Вхід | Реєстрація

Андрій Волянський: «Восени щепитися нинішніми вакцинами від COVID–19 вже не буде ніякого сенсу»

Андрій Волянський: «Восени щепитися нинішніми вакцинами від COVID–19 вже не буде ніякого сенсу»

У ексклюзивному інтерв’ю для «Економічних новин» лікар-імунолог, доктор медичних наук, завідувач лабораторією імунореабілітології Інституту імунології та мікробіології імені Мечникова розповів, чому вакцинація від COVID-19 нинішніми вакцинами вже цієї осені втратить сенс, чи правда, що зараз переважно хворіють коронавірусом молоді та здорові, наскільки науково обґрунтовано судження, що природний імунітет після ковіда на порядок гірший, ніж після вакцинації, які фактори можуть вплинути на повторне інфікування, яку вакцину від ковіду з нині зареєстрованих вибрав би для себе Андрій Волянський.

—  В Україні, після певного затишшя, почався новий виток пандемії. Багато хто говорить, що це — третя хвиля. На Вашу думку, подібний сплеск — наслідок поширення нового і більш агресивного «британського» штаму, чи ми все ще проходимо другу хвилю і хворіють ті, кому раніше вдавалося уникнути інфікування?

— Прихід нового варіанту коронавірусу в країну не означає початок нової хвилі. У будь-якому випадку, в березні 2020 року в Україні, як і в усьому світі, почалася друга пандемічна хвиля і поки за цей рік не було періоду з низькою кількістю нових інфікованих. Думаю, в Україні зараз може циркулювати одночасно кілька варіантів, у тому числі «уханський», «британський» штами, а також їх модифікації.

— Інститут молекулярної біології і генетики України зробив гучну заяву про те, що ними виявлено на території України нові небезпечні мутації «британського» штаму. І він характеризується швидкістю розмноження в клітці і більш агресивний. На Вашу думку, чим це загрожує для України в найближчій перспективі.

— Непогано було б побачити, що це за мутації. Поки немає яких-небудь чітких даних, які говорять про більш короткий інкубаційний період і більш важкий перебіг.

— Ви із самого початку пандемії закликаєте органи влади захищати групи ризику (літній вік, наявність хронічних захворювань), оскільки вірус найбільш небезпечний саме для них. Міністр Степанов і ряд провідних вітчизняних медиків заявляють про те, що зараз спостерігається вкрай важкий перебіг хвороби саме в молодих людей від 25 до 40 років без хронічних захворювань. Як ви можете пояснити цей феномен?

— Я не бачив даних про те, що більшість важких пацієнтів зараз без хронічних захворювань. Думаю, як і раніше, важкі хворі — це люди 65+ і ті, хто страждають хронічними хворобами  в будь-якому віці.

— Усе більше заяв звучить про нібито важкий перебіг хвороби в дітей, аж до кисневої терапії. Наскільки такі заяви мають під собою наукові обґрунтування? Раніше вчені заявляли, що діти переносять це захворювання у більшості безсимптомно?

— Поки не були представлені дані про велику кількість клінічно важких форм у дітей. Теоретично, діти повинні переносити інфікування легше, у зв’язку з більш низькою щільністю рецепторів, специфічних до спайк-білку в нижніх дихальних шляхах.

— Вакцинація в Україні йде вкрай низькими темпами. На Вашу думку, чому величезний відсоток українців не хоче вакцинуватися. Багато хто нарікає як на виробника вакцини, так і на відсутність третьої фази клінічних випробувань. На Вашу думку, подібні побоювання мають під собою реальний ґрунт?

— Ситуація двояка. По-перше, відмов багато, причини різні. Хтось перехворів або був інфікований, хтось не довіряє індійській вакцині, хтось не довіряє вакцинації в цілому. По-друге, вакцин настільки мало, що поки говорити про можливість вкладу вакцинального імунітету в колективний захист на нинішньому етапі не доводиться.

— У рамках популяризації вакцинації активно просувається ідея про те, що незалежно від того, перехворіла людина чи ні, необхідно робити щеплення від COVID-19. Нібито природний імунітет на порядок гірший того, який з’явиться внаслідок вакцинації. На Вашу думку, наскільки науково обґрунтоване подібне судження?

— Векторні вакцини і РНК-вакцини стимулюють імунітет проти фрагмента білка шипа, іншими словами, навіть при невеликій зміні цього білка можлива розбіжність антигену і антитіл, що зумовить неефективність вакцини. Природний імунітет виробляється до багатьох білків вірусу, більшість із яких стабільна, тому можна припускати тривалий частковий захист навіть проти нових варіантів, який ще називають перехресним імунітетом.

— Деякі вчені говорять про те, що нинішні вакцини від коронавірусу, на жаль, не панацея. І з огляду на численні мутації вірусу, уже через рік нинішні вакцини будуть неефективні. На Вашу думку, наскільки ймовірним є те, що вже через рік постане питання про необхідність розробки нових вакцин і подібна ситуація не буде повторюватися з року в рік?

— Останні дослідження вже показують неефективність вакцин у відношенні «південно-африканського» варіанту, можна припускати таку ж ситуацію з бразильським і подальшими варіантами. Тобто, необхідність створення нових вакцин уже виникла.

— У зв’язку з тим, що вже через рік нинішні вакцини будуть неефективні, а також тим фактом, що тільки до кінця року українська влада планує забезпечити доступ до вакцинації всім бажаючим, чи не станеться так, що Україна знову опиниться в кінці харчового ланцюжка, отримавши нарешті вакцини, які вже будуть неефективними?

— Вакцинація в другому півріччі 2021 року існуючими вакцинами вже втратила сенс, оскільки пандемія наближається до завершення і восени необхідно застосовувати нові сезонні вакцини.

— На Вашу думку, коли в Україні закінчиться чергова хвиля пандемії. Бачимо, що темпи тільки наростають, і сьогодні вже більше 400 летальних випадків. Чи буде ця цифра зростати і досягне таких же катастрофічних підйомів, як, наприклад, у Італії?

— Можливе збільшення щоденної кількості смертей до 500, навіть до 600. Думаю, що ми не досягнемо 1000 смертей на добу, як це було в деяких країнах Західної Європи в березні-квітні 2020 року. Після травневих свят відбудеться спад кількості нових інфікованих.

— Ви написали відкритого листа Міністру Степанову і однією з тез була висловлена необхідність робити тести на наявність антитіл і не прищеплювати тих, у кого є високі титри, а зосередитися на групах ризику і тих, хто ще не зіткнувся з хворобою. На Вашу думку, чому при вкрай невеликій кількості вакцини, яка зараз є в наявності в Україні, влада зосередила інформаційну кампанію на імунізації тих, хто вже перехворів і має антитіла (наприклад, медики), а не імунізують реальні групи ризику і тих, хто ще не хворів?

— Будь-яка, не обов’язково висока, концентрація антитіл говорить про наявність природного захисту проти коронавірусу.

— Як Ви ставитеся до другого етапу вакцинації і плану МОЗ вакцинувати людей старше 80-ти років і сімейних лікарів?

— Абсолютно підтримую вакцинацію літніх людей і персоналу будинків пристарілих.

— На Вашу думку, якщо темпи вакцинації залишаться колишніми, а також виходячи з нинішніх темпів зростання інфікованих, коли ми можемо досягти колективного імунітету? І наскільки великі шанси, що дежавю у вигляді локдауна повториться знову цієї осені?

— Частковий колективний імунітет в Україні буде створено до літа (близько 50% населення вже буде імунним). Осіння хвиля неминуча, але вона буде більш м’якою, на мій погляд, локдауни не знадобляться.

— ЄС уже затвердили і вводять паспорти вакцинації. На Вашу думку, українці, які отримали щеплення CoviShield, зможуть подорожувати і чи буде ця вакцина визнана країнами ЄС. І якщо другу дозу вакцини українці отримають тільки через три місяці, чи означає це, що в нинішній літній сезон для багатьох Європа буде закрита?

— Я сподіваюся на те, що будуть застосовуватися не вакцинальні, а ковідні паспорти, які дозволять переміщатися як вакцинованим, так і раніше інфікованим і людям, які мають негативний тест.

— Ваша думка, локдаун у нинішньому вигляді — це дієвий спосіб зупинити пандемію?

— Локдаун в Україні недостатньо ефективний у силу недостатньої жорсткості обмежень. У цілому, це дієвий метод зниження епідемічної активності, але болючий для економіки і суспільства. Повноцінне епідемічне розслідування і адресний захист вразливих — не менше ефективні і не несуть настільки виражених негативних наслідків для бізнесу і населення.

— Яку б вакцину вибрали для себе і своєї сім’ї й чому?

— Інактивовані вірусні вакцини (наприклад, Коронавак). Дві причини: по-перше, це класичні вакцини, що не несуть віддалених невивчених ризиків. По-друге, вони забезпечують відповідь на комплекс вірусних білків, а не тільки на спайк-протеїн.

Матеріал подано в скорочену вигляді. Повна версія на https://enovosty.com/society/full/504-immunolog-andrej-volyanskij-uzhe-osenyu-privivatsya-nyneshnimi-vakcinami-ot-covid-19-ne-budet-nikakogo-smysla


Автор: Олена Каденко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 квітня 2021, 12:18 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації