Вхід | Реєстрація

Весна кличе в сади і на городи

Весна кличе в сади і на городи

Тільки-но настали перші теплі та сонячні деньки, як у садівників та городників масово зачухалися руки. І вони взялися за граблі та лопати, але перед тим потяглися на ринки, аби накупити всякої всячини, що знадобиться під час весняних робіт.

Сказати, що в кобеляцьких магазинах, які спеціалізуються на продажу товарів для саду і городу, є все — це не сказати майже нічого. Оскільки існує постійний великий попит, то миттєво з’являється і пропозиція.

Днями ми спробували дізнатися, що ж зараз найохочіше купляють аматори від сільського господарства.

 

У фаворі — акумуляторні оприскувачі і… серпи

Як виявилося, кобелячани є людьми досить «просунутими» у виборі товарів для саду і городу. І грошей вони не жаліють. Продавці розповідають, що покупці охоче купляють садові секатори. При цьому ціна в двісті-триста гривень за один інструмент  мало кого зупиняє.

У останні роки неабиякою популярністю почали користуватися акумуляторні оприскувачі. Усе, що представлено на кобеляцькому ринку, зроблено в Китаї. І «Зірки», і «Грюнхельми», і «Форте» зібрані на заводах і фабриках Піднебесної. Та на якість, за словами тих же продавців, скарг майже немає. При правильній експлуатації акумуляторний оприскувач може працювати і три, і чотири роки без особливих проблем.

Безперечним «плюсом» акумуляторного оприскувача є зручність у роботі. Немає необхідності постійно «підкачувати» повітря або натруджувати руку. Достатньо зарядити акумулятор увечері і працювати з оприскувачем протягом цілого дня.

Також продавці відзначають, що з’явився попит на серпи. Так-так, саме на серпи, якими раніше, до появи комбайнів, «жали жито» та іншу пашницю.

Цікаво, що всезнаючий Інтернет підтверджує, що попит на таку продукцію є навіть у дуже заможних державах. Так, австрійські та швейцарські серпи в спеціалізованих інтернет-магазинах  коштують до тисячі гривень. У кобеляцьких магазинах такого дорогого інвентарю немає. Більшість серпів коштують від 65 і до 200 гривень. Продавці розповідають, що інвентар купляють для скошування трави, а також весняного видалення листя на суниці.

 

Охоче купляють персики

На ринку саджанців фруктових дерев та кущів — без несподіванок. Жвава торгівля розпочалася із двадцятих чисел березня. А закінчиться вже після Великодня.

У основному покупці цікавляться традиційними для центральної  України деревами.  З’являються бажаючі придбати лохину, хурму, актинідію або ківі. Але таких любителів екзотики небагато.

Хоча ще з десяток років тому екзотикою для Полтавщини були персикові дерева. А зараз їх хочуть придбати майже всі садівники-любителі.

Змінився, став більш теплішим, клімат, з’явилися більш стійкі до морозів сорти —  і кобелячани почали масово саджати персики.

Із більш традиційних культур лідирують яблуні. З ранніх сортів купляють як «класику жанру» Білий налив, так і більш пізній сорт канадської селекції Мелба.

Із пізніх звично користуються попитом сорти Симиренка та їх австралійський аналог Гренні Сміт. Ці яблуні ціняться за те, що через пізнє цвітіння майже не страждають від заморозків, а плоди зберігаються аж до весни.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 квітня 2021, 15:07 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації