Вхід | Реєстрація

Сказ набагато небезпечніший за коронавірус

Сказ набагато небезпечніший за коронавірус

Протягом ось уже двох років увага держави і суспільства прикута до епідемії коронавірусної інфекційної хвороби COVID-19. Між тим, нікуди не поділися і набагато небезпечніші захворювання, які майже завжди закінчуються летально.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю.

На відміну від більшості інфекційних хвороб, про які щодня говорять із екранів телевізорів та пишуть у Інтернеті, сказ є дійсно особливо небезпечною хворобою. І на певній стадії в людини – гідрофобії, тобто коли хворий боїться води, стовідсотково закінчується смертю.

Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, в мильному розчині, 5% йод вбиває вірус протягом 1 хвилини.

 

Вакцин достатньо

Спеціалісти кобеляцького районного підрозділу Держпродспоживслужби заявляють, що мають достатню кількість вакцин для профілактичного щеплення тварин.

На території обох громад діють дев’ять дільниць. Це щось на зразок ФАПів. На місця роздані 920 доз. Вакцина у флаконах. У одному флаконі міститься п’ять доз для щеплення тварин від сказу. За препарати людям платити не потрібно. Вакцина безкоштовна. Аби лише в людей було бажання убезпечити своїх домашніх улюбленців, а з цим — і самих себе, від сказу. Але потрібно констатувати, що земляки не надто переймаються питаннями вакцинації від цієї смертельно небезпечної хвороби. Так, уже два роки на території громад випадків захворювання на сказ не фіксували. Але це не означає, що інфекція назавжди пішла від нас. Тим більше, що випадків покусу людей собаками досить багато.

Головний лікар ЦРЛ Володимир Казирод, у свою чергу, повідомляє, що в лікарні є препарати, які необхідно вводити людям у випадку зараження сказом.

Він пояснює:

— Це раніше потрібно було робити багато ін’єкцій. Сучасні препарати дозволяють обійтися п’ятьма уколами. Станом на зараз ми готові надати допомогу п’ятьом потенційним пацієнтам. Слава Богу, таку специфічну медичну допомогу надавати доводиться досить рідко. Одразу навіть не згадаю, коли ми востаннє лікували людей з підозрою на сказ.

Водночас Володимир Казирод погоджується з тим, що найбільш дієвим методом боротьби зі сказом є саме профілактичне щеплення домашніх тварин.

 

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини — м’ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу в дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів.

За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні — у 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років.

 

Симптоми сказу в собак і котів

Хвора тварина стає пригніченою, лежить, втрачає апетит, до води байдужа — гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому — до 50 кілометрів за день, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине — на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь-якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Щеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження, в нього не виникає агресивності, бажання кусати, не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

Набагато частіше в Україні реєструється сказ кішок. Останніми роками сказ кішки є джерелом зараження кожної третьої людини, хворої на сказ. У кішки сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів.

 

Лікування сказу

Лікування — прогнози за гідрофобії  зовсім несприятливі. Для лікування сказу  випробувано все,  що  відомо  сучасній  медицині.

Отже, треба запобігти  розвитку  хвороби, призначивши антирабічні  препарати. Хворого з підозрою на сказ слід  госпіталізувати. Як джерело інфекції він  цілком  безпечний. Вірус дуже рідко виділяється  із слиною.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість за  призначення вакцини Індіраб: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні, або по іншій схемі при застосуванні іншої вакцини.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання в 96–99% випадків.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 травня 2021, 18:43 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації