Вхід | Реєстрація

Роботи на винограднику навесні

Роботи на винограднику навесні
В саду Дмитра вистачає місця і деревам, і суниці, але виноград — на першому місці

Оскільки березень вже минув, то розпочнемо цикл публікацій, присвячених догляду за виноградом із квітня. Тим більше, що саме в цьому місяці починаються основні роботи на винограднику.

У різних виноградарів є чимало різних підходів та методів догляду за улюбленою культурою. І описати всі просто неможливо. Тим більше, що догляд за будь-якою культурою на промислових плантаціях та в невеличкому садку чи городику суттєво різниться. Так, у домашніх умовах зовсім необов’язково щедро годувати ваші рослини мінеральними добривами чи десятки разів «бризкати» різними хімічними засобами захисту рослин. Причина проста, точніше, їх, причин, дві. Перша — вам необов’язково отримувати суперурожай, щоб його продати і заробити. Друга — у маленькому садочку чи на городику і шкідників та хвороб менше, аніж на величезній промисловій плантації. Це, як і з тим же коронавірусом — у мегаполісі ним можуть хворіти масово, а в маленькому селі не захворіє ніхто.

Та все ж, певні обов’язкові заходи є. Нижче — їх перелік у таблиці.

 

Дмитро Омеляненко: «Я зайвих рухів не роблю»

Кобелячанин Дмитро Омеляненко, один із тих містян, хто на аматорському  рівні займається вирощуванням винограду. Чоловік пояснює:

— Буквально закохався в цю культуру. Мені здається, мій виноград відповідає взаємністю.
Хоча в садочку Дмитра вистачає місця й персикам, і яблуням, і суниці, але виноград — на першому місці.
Догляд за цією культурою Омеляненко в цьому році почав ще на початку квітня.Тоді він розкрив виноград. Адже на зиму обов’язково його укриває. Після цього підв’язав лозу. Добрив ще не вносив, засобами захисту рослин ще не працював.

Дмитро говорить:

— Я не є прихильником зайвої «хімізації». А ще запам’ятав пораду знаного на Полтавщині виноградаря  Володимира Шпака із Карлівки. Він радив: «Не роби зайвих рухів». І я не роблю.

Кращим добривом для винограду Дмитро вважає звичайний перегній. Він вносить його під культуру раз на три роки. Копає між кущами траншею на штик лопати глибиною й шириною і засипає перегноєм.
Також Омеляненко розповів, що не обробляє лозу рано навесні ні мідним, ні залізним купоросом. Каже, що не бачить у цьому сенсу.

А ось перед цвітінням, як правило — у кінці травня, оприскує кущі, змішуючи в одному баку засоби захисту від шкідників та хвороб.

Каже:

— Перша обробка в мене — суміш Енжіо та Ридоміл Голд. Або Енжіо і Фалькон. Якщо далі йдуть дощі і прохолодно, то працюю проти  сірої гнилі якимось із відомих препаратів. Це може бути Луна Сенсейшен, або Хорус, або Тельдор, або Белліс. Від шкідників додаю, як правило, Актеллік. Він і кліща ганяє, й інших шкідників».

Взагалі в Кобеляках десятки людей більш-менш серйозно займаються вирощуванням винограду. Сподіваємось познайомити читачів із ними.
 

Квітень

Час розкриття винограду з укриття.

Сплячі вічки

Підв’язуємо лозу горизонтально; обробляємо проти грибка 3% розчином залізного купоросу; полив при необхідності, внесення азотних добрив.

 Така обробка, крім дезінфекції стримує розпускання вічок на 4­5 днів.

Травень

Довжина

 пагонів

8­10 см,

у них

4­5 листків

Перша обробка проти мілдью;

обробка проти оїдіума;

обробка проти  кліща;

Підкормка повним

мінеральним добривом.

 Перша і дуже важлива обробка, проводиться обов’язково: якщо пропустити, то збудник проникне всередину тканини пагона. Профілактична, бажана при ураженні рослин у попередньому році.

Ріст пагонів

 Видалення  пагонів­двійників; огляд рослин на наявність хвороб і шкідників; видалення безплідних пагонів; видалення слабких, тонких пагонів; пагони з суцвіттями підв’язуємо вертикально.

Якщо на пагоні немає суцвіття, але вже є вусик ­ то суцвіття й не буде, такий пагін треба видалити.

Перед

цвітінням

 Обробка проти: мільдью; оїдіума; листокрутки. 

Полив і внесення повного мінерального добрива; для кращого запилення видалити два листки біля суцвіття.

 Обов’язкова обробка системним препаратом. Бажана профілактична  обробка будь­яким інсектицидом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 квітня 2021, 13:51 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації