Вхід | Реєстрація

Поки що урожаю ніщо не загрожує

Поки що урожаю ніщо не загрожує
З неділі на понеділок було -3. Це ще не страшно

Серед багатьох земляків уже почали поширюватися ледве не панічні настрої, пов’язані з нібито дуже холодною весною. «Оливи у вогонь» додали фотографії в соцмережах, на яких зафіксований снігопад, що мав місце на півночі Полтавщини. Між тим, дані метеорологів поки що не дають приводу для паніки.

Цьогорічна весна, яку люди, чомусь, вважають холодною, насправді цілком вписується в кліматичну норму. Просто за останні кілька років люди звикли до того, що зима одразу переходить в літо через різке зростання позитивних температур.

А в поточному 2021 році ми спостерігаємо класичну весну радянських часів із дуже поступовим підвищенням температури, заморозками і рясними опадами.

 

За даними Кобеляцької метеостанції

Щодо заморозків під час цвітіння плодових дерев, то станом на вівторок, 27 квітня, метеорологи зафіксували лише короткочасне зниження температури ґрунту до мінусової позначки в ніч із неділі на понеділок. Тоді протягом кількох годин на поверхні ґрунту був заморозок. Температура становила –3 градуси. У повітрі морозу не було. Керівник метеостанції Любов Юхименко пояснила:

— Таке погодне явище нічим не загрожує цвіту абрикос. Не пошкоджує така температура і посіви озимих. Розсада капусти теж витримує подібні заморозки. Могли постраждати сходи картоплі. Але думаю, що станом на 27 квітня їх просто не було. Єдине, що могло постраждати, — це цвіт суниці садової. Але, знову ж, вона ще не квітне. І навіть якби в нас випав сніг, як у Пирятині, — це теж не привід для зайвого хвилювання. Якщо він одразу тане, то температура вище нуля.

Так, за даними Кобеляцької метеостанції, березень 2021 року був ТЕПЛІШИМ (виділено автором) за середньостатистичні показники протягом десятиліть спостережень. Середньодобова температура в першому місяці весни в поточному році становила 2 градуси вище нуля. А нормою вважається 0,4–0,5 градуса з плюсом. Опадів у першому місяці весни випало значно менше норми.

І в квітні, згідно з даними метеорологів, температура близька до норми. Тобто, ні про які аномальні температури мова не йде. Третя декада, яка ще не закінчилася, була щедрою на дощі. Опадів випало 31 міліметр, що вдвічі більше норми.

Щодо снігу наприкінці квітня, який, чомусь, налякав і здивував українців, то метеорологи нагадують, що в 2017 році, тобто зовсім недавно, у Кобеляках, а не в Пирятині, що знаходиться значно північніше, були зафіксовані рясні опади у вигляді снігопаду. Знову ж, нічого аномального в снігах на півночі Полтавщини в 2021 році немає.

 

Що говорить агрономія

Так, квіткові бруньки яблуні, що розпускаються, гинуть при чотирьохгодинному впливі температури мінус 8 С, бутони — при мінус 4–6, квітки — при мінус 3–4. Прикметно, що повністю сформовані квітки персика і абрикоса витримують більш низькі температури, ніж, приміром, яблуні. Ступінь стійкості цвіту залежить від погодних умов під час розпускання: якщо квітки розкриваються в холодну погоду, то для них критична температура, як правило, нижча, ніж для тих, що розпустились при вищих температурах. Зав’язь найбільш чутлива до заморозків на початку її розвитку. Квітки більшості плодових порід пошкоджуються під час приморозків при температурі мінус 2.2, а зав’язь — при мінус 1.1 С.

Досить часто заморозками пошкоджується цвіт та зав’язь суниці садової: квітки починають пошкоджуватись при мінус 1.5 С, а з подальшим пониженням температури ступінь пошкодження їх підвищується, і при температурі мінус 4 С гине до 50 % квіток. Пошкодження квіток та бутонів суниці залежить від фази розвитку квітки і будови квітконосів, тому різні сорти пошкоджуються в неоднаковій мірі.

Сильно пошкоджені приморозком квітки та зав’язь у яблуні, груші і кісточкових обсипаються, а з частково пошкоджених у подальшому розвиваються деформовані плоди — дрібні, однобокі, часто партенокарпічні, з невластивою конкретному сорту формою, пошкодженою зовнішньою тканиною тощо.

У кісточкових порід зав’язь починає пошкоджуватись при температурі біля мінус 1.1 С, під час заморозків у них передовсім гине насіння, а плоди з відмерлим насінням невдовзі обпадають.

Опосередковані способи захисту від весняних заморозків включають вибір ґрунту і місця під посадку, підбір сортів та прийоми, що затримують цвітіння. Так, місцезнаходження саду при незначних приморозках позитивно впливає на стійкість дерев: у понижених місцинах температура при заморозках буває нижчою, ніж на підвищених. На підвищеннях холодне повітря не затримується, а як більш важке стікає по схилах в низини, накопичуючись там, і обумовлює більш сильні і триваліші заморозки. Не всі породи однаково пошкоджуються заморозками, тому рано квітуючі абрикос і персик та ранні сорти інших порід краще розміщувати на схилах. До прямих методів захисту від приморозків відносять штучне дощування та створення туманної завіси. При обприскуванні дерев і ґрунту водою в крапельній формі під час приморозків дерева не пошкоджуються навіть до мінус 8 С, проте дощування має бути ретельним і безперервним. Метод задимлення, який широко пропагувався в минулому, є неприйнятним, враховуючи вкрай негативний його вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини.

Зараз у агромагазинах та в Інтернеті часто рекламують нібито чудодійні кріопротектори, котрі захищають рослини та їх цвіт від морозу. Але научно доведених даних про їх позитивний вплив на рослини і убезпечення від морозу не існує. Тому не варто витрачати кошти на придбання чергового «диво‑препарату».

А ось агроволокно дійсно захищає цвіт суниці від заморозків до мінус 4‑х. Та потрібно зауважити, що дієвий результат дає укриття матеріалом із щільністю 23–30. Тонше агроволокно вбереже хіба що від температури в мінус 1 градус. А ось товще, із щільністю 50, годиться лише для парників чи теплиць.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2021, 10:34 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації