Вхід | Реєстрація

Не потруїть бджіл

Не потруїть бджіл

Турбуючись про свій урожай, садівники і городники не повинні забувати і про інших людей, які займаються не менш тяжкою та почесною працею, — про пасічників. А також про їх підопічних — бджілок трудівниць.
Цьогорічна весна поки що лише радує людей, які займаються тим чи іншим видом аграрного бізнесу. Поступове підвищенні температури повітря, достатня кількість опадів, певний запас вологи у ґрунті створюють умови для того, щоб сподіватися на дуже високий урожай практично всіх сільськогосподарських культур — від пшениці до суниці.

Більш-менш сприятливою є погода і для пасічників та їх підопічних. А сади в цьому році цвітуть так рясно, що роботи у бджілок вистачає.

Але будь-який пасічник зі стажем підтвердить, що кінець весни є для нього як періодом радісних сподівань, так і часом постійної тривоги.

Адже аграрії, як працівники агрохолдингів, так і «маленькі» фермери, а то й звичайні дачники, «борючись» за урожай зі шкідниками та хворобами, часто-густо знищують і бджіл.

 

Чим убивають бджіл

У 95 % випадків отруєнь бджіл хімічний токсикоз викликають саме інсектициди, у 4 % випадків — гербіциди і 1 % припадає на інші препарати.

Всі інсектициди, які використовуються аграріями і можуть викликати загибель бджіл, відносяться до однієї з трьох груп: фосфорорганічні пестициди (ФОС), синтетичні піретроїди і неонікотиноїди. Більшість ФОС є високотоксичні для бджіл. Один із представників групи, а саме хлорпірифос, проявляє досить тривалу дію, тому нетоксичний рівень для бджіл настає не менше, як через п’ять днів після обробки.

Тому в період цвітіння садів і навіть за кілька днів до цього, просто забудьте про використання таких інсектицидів, як Актеллік, Нурел, Пірінекс, Бі-58.

Ентомологічними дослідженнями встановлено, що під дією пестицидів у бджіл погіршується пам’ять та інші розумові здібності. Як показали дослідження, особливо згубна для розумових здібностей бджіл суміш пестицидів різних типів. Тому після тривалих дискусій з цього питання, ЄС у травні 2013 року обмежив використання неонікотиноїдних пестицидів на основі клотіанідину (Дантоп 50), імідаклоприду (Конфідор, Конфідор Максі), тіаметоксаму (Актара), а також фіпронілу (Регент), які, на думку Європейського агентства безпеки харчових продуктів, є небезпечними для бджіл.

Тому Актара, Конфідор, Регент, Дантоп — у групі ризику. Краще обробити ними перед початком цвітіння або вже після нього.

Піретроїди мають виражені відлякуючі властивості, тому бджоли уникають оброблені ділянки. Найбільш токсична дія піретроїдів на медоносних бджіл проявляється за температури + 25 °C, а на більшість шкідників — за + 20 °C, і якщо проводити обробку рослин за температури +10 °C — + 15 °C, ризик для бджіл значно зменшується.

Тому більшість фахівців із безпеки бджіл рекомендують у період перед і під час цвітіння ваших рослин використовувати саме піретроїди. А саме — Ламдекс, Маврік.

Окрім них, із обережністю можна застосувати Моспілан, Біскайя, Каліпсо, Кораген.

Але потрібно чітко усвідомлювати, що повністю безпечних для бджіл інсектицидів поки що не існує. Навіть біопрепарат Актофіт при прямому попаданні на тіло вб’є бджолу.

Тому, не дивлячись на нібито безпечність того чи іншого препарату, потрібно застосовувати його ще й у період, коли або закінчився, або ще не розпочався масовий літ бджіл. Це — рано-вранці, вночі або пізнього вечора.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2021, 11:51 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації