Вхід | Реєстрація

Чорбівський чародій

Чорбівський чародій

Григорій Іванович Мокрий пише картини, робить столи, табуретки й сувеніри. А ще він грає на гітарі. Написав кілька пісенних текстів для землячки, заслуженої артистки України Тетяни Садохіної.

У доробку Григорія Мокрого — малюнки і вірші для дітей, які гідно оцінили Любов та Оксана Куторжевські. Вони надрукували про нього статтю в журналі «Рідний край», що видається Полтавським педагогічним університетом. Крім цього, дослідниці творчості митця видали книжечку «Інноваційний спектр поезій Григорія Мокрого» з його творами: «У війні нема потреби», «Вогонь душі», «Славні молоді роки», «Гуси», «Сімейний Петько», «Іменини у Дарини», «Нева» та іншими.

— Із ініціативи мешканців села та за їх підтримки облаштовую дитячий майданчик для сільської дітвори, — розповідав Григорій Іванович. — Хочемо встигнути до Дня села.

Батьківська садиба охайна, тут багато що зроблено героєм цього нарису. Відчувається художній смак. Роблю кілька фото. Цікавлюсь «Пірамідою». Це така дерев’яна споруда.

— У ній гарно відпочивати, спілкуватися. Цікаво, якщо поставити всередину піраміди воду, то рідина набуває цілющих властивостей, — говорить Григорій Мокрий.

У його руках все оживає, набуває неповторної краси.

Григорій Мокрий народився в Чорбівці, тут навчався в школі. Двадцять п’ять років працював у Дніпрі. Нині — знову в рідному селі.

Вірші — це прояв його світосприйняття, життєвого досвіду, переживань, мрій. Він любить твори Шевченка, Гоголя. Читає історичні книги.

Григорій Іванович дбайливо зібрав, зберіг і впорядкував до видання патріотичні твори свого земляка Віталія Андрійовича Дейнеки, написані ще в радянський період. Через сміливі висловлювання твори не пройшли цензури і не були надруковані.

Любов до Батьківщини, до рідного краю, до найрідніших людей відчувається в поетичних творах Григорія Івановича «Надвечір’я», «Моє село», «Ворскла», «Пісня про Полтаву», «Росте бур’ян», «На чужині», «Весняна».

У нього своє неповторне бачення природи: «улігся час на цвіт духмяного бузку», «запалали світанки в весняній обнові», «день яснів ароматом», «юність пливла в хмаринці синій», «горять вогні в поемах, віршах», «крапельками блиска поріжок, нічка в’ється», «початок твій струмки-алеї живить далеке джерело», «на село упала хустка з хмар», «місяць тихо ріжком зачепив цвіт калини».

У вірші «Сон» (версія Мокрого) «згадався вчинок Прометея, вогонь душі він дав мені».

Поет засуджує агресивні дії сусідньої держави: «хто думав, що прийде війна, що кат російська сторона… Болить родині і мені та Бог на нашій стороні». «О, злий сусіде, подоба Каїну, заклятий «брате», чорнокрилий птах! Які вітри, ти шлеш на Україну? Які Боги у тебе на устах?», «політики, епохи злої, дружіть з своєю головою».

Письменник у віршах намагається відновити історичну правду: «Київ‑Русь! Це матір наша, яка виросла з руїн. А Росія — просто РАША для спільноти всіх країн…».

Уболіває поет за долю села, його трудівників: «сплять колгоспи в осинових перлах, гинуть села крізь сонні гаї… хижа пам’ять минулого стерла ясну молодість предків моїх», «сіяли, жали, жили як уміли, місяця-серпа посивілі сини», «славний образ дідуся десь поза законом».

Цікаві пісенні тексти: «Прадідівська хата», «Я радію цій весні», «У моєму садку», «У дворі розцвітає вишня».

На моє прохання зазвучала гітара в руках Григорія Івановича: «Вулиця до вулиці тулиться, небо сяє, а бува й хмуриться…».

Рідкісний талант чорбівського митця вилився у віршики для дітей: «Зайчик Руся», «Їжачок», «Хрячок -дивачок», «Мишка», «Ласуні», «Каченята», «Телятко Му», «Котик», «Тобик»».

Через кілька днів, як побував у його сільській майстерні, виникла ідея організувати виставку робіт майстра. Зателефонував Григорію Івановичу, щоб домовитися про організацію виставки в Кобеляцькому музеї літератури і мистецтва. Він дав згоду.

І наостанок ще одна приємна новина: побачила світ книга поета «Любіть Україну».


Автор: Леонід МИТЬКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 квітня 2021, 18:47 | Кобеляки | Цікаве


1. Седой / 6 квітня 2021, 22:01
Кастрюлю снять бы, цены б ему не было :(
2. Чудо Юдо / 7 квітня 2021, 15:58
1.Седой
«Кастрюлю снять бы, цены б ему не было :(
»

...А як ватнік надягти і ще б балалайку в руки дати, так взагалі золотий чоловік був би! :-D
3. Selena2017 / 7 квітня 2021, 17:22
2.Чудо Юдо
«2. Чудо Юдо / сьогодні, 15:58»


Той ватнік з балалайкою до шкіри ренегата вже так приросли , що й в труні не зітліють
4. orakul / 8 квітня 2021, 07:33
Народ в ватніках одержав Перемогу у ВВВ, врятував Європу від фашизму, відбудував країну і вивів економіку України на одне з перших місць у Європі, а по деяких показниках навіть на перше місце. А пришелепки у каструлях отримавши халявну спадщину від ватніків вщент все зруйнували, опустили країну до рівня бананової республіки та ще й розвязали братовбивчу війну. І вони блін на цьому ще й не зупиняються, ще мало горя вони принесли народу вщент втратившому мізки від телевізору. Вони тепер хочуть спродати землю і знову розпалити війну тепер вже по всій країні. І ця публікація теж спрямована на розпалювання ворожнечі не лише міжнаціональної, а й ворожнечі між народом України.
5. Чудо Юдо / 8 квітня 2021, 21:18
4.orakul
«Народ в ватніках одержав Перемогу у ВВВ, врятував Європу від фашизму»

Перед цим допомігши фашизму цю Європу захоплювати :)
Посилання на news-sphere.com - Фотошоп?:)

4.orakul
«А пришелепки у каструлях отримавши халявну спадщину від ватніків вщент все зруйнували»

Спадщину зруйнували у 90-х, то виходить «катрюлі» уже тоді носили? Діду, а ти також носив чи просто скраю у хаті жив коли країну грабували?:)
6. orakul / 9 квітня 2021, 18:59
5.Чудо Юдо
«Фотошоп?:)
»

Ні, не фотошоп. Тільки що з того? Вже зарікався не звязуатися з пришелепками, бо на вас лише нерви тратиш, а толку ніякого. Вам яку фотку не покажи, так ви тупо всьому і вірите. Посилання на wiki.istmat.info
7. orakul / 9 квітня 2021, 19:05
5.Чудо Юдо
«
Спадщину зруйнували у 90-х, то виходить «катрюлі» уже тоді носили? »

Ні, тоді ви ще каструлі не носили. Тоді ви же тільки вилазити почали із схронів. І навіть не ви, а ваші наставники, які потім вже виховали таких як ви.
5.Чудо Юдо
«Діду, а ти також носив чи просто скраю у хаті жив коли країну грабували?:) »

"Скраю жив" і чесно працював, але подіяти нічого не міг, так як і зараз. Хоча, чесно кажучи на той час і я і багато хто не все розуміли. Але зараз не розуміти того що відбувається, то це вже тупість. Зараз доступна майже вся інформація.
8. Чудо Юдо / 10 квітня 2021, 21:41
7.orakul
«Тоді ви же тільки вилазити почали із схронів»

Хто такі "ви"?
Особисто ми тоді під стіл пішки ходили :)
Хто там куди у вас вилазив я не знаю. Я просто не можу зрозуміти у чому суть такого ярого ностальгування за СРСР. Який смисл? Всьо, нема і не буде більше. Може жилося тоді вам чимось краще, чимось гірше, але уже не повернеш. А мені та ідеологія зовсім чужа, мене не «варили» у котлах жовтенят, піонерів, комсомольців... мене висадили у цей Світ у суворі 90-ті, коли вчорашні комсомольці грабували моїх батьків.

І весь цей час я не бачив ніяких братерських відносин між Україною та РФ. Між окремо взятим українцем і росіянином - можливо. Між країнами - ні, ні на мить.
9. Slavko / 11 квітня 2021, 00:59
1.Седой
«Кастрюлю снять бы, »

Знову чорти із Мордору вилізли! Чому вас так мало ?)
10. Slavko / 11 квітня 2021, 01:00
Х#рова у вас мобілізація...))
11. Selena2017 / 11 квітня 2021, 12:37
8.Чудо Юдо
«. Чудо Юдо / вчора, 21:41»


Прийміть мої вітання за чітке розуміння і переконливий зміст коментаря відносно зачумленої ностальгії. Можливо, в тему давній анекдот : "Хіба тепер глина? От до революції була глина!" Мабуть не зовсім, бо паростки нового в сьогоденні не порівняти зі злочинними роками радянщини.
12. orakul / 12 квітня 2021, 14:20
8.Чудо Юдо
«не можу зрозуміти у чому суть такого ярого ностальгування за СРСР»

Так ти ж не можеш зрозуміти різницю між ностальгією і усвідомленням того, що ми нічого кращого не здобули, а здобули гірше і зруйнували країну. "Оженився дурний та взяв дурнувату, та не знали що робити підпалили хату". Оце така у нас історія. Вчора знайома євродрочерка, така як Селена, постійно гудивша СРСР за черги і за те, що колись простоявши годину в черзї їй не вистачило італійських чобітків жалілася, що простояла пів години в черзі за соціальним хлібом і їй його не вистачило. Вона так нічого і не зрозуміла, а в мене аж на душі радісно стало. Може до вас хоч в такий спосіб до вас щось почне діходити.
13. Седой / 12 квітня 2021, 20:34
бо паростки нового в сьогоденні не порівняти зі злочинними роками радянщини (К) :))))
Плз, в табличку^ паростки-злочиннi роки. По принципу БЫЛО-СТАЛО. Ужаснетесь!
14. Selena2017 / 12 квітня 2021, 23:55
13.Седой
«Ужаснетесь!»


Сам бува не злякайся.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації