Вхід | Реєстрація

Нова книга про Драбинівку: цікаво і корисно

Нова книга про Драбинівку: цікаво і корисно

Є на території Білицької громади ботанічний заказник «Драбинівка». Саме про нього і йдеться у новому виданні.

Якось навіть незручно в наш час виголошувати фразу «Книга — джерело знань». І зовсім не через те, що цей вислів є банальним і мільйон разів повтореним. Просто у часи Гугла, Сірі та інших електронних «всезнайок» звичайна паперова книга ніби втратила своє значення і авторитет. Але то — лише на перший погляд. І тимчасово. Люди, які бувають за кордоном, особливо у Європі, помічають, що там книги в пошані. І у вагонах метро і старі й молоді не втуплюються в екрани смартфонів, бездарно гаючи час у соцмережах, а читають книги. Так-так, звичайні і нібито «не модні» паперові книги. І це при тому, що вони коштують в європейських країнах дуже дорого. Так що, швидше за все, мода на інтернет-всезнайок мине і в Україні. І люди знову повернуться до книг, як до джерела справжніх знань. Тим більше, що книги в нас продовжують видавати. І не лише бульварні романи і детективи, а й серйозну наукову і краєзнавчу літературу.

Приємно повідомляти, що до створення і видання саме такої книги доклали зусиль і жителі сучасної Білицької громади. Іван Шевель та Вікторія Макогон долучилися до авторського колективу полтавських науковців і спільними зусиллями видали книгу під назвою «Ботанічний заказник «Драбинівка». У ній простою і доступною для всіх мовою автори розповідають про історію створення цього заказника, про його флору і фауну та її цінність для всього живого.

Як відомо, ініціатором створення ботанічного заказника «Драбинівка» є житель Бутенок, педагог і краєзнавець Іван Шевель. Саме його зусиллями 7 червня 1990 року надзвичайно красива місцина отримала офіційний статус. У книзі проаналізовані природні умови території заказника, особливості охоронного режиму, подано історію створення й розвитку, вивчення його біорізноманіття, дано оцінку значення ботанічного заказника «Драбинівка» в природно-заповідній мережі Полтавської області.

«Драбинівка» нараховує 488 видів судинних рослин. У книзі подано характеристики 38 видів рослин, що знаходяться під охороною — 9 занесених до Червоної книги України, Тринія Китайбеля — до Світового Червоного Списку, 28 — охороняються на Полтавщині, подано картосхеми їх місць зростання.

Вперше в книзі описано тваринний світ заказника. Тут можна зустріти близько 140 видів наземних хребетних тварин, з яких 5 видів занесено до Червоної книги України, 3 — до Європейського списку, 27 видів птахів та ссавців є мисливськими.

Також детально описаний еколого-просвітницький туристичний маршрут екологічною стежкою протяжністю 3,5 кілометра з 10 зупинками, даний опис кожної зупинки, її значення в екологічному вихованні.

У додатках до книги подано анотовані списки рослин і тварин заказника. Книга добре проілюстрована фото рослин і тварин, лишайників і грибів.

А особливо приємно відзначати, що у створенні як самого заказника, так і у виданні книги про нього взяли участь і представники місцевої влади. У свій час ентузіасти-біологи знайши підтримку в тодішнього бутенківського сільського голови Миколи Скрильника та його колеги із Золотарівської сільради Сергія Кобеля.

А видання книги стало можливим після того, як Іван Шевель взяв участь і виграв у конкурсі «Екологічні ініціативи». У результаті, друк був у рівних частинах профінансований з бюджетів Полтавської обласної та Бутенківської сільської рад.

Будемо сподіватися, що це не буде унікальним випадком плідної співпраці науковців та посадовців органів місцевого самоврядування.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2021, 18:39 | Кобеляки | Культура та освіта


1. FreeMen / 25 травня 2021, 23:48
На разі велика рідкість, звичайна стаття про щось хороше, позитивне , неполітичне .. тут жвавого дискурсу не жди, бо й не треба ..
2. Filon / 26 травня 2021, 13:37
Плюсую. Ви правильно усе підмітив. Але на жаль, те, що найкраще продаються погані новини є аксіомою журналістики. Хоча визнаю - весь бруд в якому доводиться порпатися набрид страшенно.
3. Випадковий / 26 травня 2021, 17:33
найкраще продаються погані новини є аксіомою журналістики. Хоча визнаю - весь бруд в якому доводиться порпатися набрид страшенно...
Не журналістики, а ЖОВТОЇ преси, яку ви представляєте.Виконуєте замовлення, домовляєтесь, як у випадку з мером. Така ситуація вже спостерігається і з Решетилом- робить діаметрально протилежне тому, що говорив і писав перед виборами. Бізнес-це не журналістика!!!
4. Filon / 26 травня 2021, 18:38
Для Випадкового.
Журналістика (від фр. Journaliste ? journal ? лат. Diurnalis, diurnalе «щоденна звістка, звістка» [1]) - діяльність по збору, обробці та розповсюдженню інформації за допомогою ЗМІ (інтернет, преса, радіо, телебачення, кіно та ін.) ;
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації