Вхід | Реєстрація

Втрати озимих перевищили 5 тисяч гектарів

Втрати озимих перевищили 5 тисяч гектарів

2% із понад 270 тисяч гектарів озимини на Полтавщині в незадовільному стані після зими. Про такі підсумки розповів керівник Департаменту розвитку АПК в Полтавській області Сергій Фролов. Зіпсувалися посіви через відсутність снігу і мороз. Якщо не буде різкого потепління, то аграрії зможуть зібрати понад 1 мільйон тонн озимини.

Аграрії Полтавщини стверджують, що цьогоріч посіви перезимували значно краще, ніж торік. Сівба озимини під урожай 2021 року відбувалась за відсутності опадів, тому такі результати перезимівлі досить непогані.

Щоб перевірити стан посівів, фахівці відбирали їх на дослідження в спеціальних монолітах — зразках разом із ґрунтом. Це робили в Лубенському, Пирятинському та Решетилівському районах.

«Рослинки, які були викопані в монолітах, показали, що вони пережили зиму. На нижніх листочках з’явився септоріоз, але його небагато і це звичайне явище. Завжди пшениця виходить трішки прихворівшою», — каже заступниця начальника відділу прогнозування обласної Держпродспоживслужби Ірина Іщенко.
Добре перезимували на Полтавщині 98% посівів озимини, каже директор обласного департаменту агропромислового розвитку.

«Аналізи, які проводяться експрес-методом, беруться моноліти і пророщуються, говорять про те, що озимина жива, і при відновленні позитивних температур озимина піде в ріст і відновить свою вегетацію. Для озимини досить несприятливо, коли настає різке підвищення температури. Судячи з прогнозів, різкого потепління ми не очікуємо», — повідомив директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.
Цього сезону на Полтавщині озимими культурами засіяли понад 270 тисяч гектарів землі. Це на 23 тисячі більше, ніж торік.

За словами Сергія Фролова, аграрії очікують зібрати понад мільйон тонн урожаю. Це приблизно так само, як і в попередні роки.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 квітня 2021, 16:04 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації