Вхід | Реєстрація

Полтавчани не в змозі купувати полтавську нерухомість

Житло у Полтаві розкуповується дуже повільно. До того ж купують його переважно жителі інших міст та країн. У самих же полтавців грошей на такі дорогі покупки наразі немає. Як розповіла Новинам Полтавщини експерт «Полтавської нерухомості» Віра Гріненко, житло у Полтаві переважно купують мешканці великих міст(Дніпропетровська, Донецька, Києва, Луганська) та іноземці (росіяни, білоруси).
Найчастіше вони надають перевагу будинкам «приватного сектору». Можливо, припускає Віра Гріненко, через те, що поряд є земля, де можна щось виростити у часи кризи. А ще ціна на комунальні послуги постійно зростає.
Що ж до квартир, то найпопулярнішими через невисоку ціну і досі залишаються однокімнатні. Покупці найчастіше цікавляться ринком вторинного житла, бо, заплативши гроші, можна відразу заселятися. Квартири ж у новобудовах потребують додаткових капіталовкладень у ремонт, підготовку документації.
Загалом же, покупців у Полтаві порівняно з минулим роком поменшало утричі.
Найбільш активно нерухомість в обласному центрі купували наприкінці 2009 року, перед Новим роком. На початку ж 2010 року попит на житло значно знизився. «У березні ми спостерігаємо невеличке пожвавлення на ринку нерухомості. Це традиційно навесні так. Переважно пожвавлення відбувається за рахунок валюти інших країн та зняття депозитів. Проте депозити - система не вічна. Грошової маси на ринку мало, кредитування немає. Загалом, все залежить від роботи банківської системи, економічної та політичної ситуації у державі. Думаю, якщо банки і почнуть давати кредити, то вже значно прискіпливіше ставитимуться до позичальників», - говорить експерт. Проте, за її словами, особливого падіння цін на житло чекати не варто. Справа у тому, що люди, недовіряючи банкам, намагаються вкладати гроші у бізнес, нерухомість. До того ж наразі мати вільну квартиру та здавати її в оренду значно вигідніше і не так ризиковано, ніж класти гроші на депозит.
Найохочіше у Полтаві покупці звертають увагу на будинки, які розташовані «по кільцю». Найдорожчі квартири у центральній частині міста: по вул. Жовтнева та вул. Фрунзе. Також з недешевих - у районі Березового скверу. Найдешевше житло пропонують у с. Горбанівка, вул. Боженка, вул. Гожулянська та у мікрорайоні Браїлки.
Відповідно до місця розташування будинку вартість вторинного житла на сьогодні коливається від 600 дол. США за квадратний метр - до 800 дол. США. Загалом, ціна на нього впала у два рази. За 1 квадратний метр у новобудові доведеться викласти від 700 дол. США до 825 дол. США. Приміром, у будинку по вул. Жовтневій (район 5-ї школи)нещодавно агентство «Полтавська нерухомість» продало трикімнатну квартиру (площею 80 квадратних метрів)за 50 тис. доларів.
Відчутно ціни знизилися лише у доларах. У національній валюті, говорять експерти, вони зменшилися всього на 14-15%. Це дуже невеликий спад, з огляду на стан іпотеки, адже до кризи в кредит купували до 70% будинків і квартир.
Падіння цін на житло, за прогнозами, відбудеться через розпродаж банками закладених квартир, який почнеться у 2011 році. Кількість таких квартир зараз становить 12,6% ринку купівлі-продажу нерухомості зразка 2009 року. І в разі масового продажу навіть тільки «банківських квартир» цього б вистачило для обвалу цін.
Нагадаємо, що новопризначений Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба має намір сприяти відновленню кредитування забудовників. Про це він повідомив під час свого представлення перед колективом міністерства. Але це вже покаже час.
Загалом, покупці ще можуть до осені або до кінця року почекати, щоб «пересидіти» продавців і діждатися більш справедливих цін. Сигналом до того, що житло буде дорожчати, має стати падіння ставок на кредитування і розгортання іпотечних програм більшістю банків. На думку економістів, це відбудеться не раніше осені 2010 року.
Наразі, у Полтаві немає дефіциту нерухомості, каже Віра Гріненко. А ті, у кого є гроші, не чекають кращих часів і не розмінюються на вторинне житло у віддалених районах, а обирають квартири у новобудовах центральної частини міста.

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2010, 10:48 | Полтава | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації