвідав Білицьку громаду. Два її великі підприємства не працюють — цукровий завод і свинокомплекс «Сільські традиції». Останній уже 4 роки, як закрили. 130 людей втратили роботу, місцевий бюджет — наповнення.

Поспілкувалися з директором підприємства, головою громади, депутатом обласної ради Сергієм Жуком. Є кілька інвесторів, які бажають купити свинокомплекс і відновити виробництво. Уже навіть очисні споруди на свинокомплексі побудували, щоб мінімізувати забруднення й уникнути запахів, на які так скаржилися місцеві жителі.

Чому так важливо відновити роботу одного з найбільших свинокомплексів у країні.

По-перше, це 130 робочих місць із зарплатою, вищою за середню.

По-друге, надходження до місцевого бюджету не такої вже заможної громади. Керівництво «Сільських традицій» за соцугодою також вкладатиме кошти в розвиток громади, надаватиме продукцію для харчування дітей у школі, ремонтуватиме дороги.

Зрозуміло, що важлива й думка жителів Біликів та навколишніх сіл. Без громадських слухань виробництво такого масштабу не запустити.

Цей пост миттєво зібрав багато переглядів і коментарів. Його передрукували різні інтернет-ЗМІ. Здобуттям більш розлогої інформації, отриманням коментарів від посадовців, котрі безпосередньо можуть приймати рішення, ніхто себе не обтяжував. А українські псевдо журналісти почали завзято штампувати статті під промовистими, якщо не сказати провокаційними, заголовками на кшталт «На Полтавщині планують відновити роботу свинокомплексу в Білицькій громаді».

Не маючи змоги оперативно отримати коментар від заступника голови ОДА Дмитра Луніна, редакція звернулася до білицького селищного голови Миколи Скрильника, який безпосередньо був присутнім на комплексі під час візиту Дмитра Луніна. Ми попрохали більш розлого розповісти про перипетії приїзду посадовця обласного рівня та про справжню ситуацію навколо нібито відновлення роботи свинокомплексу.

 

Черга із бажаючих купити свинокомплекс

Микола Скрильник люб’язно погодився відповісти на запитання. Розмова відбулася в понеділок, 22 березня, у телефонному режимі.

Він наголосив:

— Хочу одразу заспокоїти одних і остудити гарячі голови інших людей. На сьогоднішній день ніякого реального плану по відновленню роботи свинокомплексу в Біликах не існує. У всякому разі, під час робочого візиту Дмитра Луніна до Біликів він озвучений не був. Відбулася звичайна робоча зустріч заступника голови ОДА із керівництвом комплексу та мною, як селищним головою. Немає нічого дивного чи підозрілого в тому, що високопосадовець цікавиться можливістю відновлення роботи підприємства, яке може стати для громади бюджетоутворюючим. Мене, як селищного голову, депутатів та, думаю, і всіх жителів Біликів це теж цікавить. Але при дотриманні певних умов.

Під час візиту Дмитро Лунін мав розмову із директором підприємства Юрієм Грушевським. Були присутні і я та депутат Полтавської облради Сергій Жук. До речі, я вперше побував на території цього підприємства. Був дуже здивований повідомленням Юрія Грушевського про те, що утворилася черга з бажаючих купити колишній свинокомплекс. За словами Грушевського, до нього зверталися близько п’ятдесяти осіб. Так, комплекс продається. Його власник, росіянин Олександр Орлов, не збирається відновлювати виробництво. Зрозуміло, що в процес купівлі-продажу ні селищна рада, ні облдержадміністрація втручатися не може. Це — приватна власність. А ось нюанси функціонування потенційного виробництва, зокрема, екологічні, нас цікавлять.

Далі Микола Скрильник розповів про деталі розмови на комплексі. За його словами, зараз є лише власник підприємства і бажаючі придбати виробництво. Що й коли вироблятимуть після продажу колишнього свинокомплексу, поки що не обговорюють.

Скрильник повідомив:

— Я зазначив, що зацікавлений у тому, щоб у Біликах з’явилося виробниче підприємство на базі свинокомплексу. Але одразу наголосив, що є один суттєвий недолік. Комплекс розташований на території населеного пункту. Мені почали розказувати, що є сучасні технології, які мінімізують шкідливий вплив на довкілля. Я запитав, де в Україні можна ознайомитися із успішним досвідом функціонування повноцінного відгодівельного комплексу на території населеного пункту. Відповіді не почув.

Селищний голова резюмував:

— Я ще раз повторив присутнім на зустрічі, що відкриття подібного виробництва передбачає обов’язкову процедуру громадських слухань. А я чітко усвідомлюю, що громада Біликів виступить проти. А я проти громади не піду. Не хочу, щоб щодня мене не пускали в кабінет пікетувальники, не хочу протестів у Біликах. Тому наголошую для всіх, хто прочитає ці рядки, що не підпишу жодного рішення про відкриття свинокомплексу чи іншого виробництва без згоди громади. Будуть експертні висновки — добре, будуть сучасні технології — прекрасно. Але в нас є ще й екологічна комісія, яку очолює Олександр Бажан. Депутати теж у обов’язковому порядку вивчать документи разом із фахівцями і висловлять своє бачення. А потім, у разі чого, — дадуть свій дозвіл. Але все це буде лише після того, як підприємство продадуть, а новий власник оголосить про свої плани. Поки що обговорювати нічого. Що там можна відкрити? Не можу сказати достеменно, я ж не інвестор. На мою думку, у таких приміщеннях на такій площі, а це — близько п’ятдесяти гектарів, можна налагодити вирощування грибів. Але, повторюся, я не фахівець і не бізнесмен. Напевне, можна відкрити маточник по розмноженню свинопоголів’я, а виробничі корпуси збудувати в іншому місці. Але як тоді контролювати кількість тварин, що утримуються в Біликах? Та ці питання поки що є виключно риторичними. Ніхто і нічого в Біликах ще не відкриває. На жаль чи на щастя — подивимося. Але зараз причини ламати дискусійні списи в соцмережах не існує.

Микола Скрильник пообіцяв і в подальшому інформувати редакцію про перебіг подій навколо можливого відкриття нового виробництва в Біликах. А ми, у свою чергу, одразу повідомимо про новини своїх читачів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 березня 2021, 16:45 | Кобеляки | Суспільство
1. Fuks / 27 березня 2021, 18:14
Нажаль чи на щастя але буде.Буде працювать,Його й закривали щоб забрать подешевще.А інтерес до нього має Великий дядько,виходець х Харкова,він і дав команду полтавській харківській владі займатись цим питанням.З якого дива ОДА так почала опікуватися закритими фермаи.Казок нарозказують,але вже тої лафи для Білицької Сради що була при Орлову не буде.На осінь готуйтесь заганять свиней..
2. Fed654Frumos / 27 березня 2021, 19:14
Яка думка громади?Скрильник,що ти ’’чешеш’’?Забули як отгрібали м,яко кажучи звіздюлєй за той свинюшник?
3. Fuks / 27 березня 2021, 19:31
А взагалі якщо вчитатися в слова Луніна,то питання вирішене...Буде працювать,зараз трохи *попрацюють* з Сел радою,трохи з житилями і процес пішов..Відновлюйте бистріш лікарню Білицьку,алергії і бронхіти лікувать..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації