Вхід | Реєстрація

Корови, собаки, коти — їх теж доводиться рятувати «надзвичайникам»

Корови, собаки, коти — їх теж доводиться рятувати «надзвичайникам»
Тварину вдалося витягти з пастки

Оскільки в сільській місцевості в комунальних служб немає спеціального обладнання для порятунку тварин, котрі потрапили в яму, річку або не можуть самостійно злізти із високого дерева, то цю роботу доводиться виконувати бійцям ДСНС.

Самі «надзвичайники» зізнаються, що без особливого ентузіазму їдуть на подібні виклики. І справа тут зовсім не в тому, що вони не люблять тварин чи не хочуть виконувати таку роботу. Просто в цей час вони відволікаються від виконання основних службових обов’язків. Один із керівників підрозділу ДСНС «не на камеру» розповів:

— Наше основне завдання, яке прописане в законодавстві та в службових інструкціях, — це порятунок людей. І от уявіть ситуацію, караул виїхав, щоб витягти із ями собаку. А тут — виклик на пожежу. Або хтось потрапив у скруту на воді. Або потрібно оперативно «вирізати» людину із автомобіля після ДТП. А ми собаку чи кота рятуємо. Тому виїжджаємо і на такі виклики, але на свій страх і ризик. І це ще, як на такі дії наше керівництво дивиться. Тому люди повинні розуміти, що в таких випадках ми фактично займаємося благодійністю, за яку нас можуть покарати.

Але, не дивлячись ні на що, «еменесники» рятують тварин, які потрапили в біду. Так, 17 травня співробітникам 24 ДПРЧ ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області, що базується в Царичанці, довелося виїжджати в село Новостроївку. До них звернулася місцева жителька, яка повідомила, що її теля провалилося в глибокий покинутий погріб. Самостійно жінка витягти його не може.

По прибуттю на місце рятувальники виявили, що молоденький бичок упав у погріб на закинутій садибі. Далі все було справою техніки. Адже цирачинським рятувальникам регулярно доводиться визволяти тварин, які потрапили в таку скруту. Як правило, собаки чи корови падають у покинуті погреби або колодязі, із яких знімають верхні кільця.

Так що алгоритм дій у «еменесників» уже відпрацьований практичними тренуваннями. Один боєць швидко заліз у яму і накинув на бичка рятувальну мотузку, а вже потім, доклавши зусиль, нещасну тварину витягли на поверхню.

Юрій Гребенюк, який очолює такий же підрозділ ДСНС у Кобеляках, говорить, що корів доводиться витягувати навіть з річок, а собак — із громадських туалетів. Він розповідає:

— Кілька років тому проводили ми подібну рятувальну операції в районі села Соснівка. Тоді корова із телям підійшли до краю берега, ґрунт не витримав ваги і тварини впали в річку. Господарі досить довго не могли їх витягти. Потім звернулися до нас. Коли приїхали, то корова вже ледве дихала. Але нічого — врятували. А собаки падають у громадські туалети, тому що там немає дверей. Теж ми витягуємо.

У той же день вже кременчуцькі «надзвичайники» витягували песика, котрий застряг між залізобетонними плитами. Цікаво, що їх на місце викликали комунальники. Але, як було сказано вище, у комунальних служб, навіть у Кременчуці, немає спеціального спорядження для проведення подібних робіт.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 травня 2021, 18:45 | Царичанка | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації