Вхід | Реєстрація

На кобеляцькому ринку розпочався сезон продажу розсади

На кобеляцькому ринку розпочався сезон продажу розсади

Не дивлячись на досить прохолодну погоду, покупці охоче купляють саджанці навіть таких теплолюбних культур, як перець та баклажани.

Близько десятка кобелячан та жителів ближніх до містечка сіл ось уже десять днів продають вирощену ними розсаду овочів. На дефіцит покупців не скаржаться. Торгівля йде досить жваво, не дивлячись на прохолодну весну 2021-го року.

Одна продавчиня «по секрету» зізналася, що карантинні обмеження, запроваджені міською радою, зіграли «на руку» місцевим аграріям.

Жінка розповіла:

— На ринок не пускають продавців із Царичанки. Отже, у нас менше конкурентів. Це не означає, що ми ціни «гилимо», просто усім вдається спродатися.

Станом на неділю, 25 квітня, найбільшим попитом у покупців, як розповідали продавці, користувалися розсада ранньої капусти і помідорів. Один саджанець «рванки», тобто розсади із відкритою кореневою системою, коштував від двох до чотирьох гривень. Розсада капусти в стаканчиках продавалася за ціною чотири гривні за саджанець, за томати просили від шести до семи.

Із ранньої капусти, яку вже час висаджувати у відкритий ґрунт, у основному продавали вже звичні покупцям Парел і Дітмашер. Із томатів у асортименті: Аврора, Дельфін, Примадонна, суперранні та ранні Андромеда, Барон, Санька.

Продавці попереджали своїх клієнтів про те, що розсаду томатів у відкритий ґрунт висаджувати ще зарано, адже до Великодня можливі серйозні заморозки. Капуста пониження температури повітря до невеликих мінусів витримує без проблем, а ось помідори неминуче загинуть.

Григорій Голубенко із Красного вивіз на ринок власноруч вирощену розсаду капусти й томатів. Також чоловік ризикнув почати продаж розсади перцю і баклажанів. Каже, що ризик виправдався, розсаду купляють.

Голубенко розповів, що вирощує розсаду для власної невеличкої плантації в кілька десятків «соток». А надлишки вивозить на ринок.

Говорить:

— Торгівля розсадою — це не «чистий» прибуток. Але вторговані кошти дозволяють окупити витрати на вирощування розсади для себе. А воно ж недешеве задоволення. Хороше насіння коштує дорого, якісні добрива — теж.

Цікаво, що в асортименті розсади як капусти, так і томатів переважали саме гібриди, а не сорти.

Продавці пояснювали:

— Гібриди більш врожайні. Єдиний недолік — насіння з них не можна сіяти повторно.
Висаджена зараз капуста, зокрема  гібриду Етма, віддячить урожаєм уже через 55–60 днів.
Тим часом продавці ранніх овочів констатують, що цьогоріч редиска і молода капуста дорогі, як ніколи. Й інфляція чи курс долара тут ні до чого. Головна причина — холодна весна, яка призвела до збільшення витрат на вирощування овочів у теплицях. Та й дозрів урожай через холоднечу пізніше, аніж у минулому році.

Так, зараз кілограм редиски чи капусти коштує 50 гривень, рік тому за ці ж овочі просили 25-30.

На суттєве здешевлення як ранніх овочів, так і розсади можна очікувати вже після Великодня.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2021, 12:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації