Вхід | Реєстрація

Дмитро Омеляненко радить надавати винограду «щолбанів»

Дмитро Омеляненко радить  надавати винограду «щолбанів»

Що означає надавати винограду «щолбанів» або «щиглів», читайте нижче.

Виноград — одна з найбільш улюблених ягід не лише в українців, а й у інших народів світу. Щоправда, ще пару-трійку десятиліть тому було прийнято вважати, що в умовах Полтавщини виростити хороші сорти столового винограду неможливо. Мовляв, «не убієнні» Лідія та Ізабелла ще ростимуть, а всі інші або вимерзатимуть взимку, або не визріватимуть.

Але змінюється клімат, селекціонери виводять нові сорти, не стоїть на місці агрономічна наука. І ось уже на Полтавщині і в Кобеляках зокрема люди «викохують» прекрасну лозу, яка з року в рік дарує їм величезні грона смачнючого винограду.

Травень. Перша половина місяця — основний час посадки. Підтримують ґрунт в чистому від бур’янів пухкому стані. Стежать за станом ґрунту, прополюють, при необхідності поливають. Продовжують обрізку кущів.

Проводять видалення непотрібних пагонів, що утворюються на багаторічних частинах кущів.
У міру необхідності підв’язують зростаючі лози.

У кінці місяця, відповідно до графіку роботи на винограднику навесні, проводиться обробка від хвороб і підгодівля.

Спалюють обрізані гілки.

Червень. Стежать за станом ґрунту: рихлять, прополюють, при необхідності поливають.
Проводять підгодівлі. Обробляють від хвороб. Підв’язують відростаючі пагони. Проводять пасинкування.    Стежать за станом ґрунту.

Проводять необхідні зелені операції: підв’язки, видалення безплідних пагонів, пасинкування. Під час цвітіння проводять штучне запилення і обробку препаратами на основі гиберелінів.
Проводять катаровку на молодих кущах.

 

Обробка фунгіцидом і зелені операції

Кілька тижнів тому ми вже друкували статтю, у якій кобелячанин Дмитро Омеляненко розповідав, як доглядає за своїм виноградом. Тоді ще було досить прохолодно, і ми говорили про перші весняні роботи на винограднику. Минув час. Весна остаточно взяла гору над зимою. І ось ми знову на винограднику Дмитра, говоримо про те, що потрібно зробити з лозою, котра дала пагони, що активно ростуть.
Дмитро зазначив:

— Ну, по-перше, прошу шановне товариство не вважати мене якимось асом, тим більше, метром у виноградарстві. Я — скромний любитель, навіть у Кобеляках є люди, котрі знають і вміють більше, чим я. Але те, що знаю, розповім. До речі, цьогорічна весна, як на мене, досить сприятлива для розвитку всіх культур. Вона настає поступово і дає час для того, аби все встигнути.

Зараз Дмитро працює по своїй лозі засобами захисту рослин. Каже, що не є фанатом «хімії», але зовсім без неї обійтися не може. Точніше, не може лоза, яка в іншому випадку обов’язково захворіє.
Тому свій виноград Омеляненко обробив фунгіцидом Антракол, котрий допомагає від багатьох хвороб, та інсектицидом Актара, аби уберегти рослини від шкідників.

Чоловік зазначає:

— Взагалі, препаратів дуже багато. Я називаю ті, котрими працюю сам і знаю, що вони діють. Хочу зазначити, що згаданим Антраколом уже в червні обробляти не можна. Адже в нього застереження — 40 днів до збору врожаю. Про ці терміни очікування на всіх препаратах пишуть.

А ще, за словами Дмитра, зараз саме час надавати винограду «щолбанів». Так на жаргоні виноградарів називають операцію по видаленню зайвих пагонів.

Омеляненко говорить:

— Не знаю, хто придумав саме такий вираз. Але він дуже влучний. Зараз уже стає добре видно, що пагони, які лоза випустила із бруньок, різні за розмірами. Одні, ті,що сильніші, вже до десяти сантиметрів досягають. А є й слабкі, сантиметрів по два-три. Їх, у буквальному сенсі, можна збити із лози щолбаном. Так от, щиглями чи просто відривом такі пагони необхідно видалити. Вони лише сили в рослини забиратимуть. Окрім того, подивіться на свої рослини. Із деяких бруньок ростуть по два-три пагони. Зайві теж потрібно видалити. Один має залишитися.

 

Августін, Ватра, Кеша, Юпітер та Подарунок Запоріжжя

Звичайно, оптимальні терміни для посадки винограду давно минули. Але й зараз на ринку активно продають саджанці цієї культури. Деякі з них вже укорінені і ростуть у спеціальних горщиках. Такі, за словами Омеляненка, ще можна садити.

Але він радить:

— Знаю, що багато людей, начитавшись добросовісної і не зовсім реклами в Інтернеті, одразу хочуть посадити якісь «модні» суперурожайні сорти. Я б на місці початківців цього б не робив. Адже виноград — досить специфічна культура. Специфіка є в кожного сорту. І навіть не всі досвідчені виноградарі зважуються вирощувати деякі примхливі сорти. Із власного досвіду скажу, що знаю п’ять дуже хороших і відносно простих у догляді сортів. Це — болгарський Августін, він же Плевен, українські Ватра і Талісман, він же Кеша, Подарунок Запоріжжя та американський Юпітер.

 

Отже, п’ять сортів для початківців

Августін (Плевен). Стійкий до грибкових захворювань. Сильнорослий і плодоносний. Прощає перевантаження. Навіть, якщо не видалити зайві пагони, він дасть урожай. Можливо, пізніше від зазначеного терміну достигання, але «витягне». Він належить до білого винограду. Урожай — середина серпня.

Ватра. Українська селекція Богдана Павлія. Також сильнорослий, стійкий до хвороб, урожайний. Ягоди синього кольору, великого розміру. Після запилення бажано формувати, тобто прорідити.

Талісман, він же Кеша та Подарунок Запоріжжя. Українська селекція. Мають ті ж «плюси», що названі вище. У Кеші є «мінус» — при дощах під час наливу ягода може тріснути. Подарунок Запоріжжя має квіти жіночого типу, тому поряд потрібно садити сорт-запилювач.

Американський Юпітер. Має надзвичайний, дуже насичений смак. Ягода невелика, без насіння. Лозу віком від чотирьох років можна вже не вкривати.

Отже, садіть, доглядайте, а потім — смакуйте.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 травня 2021, 19:08 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації