Вхід | Реєстрація

Нехворощанський сільський голова відзвітувався за 100 днів роботи

Нехворощанський сільський голова відзвітувався за 100 днів роботи
Віктор Дубович: «Планів багато»

Очільник громади і його заступники виступили перед односельцями 19 березня в Нехворощанському будинку культури.

 

На ремонт лікарні з держбюджету надійде 10 мільйонів

Свій виступ голова громади Віктор Дубович почав із позитивних відгуків про своїх заступників, повідомила пресслубжа Нехворощанської ОТГ.

Очільник  громади нагадав, що головним завданням, яке він ставив перед собою, була підтримка медичних закладів. Тому за період його перебування на посаді голови основна увага приділяється реконструкції приміщення Нехворощанської амбулаторії. Для цього ведеться робота з керівництвом і депутатами обласної ради, нардепами від Полтавщини. Зокрема, є домовленість із Костянтином Касаєм про виділення з державного бюджету субвенції в розмірі 10 000 000 гривень на реконструкцію амбулаторії. І додав, що фінансові питання стосовно ремонту медичного закладу вже вирішені і підрядна організація до кінця жовтня має здати об’єкт у експлуатацію.

Також Віктор Дубович відзначив, що громада систематично направляє субвенцію для Новосанжарської лікарні й Центру первинної медико-санітарної допомоги. Та висловив незадоволення щодо механізму повернення коштів для утримання амбулаторій. У зв’язку з цим, очільник громади анонсував, що планує підпорядкувати амбулаторії громаді й фінансувати медзаклади напряму. Для сімейних лікарів уже придбана квартира, проведено перемовини з керівниками навчальних закладів Полтави, аби вони направили в ОТГ лікарів-інтернів.

 

Лівенську школу закриють, але збережуть Шедієвський дитсадок

Відділ освіти і Центр надання соціальних послуг працюють у відремонтованому приміщення. Після завершення робіт комісія виявила недоліки, які підрядник усунув за власні кошти.

Свою роботу продовжить дошкільний заклад у Шедієвому. А от Лівенську школу доведеться закрити. Діти, які відвідують її, продовжать навчання в Маячці. Голова ОТГ пообіцяв оновити матеріально-технічну базу в цьому навчальному закладі.

Наразі виконком працює над тим, аби знайти джерела фінансування для ремонту дитсадка в Нехворощі, який відвідують близько 40 дітей. На нову будівлю потрібні 52 мільйони. Тому доцільніше провести реконструкцію приміщення дитсадка.

 

«Сонячні» ліхтарі й ліквідація стихійних звалищ

Ще один напрямок роботи — вуличне освітлення. У планах — освітити всі населені пункти Нехворощанської громади. Ведеться робота в двох напрямках. По-перше, вирішується питання з енергетиками стосовно плати за оренду опор, на яких уже встановлені ліхтарі. По-друге — запровадження ліхтарів на сонячних батареях. Проведено відповідний тендер. Компанія-переможець подарувала два ліхтарі. Для експерименту їх установлять на віддалених вулицях одного з сіл, куди недоцільно тягти дроти.  Що ж до Нехворощі, то  тут вулиці освітлюватимуть аж до автозаправочної станції.

Нагадав сільський голова і про те, що для потреб громади придбаний сміттєвоз. Із його допомогою працівники комунального господарства займатимуться ліквідацією стихійних звалищ. Паралельно працюватиме й адмінкомісія, яка штрафуватиме порушників, котрі засмічують яри, опікуватиметься пустками і встановлюватиме їх власників, аби ті навели лад і тримали подвір’я в належному стані.

 

Два спортзали і два водогони

Займається виконком і розвитком спорту. Був задум відкрити в Нехворощі філіал полтавської спортшколи. Але ставка тренера дорівнює трьом окладам місцевих спортінструкторів. Тому було вирішено відремонтувати спортивні зали в Лівенському і Соколовій Балці, за які відповідатимуть інструктори.

Проблемними залишаються питання щодо залучення інвесторів для створення нових робочих місць у громаді. Міські підприємці не готові працювати у віддалених селах, із якими відсутнє нормальне дорожнє сполучення.

Щодо ремонту доріг Нехвороща — Соколова Балка і Нехвороща — Маячка, то невідомо, чи виділять на них кошти в цьому році. 9-кілометровий відрізок дороги на Соколову Балку оцінений у 130 мільйонів.

За кошти місцевого бюджету в Лівенському й Маячці будуватимуть водогони. Відповідна проектно-кошторисна документація вже виготовлена.

 

У планах — залучити багатомільйонну субвенцію

Потім перед присутніми виступили заступники голови громади. Ольга Хоменко відзначила, що зараз вони працюють над розробкою Стратегії розвитку громади, аби залучати в бюджет кошти міжнародних організацій та впроваджувати нові проекти. Розробляти документ допомагають фахівці програми «U-LEAD з Європою». У майбутньому Нехворощанська ОТГ отримає фінансову підтримку від компанії «Укргазвидобування» як переможець проекту. Завдяки співпраці з Полтавською газонафтовою компанією, відремонтовано артсвердловину в Нехворощі.

Заступник відзначила, що орієнтовний цьогорічний бюджет складе 58,7 мільйона гривень. Уже вдалося залучити 10 мільйонів на реконструкцію лікарні. Підписано договір з облрадою на 600 тисяч для реконструкції харчоблоку в Нехворощанській школі. У планах — до кінця року залучити субвенцій до 50 відсотків від суми загального бюджету.

Її колега Зоя Короленко зазначила, що депутати прийняли програму з надання адресної соціальної допомоги. Така допомога вже надавалася воїнам-інтернаціоналістам, виділено кошти і для ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Ведуться роботи з виготовлення проєктно-кошторисної документації населених пунктів.

Найближчим часом розпочнуться роботи з оновлення парку в Нехворощі.

Ще один заступник Світлана Калініченко розповіла про роботу комунгоспу. Уже проведені тендери на закупівлю бензину і мастила для бензокос і бензопил.

Вона закликала мешканців громади долучатися до упорядкування населених пунктів, особливо — кладовищ. Світлана Калініченко подякувала фермерам, які допомагали в розчищенні доріг від снігу і очищення ставка в Соколовій Балці.

Микола Завезьон, заступник сільського голови, пообіцяв сприяти в збуті продукції тим, хто захоче вирощувати у великих обсягах фрукти чи ягоди.

Коли сільський голова та заступники відзвітувалися, представник німецької громадської організації «Ротарі Клубу» в Кобеляках Віктор Попруга вручив Віктору Дубовичу «Зірку дружби народів срібного ступеню». Її передали представники Німецько-українського центру в Регенсбурзі (Баварія) за сприяння в одержанні пожежними командами гуманітарної допомоги.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2021, 18:42 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації