Вхід | Реєстрація

З березня ФАПи утримуються за рахунок селищної ради

З березня ФАПи утримуються за рахунок селищної ради

Зараз триває процедура отримання ліцензії Білицьким центром первинної медико-санітарної допомоги.
8 квітня відбулося спільне засідання комісій депутатів селищної ради. Під час розгляду питань порядку денного Тетяна Кіщенко поцікавилася, на якій стадії знаходиться отримання ліцензії по Білицькому центру ПМСД.

Виконуюча обов’язки головного лікаря Ольга Луцько відповіла, що 16 березня в Міністерство охорони здоров’я були подані всі необхідні документи. 25 березня відбувся розгляд нашого звернення. Відповідь отримаємо після 15 квітня. Зараз рішення знаходиться на підписі в міністра охорони здоров’я. Коли він підпише, на сайті МОЗ з’явиться відповідна інформація.

Також депутат повідомила, що до неї звернулися медичні сестри, які працюють у Комарівському, Червоноквітівському і Кустоловокущівському ФАПах. Вони прохають призначити їм доплату до заробітної плати, оскільки протягом опалювального сезону виконують не лише свої службові обов’язки, а й рубають дрова, топлять у приміщенні.

Секретар селищної ради Альона Демиденко зачитала заяву від медсестер, у якій вони прохають грошову допомогу в розмірі мінімальної заробітної плати, 6 000 гривень, у зв’язку з відсутністю на ФАПах молодшої сестри, так як в її посадові обов’язки входить опалення приміщення. Із жовтня по квітень медичні сестри змушені самостійно пиляти, рубати і опалювати в приміщеннях. За цей період ні Кобеляцький центр ПМСД, ні сільські ради грошову допомогу не надали.

Тетяна Кіщенко запропонувала виділити на доплати цим медикам і вкладати кошти в ремонт ФАПів, так як приміщення лікарні 5 років тому ремонтувалося, а в кабінетах можна посидіти на стільцях, а не на кріслах.

— У нас ФАПи нікудишні. Ану давайте в Комарівці зайдемо, там підлога провалена. Вона за свої кошти два вікна вставила, бо вони випали.

Тетяну Кіщенко запевнили, що ці питання розглядаються, та потрібен час.

А Ольга Луцько сказала:

— У нас в громаді дві амбулаторії, у кожній по шість структурних підрозділів, ФАПів. Із 1 березня селищна рада взяла ФАПи на своє утримання, а з квітня в Степовому теж почав працювати фельдшер. Ми об’їхали всі ФАПи, обдивилися. Ті медзаклади, що відносяться до Бутенківської амбулаторії, мають достатню матеріальну базу, наші — бідніші. Але чисто, є вся наявна документація. Так, у Комарівському ФАПі погана підлога. І хоча в цьому селі проживає небагато людей, але їм треба приділити увагу. І медсестра, яка там працює, вона виконує обов’язки не лише медика, а й соціального працівника.

Сьогодні ми з ними зустрілися, переговорили. Вони прийшли працювати до нас із березня. Думаємо надати їм допомогу в ремонтах, вирішили питання з порубкою дров. Коли ж почнеться опалювальний сезон, то думаю, що на цей період ми будемо їм доплачувати якісь кошти.

Тільки ми прийняли ФАПи, одразу на 12 000 закупили медикаментів для надання невідкладної допомоги. У них є глюкометри для вимірювання цукру в крові, але закінчилися смужки, їх теж замовили. Крім того, придбаємо 6 глюкометрів.

Іван Стрюк розповів присутнім, що два тижні тому його працівник втратив свідомість. Зателефонували в Бутенківську амбулаторію. Відповіли, що немає, чим їхати, а в лікаря відсутні медикаменти і обладнання для огляду хворого. Тоді викликали швидку з Кобеляк. Працівника забрали в медзаклад, через три години відпустили додому.

На це зауваження селищний голова Микола Скрильник наголосив, що юридично амбулаторії знаходять під керівництвом Кобеляцького центру ПМСД. А медик сказала, що такі випадки слід повідомляти їй за номером телефону (066)827‑11‑95.

Ольга Луцько додала, що після того, як вони отримають ліцензію, буде укладена угода з Національною службою здоров’я. Лікарі, які працюватимуть у Білицькому центрі ПМСД, перезаключать договори з пацієнтами, почнеться державне фінансування медустанови.

На завершення виконуюча обов’язки головного лікаря поінформувала, що жителі громади зможуть пройти обстеження спеціалістами виїзної флюорографічної амбулаторії. Спершу проходитимуть огляд біличани, потім — жителі інших населених пунктів. Списки бажаючих пройти обстеження складатимуть медичні сестри. Вартість огляду — 31 гривня.

Депутат Петро Слоква уточнив, що за виїзд виїзного флюорографа слід проплатити наперед:

— До мене зателефонували з цього приводу. Я заплатив за обстеження 50 чоловік. Закликаю фермерів і підприємців теж проплатити наперед.

P. S. Перед виходом газети стало відомо, що МОЗ видало ліцензію Центру ПМСД Білицької селищної ради. Наступний етап — заключення договорів із Національною службою здоров’я України.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2021, 15:57 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації