Вхід | Реєстрація

Яким буде ринок полтавської нерухомості?

Яким буде ринок полтавської нерухомості?

Перший ковідний рік став для інвесторів та забудовників дійсно важким. Перші вирішили не вкладати свої гроші в будівництво в період економічної нестабільності. Другі почали перестрахуватися та накрутили ціни на квадратні метри мінімум на чверть. У підсумку в Україні вартість житла на первинному ринку виросла на 25-33% залежно від регіону.

Насамперед постраждав ринок житла столиці, а потім хвиля докотилася до регіонів. Серед лідерів у рейтингу подорожчання житла опинилася Полтава.

Довіру до девелоперів підірвала історія з банком Аркада, який оголосили банкрутом, а також нездатність девелопера Укрбуд довести свої проекти до кінця. За минулий рік темпи будівництва сповільнилися вдвічі, а в експлуатацію ввели всього 5 млн квадратних метрів житла замість 11 млн.

Благо, новобудови Полтави будуються силами місцевих компаній. Банк Аркада побудував у місті тільки одну новобудову класу економ та здав її у 2015 році. Укрбуд на ринку новобудов міста не представлений. Проте, покупці менш активно інвестують у нерухомість інших забудовників. Вони побоюються аналогічної ситуації з місцевими компаніями та зупинки будівництва.

Негативно на попит впливає тривала PR-війна між Полтавтрансбуд та новачком Стандарт Буд. Експерти вказують, що монополісти будівництва регіону не розвивають ринок, а створюють типові проекти без необхідних об'єктів інфраструктури. Якість будівництва залишається вкрай низькою. Ще одна проблема – висока вартість квадрата на житло класу комфорт та бізнес. Полтава в цьому плані практично не відстає від передмістя Києва. Квартири з достатньою квадратурою, продуманим плануванням та внутрішнім наповненням коштують занадто дорого для городян. Їм доводиться задовольнятися класом економ через банальні фінансові міркування. Це також гальмує розвиток ринку. На такі об'єкти звертають увагу через відсутність здорової цінової конкуренції. Замкнене коло не дає будівельній галузі розвиватися, а на ринку бракує доступного житла європейського рівня.

Вторинний ринок житла також дорожчає через застій у будівництві нових будинків. У місті та регіоні квадрат став на 25% дорожче, аніж у період до пандемії. Інвестування в новобудови впали на 50% та спостерігається негативна тенденція на найближчі 2-3 роки. Експерти заявляють, що у 2021-2023 рр. буде збільшуватися неплатоспроможність населення та підвищуватися ціни. За минулі 12 місяців у середньому ціна на квадрат у Полтаві виросла на 50-75$ і продовжує йти вгору.

Зовнішні інвестиції в країну знижується другий рік поспіль. ВВП у ковідний період впав на 4%. Це має безпосередній вплив на ринок. Споживчі ціни й далі б'ють всі рекорди через економічну стагнацію, а також інфляцію. Вартість паливно-мастильних матеріалів та електроенергії, від яких залежить будівельні роботи на майданчику, також зростає.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 травня 2021, 18:06 | Полтавщина | Суспільство
1. ninao / 24 листопада 2023, 22:24
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації