Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі підприємці марно сподіваються на «карантинні» виплати

Кобеляцькі підприємці марно сподіваються на «карантинні» виплати

Як відомо, після рішення кобеляцької міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на території громади запроваджені суворіші, аніж у сусідів, карантинні обмеження. Зокрема, заборонена робота промтоварних магазинів.

У неділю по кобеляцькому ринку та по магазинах ходили правоохоронці і перевіряли, чи призупинили підприємці свою діяльність. Більшість бізнесменів виконали вимоги, на декого поліцейські склали протоколи.

Між тим, частина підприємців висловлювали і висловлюють своє незадоволення забороною торгівлі. Вони вважають, що оскільки Полтавська область знаходиться в помаранчевій, а не в червоній карантинній зоні, то підстав для заборони торгівлі у влади немає. Говорили люди й про те, що через вимушену зупинку роботи, нестимуть збитки. І висловлювали побажання, щоб їм виплатили компенсацію з міського бюджету.

При цьому лунало:

— У нас у Кобеляках торгували царичани і говорили, що їм заплатили по 8 тисяч гривень компенсації.

У понеділок група підприємців пішли «шукати правди» до міського голови Олександра Копельця. Олександр Олександрович відповів, що рішення про карантин законне і незмінне, а компенсації з міського бюджету не буде.

У той же день ми зв’язалися телефоном із царичанським селищним головою Геннадієм Сумським.

З приводу нібито виплати компенсацій Геннадій Вікторович відповів:

— Ми не виплачували зі свого бюджету ніяких компенсацій. Хоча б через те, що в нас магазини не закривали.

 

Полтавська область у помаранчевій зоні, отже, компенсації — зась

Дійсно, Верховна Рада ухвалила запропонований Президентом України Володимиром Зеленським закон про підтримку бізнесу. Документом передбачена одноразова допомога у вісім тисяч гривень для фізичних осіб-підприємців (ФОП) та найманих працівників, діяльність яких потерпає через карантин.

Уперше підтримати громадян і бізнес, які постраждали від карантину, Верховна Рада вирішила в грудні 2020 року. Тоді депутати передбачили одноразову виплату в 8000 гривень. Окрім цього, ФОПів першої групи звільнили від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) та єдиного податку. Такі податкові канікули мають тривати з грудня 2020‑го до травня 2021 року. Також деяким підприємцям списали податковий борг.
За розрахунками мінекономіки, 8000 гривень отримали понад 480 тисяч ФОПів і найманих працівників, яким держава виплатила понад 3,8 мільярда гривень. Ще понад 200 мільйонів гривень отримали підприємці по компенсації ЄСВ.

Але, як відомо, на компенсацію можуть претендувати виключно ті підприємці, які живуть і ведуть бізнес у «червоній» карантинній зоні. Полтавська ж область станом на 12 квітня 2021 року, коли готується цей газетний матеріал, занесена до «помаранчевої» зони.

Отже, ніхто з кобеляцьких підприємців ніякої компенсації не отримає.

Нагадаємо, що «кобеляцький» карантин триватиме до 17 квітня. Далі — може бути продовжений.

 

P. S. Коли газета вже була підготовлена до друку, з’явилась інформація, що Полтавська область з 15 квітня переходить у червону зону


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2021, 19:28 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації