Вхід | Реєстрація

Вартість газу зросла у всіх постачальників

Вартість газу зросла у всіх постачальників

Із 1 березня жителі Полтавської області, які отримували природний газ від товариства «Полтавагаз збут», були переведені на іншого постачальника. Ним стало ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Саме це товариство як «постачальник останньої надії» (ПОН) протягом двох місяців забезпечувало побутових споживачів газом за встановленою урядом граничною ціною — 6,99 гривні за 1 кубометр.
Згідно нових правил, з 1 травня всіх споживачів газу автоматично переведуть на «річний тариф». Ціна буде фіксованою упродовж усього року, тобто, з 1 травня 2021‑го до 30 квітня 2022‑го. Та кожен постачальник встановлюватиме власну ціну.

Так, до 25 квітня газопостачальні компанії мали оприлюднити свої пропозиції щодо річної вартості газу. Більшість постачальників уже виконали цю вимогу.

Актуальні ціни на газ від постачальників вказані на сайті ГазПравда (https://gazpravda.com.ua/cini-gaz) та Газотека (https://gasoteka.ua-energy.org/).

Зокрема, найнижчий річний і місячний тарифи пропонує постачальник NEOGAS — 7,80 гривні. Із минулого року під цією торговою маркою працює компанія «Агросинтез Трейдінг». На сайті NEOGAS вказано, що річний тариф залишається фіксованим, а от у місячному ціна змінюватиметься щомісяця. Пропозиція в 7,8 гривні діятиме з 1 до 31 травня.

Та не всі постачальники пропонують побутовим абонентам кілька варіантів співпраці. Наприклад, ТОВ «ГК «Нафтогаз України» пропонує своїм абонентам сплачувати за газ протягом року по 7,96 гривні за куб. Для тих споживачів, хто не визначиться до 1 травня з постачальником, залишиться місячний тариф від ПОН. Тобто, якщо абонент із 1 березня користувався газом «постачальника останньої надії» і до кінця квітня не підписав договір із якоюсь газовою компанією, то в травні без газу він не залишиться. «Нафотогаз» подаватиме їм блакитне паливо за ціною 9,57 гривні за кубометр.

ТОВ «Полтавагаз збут» повідомило, що з 1 травня вводяться наступні тарифи на природний газ для побутових споживачів: річна та місячна пропозиції — 9,99 гривні за кубометр.

Отож, поспішайте обрати постачальника газу, що пропонує найвигідніші умови.

Що буде з ціною на газ при річному тарифі. Відповіді на головні питання (За матеріалами РБК-Україна)

1. Як будемо платити за газ із 1 травня? Що таке річний газовий продукт?

З 1 травня всіх побутових споживачів автоматично переведуть на річний тарифний план. Укладати новий контракт на цю послугу потрібно тільки при переході до іншого постачальника. Незалежно від того, коли ви підключилися до цієї пропозиції, ціна буде діяти до 30 квітня 2022 року.

2. Виходить, потрібно заплатити за газ на рік вперед?

Ні. Платимо, як і раніше, кожен місяць за попередній до 25 числа. Тільки тепер ціна фіксована, так що можна спланувати свої витрати. Особливо актуально для тих, хто опалює житло газом.

3. Якою буде ціна?

Кожен постачальник опублікує річну ціну до 25 квітня. Вона буде відрізнятися в залежності від націнки газопостачальної компанії. Офіційно свої тарифи поки ніхто не опублікував. Але, за даними РБК-Україна, вона може вирости в середньому до 7,99 гривні за кубометр. Тарифи на розподіл (зокрема, платіжка) поки залишаються колишніми — максимум 1,79 гривні за кубометр.

4. Може ціна змінитися протягом року?

Так, але тільки вниз. Регулятор заборонив постачальникам підвищувати ціни на річні контракти в період їх дії.

5. Мені не подобається ціна/сервіс мого постачальника. Що робити?

Змінювати постачальника. З 1 серпня 2020 року це може зробити будь-який побутовий споживач. Достатньо лише укласти договір з новим постачальником. Зараз компанії борються за нових клієнтів, тому часто можна швидко зробити онлайн або телефоном. З вашим старим контрактом буде розбиратися вже новий постачальник.

6. Чи не втрачу я субсидію? Якщо я пільговик, як буду платити?

Як і раніше. Для одержувачів субсидій і пільг нічого не змінюється. Субсидію так само видають «живими грошима», але потрібно не забути заплатити за газ до 25 числа, інакше виплат можуть позбавити. Перехід до нового постачальника теж не проблема. Він сам обміняється необхідною інформацією з органом соцзахисту. Ходити нікуди не треба, в Україні карантин.

7. Якщо ціна на ринку буде нижчою, ніж у річному продукті, чи можна перейти на інший контракт?

Так. Виберіть будь-який тариф і повідомте про це постачальника. Часто потрібно просто підтвердити свою згоду на нові умови через особистий кабінет споживача, вебсайт постачальника, колл-центр, мобільний додаток або іншим способом, який запропонує постачальник.

Постачальники будуть пропонувати, крім річного тарифного плану, інші продукти на свій розсуд: місячний, квартальний, на опалювальний сезон, з передоплатою тощо.

Важливо пам’ятати, що в Україні діє вільний ринок, так що ціни на газ постійно змінюються. Приміром, у липні місячна ціна може бути дуже вигідною, а в січні навпаки. Але якщо ви один раз відмовилися від річного продукту, постачальник має право не повертати вас на цей тариф.

8. Якщо я вже купив газ на рік раніше, мені все одно підвищать ціну?

Ні. Всі річні контракти, укладені до 1 травня 2021 року, залишаються чинними до закінчення строку їх дії. Потім вас переведуть на нову ціну.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2021, 11:20 | Полтавщина | Суспільство
1. Fed654Frumos / 30 квітня 2021, 12:31
Ти ба,що Путін витворяє,собака...

Змінено 30.04.2021, 12:33
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації