Вхід | Реєстрація

Ігор Літвінов, генеральний директор ТОВ агрофірма «Добробут»: «Стабільно працюємо, відкриті до співпраці, відповідальні перед громадами»

Ігор Літвінов, генеральний директор ТОВ агрофірма «Добробут»: «Стабільно працюємо, відкриті до співпраці, відповідальні перед громадами»

Сучасна аграрна Полтавщина складається з підприємств, які забезпечують економічну, екологічну та соціальну складову нашого життя. Серед цих господарств здійснює свою діяльність і товариство «Добробут».

«Точка опори» — так сьогодні можна назвати ТОВ агрофірму «Добробут» агропромхолдингу «Астарта-Київ» для територіальних громад: Кобеляцької, Білицької, Пришибської, Козельщинської, Новогалещинської, Новосанжарської, Нехворощанської, Решетилівської та Мачухівської.

Про ще один, наступний життєвий цикл підприємства, про сьогодення та плани на майбутнє розповідає генеральний директор ТОВ агрофірма «Добробут» Ігор Літвінов.

— Ігоре Олександровичу, як працює, чим живе агрофірма? Як підприємство сприймає і протистоїть сучасним викликам суспільства в умовах змін?

— Уже 18‑й рік на території Полтавської області успішно працює товариство «Добробут». Ми живемо в тих самих умовах, як й інші агровиробники, і щоденною працею заробляємо свої здобутки і результати.

Як завжди весна для нас є продовженням копіткої роботи минулого року і початком нового урожаю 2021 року. Вирощуємо традиційні культури: озима пшениця — 38 % від усіх посівних площ, кукурудза — 30 %, соняшник — 20 %, цукровий буряк — 9 %. У серпні минулого року вперше посіяли нову культуру — озимий ріпак на площі близько 1000 га. Для нас це новий досвід і нові можливості. Змінювати сівозміну не плануємо, але вдосконалюємо технології. Використовуємо нові гібриди, нові агрегати для обробітку ґрунту, засоби захисту рослин.

Оперативно приступили до весняно-польових робіт. Вчасно закрили вологу, підготували ґрунт під посів ярих культур та підживили озиму пшеницю.

Закінчили сіяти цукровий буряк і на фінішній прямій — соняшник та кукурудза.

У рамках п’ятирічної інвестиційної програми «Астарти» з оновлення агротехніки та впровадження інноваційних ІТ-інструментів агроменеджменту компанії AgriChain агрофірма отримала нові трактори John Deere. Це не просто трактори, а інтелектуальна техніка. Вона оснащена навігаційними і телеметричними системами, завдання яких — збирати інформацію і допомагати її опрацьовувати. Тобто процеси, які раніше вимагали залучення більшого ресурсу, зараз виконуються автоматичними пристроями.

Мені випала честь керувати одним з кращих агропідприємств Компанії: земельна рілля понад 30 тисяч га, яку обробляє потужна команда високопрофесійних фахівців. Я певен, що нам під силу всі виклики, пов’язані і з погодними умовами, і технічним прогресом. На підтвердження цього багато часу приділяємо навчанню, підвищенню кваліфікації нашої команди.

Час забути про стереотипи, що сільське господарство — це тільки робота в полі, водіння трактора і копання в землі. Це, звичайно, все є, але цього замало, щоб тримати високу планку. Час іде, робочі процеси автоматизуються, використовується велика кількість технічних і програмних продуктів. Тож ми використовуємо в роботі ІТ-рішення нового покоління. З цим нам в АСТАРТІ пощастило — компанія AgriChain, що входить в структуру агропромхолдингу, розробила модулі AgriChain Land (управління земельним банком), AgriChain Farm (управління польовими операціями), AgriChain Scout (системний моніторинг посівів та оцінки їх стану), які успішно використовуються в роботі та допомагають працівникам точно і оперативно планувати, виконувати заплановане та звітувати.

Навесні 2020 року «Астартою» було засновано Центр партнерської взаємодії (ЦПВ), щоб запропонувати нашим нинішнім і майбутнім партнерам комплексні умови співпраці.

ЦПВ компанії об’єднав усі програми закупівель сільськогосподарських культур, сервіси і продукти, які компанія може запропонувати своїм партнерам для розвитку їхнього бізнесу. Наш досвід, масштаб, розгалужені виробничі і елеваторні потужності дозволяють робити вигідні пропозиції відповідно до потреб кожного партнера.

Запрошуємо місцевих сільгоспвиробників скористатись послугами Лутовинівського елеватора. Універсальна зерносушарка здатна за добу висушити 1500 тонн кукурудзи, зменшуючи вологість зерна з 28 % до 14 %. Лабораторія обладнана сучасним устаткуванням, що дає змогу швидко зробити певний спектр аналізів для визначення класу пшениці та інших показників зерна. На елеваторі діє конкурентна ціна на прийом зерна. Завдяки злагодженій роботі його колективу уже ряд фермерів довірили свої врожаї нашому підприємству. Як приклад вдалого партнерства, дякуємо господарствам Кобеляччини: ФГ «ПетровичАгро», ФГ «Зеніт», ФГ «Володар С», ФГ «Вектор Агро», ФГ «Нива», ПАФ «Мир», ін. та аграріям Козельщинської, Решетилівської та Глобинської територіальних громад.

Крім рослинництва, в агрофірмі ще працює молочно-товарна ферма у селі Бреусівка. І ми дійсно пишаємось професійною командою тваринників. Її унікальність у тому, що кістяк команди працює майже із самого заснування ферми. Завдяки успішному впровадженню європейських технологій годівлі та відтворення поголів’я маємо надої, які сьогодні складають 9600 кг на дійну корову на рік. І, до речі, молоко тільки екстра гатунку! Це один з найкращих результатів на рівні України. Поголів’я МТФ має близько 800 голів.

— Що на Вашу думку є запорукою успішності «Добробуту»?

— Вважаю, що будь-які виклики можна подолати, тільки об’єднавши зусилля — громад, бізнесу, кожної небайдужої людини. Тож дякую всім нашим пайовикам за розуміння, громадам — за конструктивну співпрацю. Напередодні Світлого Христового Воскресіння бажаю єдності у всьому, достатку і добра. Здоров’я вам і вашим сім’ям!

Ми продовжуємо розмову із заступником генерального директора із земельних та соціальних питань ТОВ Агрофірми «Добробут» Анатолієм Таранушичем.

— Анатоліє Олексійовичу, яка політика ведеться в «Добробуті» відносно орендодавців, зокрема і власників земельних паїв?

— Філософія наших відносин полягає в прозорості договорів оренди та взаємоповазі. За ініціативи підприємства вперше в історії «Добробуту» станом на 1 травня цього року виплачено 50 % орендної плати власникам земельних паїв за 2021 рік. «Добробут» іде назустріч своїм орендодавцям, які опинились у скрутних життєвих ситуаціях, надаючи орендну плату авансом за чотири наступних роки. Станом на сьогодні цією можливістю вже скористались 58 осіб, яким виплачено 1 045 524,00 грн.
Ми пишаємося сім’єю наших пайовиків, яких у нас майже 9000.

— Астарта — відомий приклад соціально-відповідального бізнесу в Україні. Чи не вплинула пандемія на це?

— Пандемія і боротьба з COVID-19, звичайно, внесли значні корективи в наше життя. Та ми не припинили жодного соціального проекту, спрямованого на забезпечення гідного життя об’єктів соціальної сфери громад, підвищення благоустрою та інфраструктури на сільських територіях. Продовжуємо і зараз допомагати нашій медицині. Забезпечуємо засобами захисту, обладнанням та продуктами харчування.
Справно виконуємо і податкові зобов’язання: за минулий рік до бюджетів усіх рівнів було сплачено податків на суму 79 031 904,91 гривні, зокрема і 2 654 824,92 гривні військового збору.

Враховуючи ряд проблем з фінансуванням ремонту шкіл та дитячих садочків, доступної медицини, збереження культурної спадщини, сприяння в розвитку фізичної культури і спорту, розвитку інфраструктури, підприємство бере участь у їхньому вирішенні в межах своєї компетенції та фінансових можливостей (співфінансування різних проектів). Також впроваджуємо і власні освітні проекти. Третій рік працюють гуртки з ІТ-освіти, Робототехніки, «Моє майбутнє в Агро», «Підйом». Звісно, карантин вніс свої корективи у формат проведення гурткової роботи, але це нас не зупиняє, працюємо в онлайн-режимі. Ще ми разом з громадами долучаємось до всеукраїнських та місцевих акцій — проводимо благоустрій територій, висаджуємо дерева, кущі, дбаємо про насадження та водойми.

Тож бути «Точкою опори» досить відповідально для нас і життєво необхідно для жителів громад.

Користуючись нагодою, вітаю всіх з Великоднем та бажаю громадам процвітання та плідної співпраці з нашим підприємством! Миру вам та Добробуту!

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2021, 12:09 | Козельщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації