Вхід | Реєстрація

Суддя Шевяков заборонив кобеляцьким комунальникам возити сміття в ліс

Суддя Шевяков заборонив кобеляцьким комунальникам возити сміття в ліс

Волею обставин автору цих рядків довелося на кілька годин побувати в ролі судового репортера. Одразу хочу перепросити шановних читачів газети «ЕХО» за можливі огріхи та недоречності. Досвіду таки маю малувато. Але зважаючи на важливість отриманої інформації, зважуся її оприлюднити. Тим більше, що зробити це більше нікому. Навряд чи нинішня кобеляцька влада розкаже своїм землякам, читай — виборцям, про те, що діяла незаконно.

Та про все по порядку. Спочатку трішки передісторії. Жителі Кобеляк чудово знають, що в 2019 році місцеві депутати на своїй сесії з подачі міського голови Олександра Копельця проголосували за те, аби створити прямо в сосновому лісі величезне сміттєзвалище.

Тоді, а це вже майже два роки тому, проти такої ідеї виступили представники Кременчуцького лісгоспу та нечисельні громадські активісти. Лісники заявили, що міська рада зробить смітник на землях Лісового фонду, що належать державі, а не Кобелякам. А громадські активісти, протестуючи проти дій міської влади, попереджали ще й про небезпеку для довкілля. Адже всім добре відомо, що навіть облаштовані сміттєзвалища в Україні постійно горять. У Кобеляках же комунальники із «благословіння» Копельця просто тупо «валили» весь міський непотріб прямо на лісовій галявині.

Ішов час. Громадські активісти протестували. На звалище приїжджали співробітники Державної екологічної інспекції. Поліція відкрила кримінальне провадження.

А «Васька», як в тій байці Крилова, слухав і… Ні, не їв, а продовжував возити сміття в ліс.

Пройшли вибори. Кобелячани знову обрали Олександра Олександровича. Під час виборчих перегонів опоненти міського голови Копельця обіцяли розібратися із звалищем у лісі. Але, ставши депутатами, швидесенько забули про свої обіцянки. Хтось отримав нехай і малесеньку, але посадочку, хтось долучився нехай до малесеньких, але фінансових потічків, що течуть через міський бюджет, хтось просто у всьому розчарувався і перестав воювати із вітряками.

Щось писала газета «ЕХО», з’являлися нові активісти, а сміття в ліс продовжували возити. Досить швидко вже й нові активісти затихли, щось отримавши від влади, і здавалося, що настала ідилія, перервати яку може хіба що лісова пожежа. Аж ось…

Аж ось, 30 квітня 2021 року мені повідомили, що в Полтаві в Адміністративному суді мають розглядати справу щодо позову Кобеляцької міської прокуратури про визнання незаконним рішення Кобеляцької міської ради по тому самому злощасному сміттєзвалищу в лісі.

Мало того, мене ще й попросили, як журналіста-початківця, поїхати в Полтаву і описати можливі судові «баталії». Раніше перебіг судового засідання відстежували активісти з Конституційно-правового конгресу. Але «злі язики» говорять, що «бобік здох» і ще вчора принципові активісти вже «своє» отримали.

Та Бог їм суддя, а не я. Мені ж довелося швиденько стрибати на мотоцикл і мчати в Полтаву.

 

А держава таки ще є

Устиг. У будівлю суду пропустили без особливих проблем, не дивлячись на карантинні «страшилки», яких довелося наслухатися.

Судове засідання тривало півтори години з перервою. Сказати, що довелося почути багато цікавого, було б неправдою. Не було ні якихось блискучих промов у стилі Цицерона чи хоча б адвоката Плєвако. Не було сенсаційних відкриттів, щиросердних зізнань, оприлюднення якихось секретних матеріалів. Усе відбувалося досить прозаїчно, навіть нудно. Знаючі люди підтвердили, що в Адміністративних судах все подібним чином і відбувається.

Представниця Кобеляцької міської ради прохала суддю відхилити позовні вимоги прокуратури, щодо позову в інтересах держави в особі Полтавського управління лісового господарства та державного підприємства Кременчуцький лісгосп. При цьому говорила про якісь неточності й невідповідності в листуванні прокуратури і лісників та про закінчення терміну давності для судового позову.

Суддя Ігор Шевяков згадував, що міська рада надала суду, як докази, якісь рішення виконкому ще 60‑х років минулого тисячоліття про виділення якихось грошей для впорядкування якогось сміттєзвалища.

Я так зрозумів, що нинішня кобеляцька влада саме це вважає доказами своєї правоти. До речі, лише в судовому засіданні довелось осягнути всю «глибоку глибину» рішення, за яке проголосували колишні, а дехто й діючий, кобеляцькі депутати. Вдумайтеся в це «блискуче», з точки зору юриспруденції та географії, формулювання….

Отак от — «за два кілометри від Кобеляк». І як же це тоді ще не громада виділяла землі за своїми межами? Про це лише Копелець знає. І взагалі — де це «за два кілометри»? На північ, на південь, у бік Дніпра чи Полтави?

Представники прокуратури наполягали на тому, що діють законно, хоча й визнали певні порушення інструкції щодо ділової переписки. Але наголосили, що сам факт переписки не заперечує навіть відповідач.
І ось вердикт суду. Суддя Ігор Шевяков оголошує, що позов прокуратури задоволений. І якщо міська рада не зуміє його належним чином оскаржити, а інший суддя — відмінити рішення Шевякова, то кобеляцькі комунальники вже не возитимуть сміття в сосновий ліс.

Ура! В Україні є суд, отже, залишається держава.

 

А далі — найцікавіше

Але ж на цьому ще нічого не завершено. Так, чесний суд в Україні ще є. Але я особисто майже не сумніваюся, що міська влада і комунальники рішення суду виконувати не збираються. Адже сміття вивозити потрібно, а куди — ніхто не знає. До речі, вивезти буде потрібно ще й те, що навалили посеред лісу. А це десятки, якщо не сотні тисяч тонн.

І комунальники знову повезуть непотріб у ліс. Так це вже кримінальна стаття. За це можна якщо не «сісти», то позбутися великої суми грошей і посади.

Але ж ще потрібно, аби хтось зафіксував порушення з боку комунальників. «Активні активісти», схоже, «здулися». Хоча ще є кілька особливо затятих, яким ще нічого не запропонували. Або запропонували мало?

У тому, що самостійно буде діяти доблесна кобеляцька поліція, є сумніви. Хіба що примусять. Якщо не «останні з принципових могікан», то впливові недоброзичливці Копельця. А таких теж вистачає.
Але, знову ж… Хто «сідати» буде? Юрко чи водії сміттєвозів? Той, хто все це затіяв, точно «не сяде». І не тому, що він «пам’ятник». Просто він ще потрібен декому із впливових і грошовитих політиків обласного рівня. Результат же на виборах однієї «партєйки» зробив? Зробив. От як не зробить, тоді швиденько й «посадять». Або просто скажуть:

— Їдь, діду, на хутір онуків няньчити.

Так що попереду дуже багато цікавого. Будемо за цим слідкувати і вас повідомляти.


Автор: Володимир Тюркін


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 травня 2021, 15:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації