Вхід | Реєстрація

На Полтавщині розглядають питання створення чотирьох сміттєпереробних підприємств

На Полтавщині розглядають питання створення чотирьох сміттєпереробних підприємств

На Полтавщині розглядають питання створення трьох сміттєпереробних підприємств та одного – з переробки відходів тваринного походження.

Керівництво області комплексно підходить до вирішення питання поводження з відходами в регіоні. Про це розповів під час презентації напрямів Стратегії розвитку Полтавщини до 2027 року заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

«У світі відходи вважаються ресурсом, тож маємо будувати своє бачення в цьому контексті. Розробляємо Регіональний план управління відходами Полтавської області до 2030 року. Над ним працюють науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та фахівці облдержадміністрації. Вдячні за підтримку міжнародній організації GIZ, яка в межах грантової допомоги залучила найкращих фахівців, щоб Регіональний план був якісним, обґрунтованим, експертним документом, – зазначив Євген Греков. – Нині завершується другий етап розробки Регіонального плану. У ньому запропоновані варіанти розміщення місць зберігання відходів, тобто сучасних полігонів, а також сортувальних станцій і місць переробки відходів. Проміжний варіант – будівництво трьох сміттєпереробних підприємств. Один із них – неподалік від Полтави. Другий – у Горішніх Плавнях. Третій – на території Лубенсько-Пирятинського кластеру».

Відповідно до проєкту Регіонального плану територія області розподілена на чотири кластери – Лубенсько-Пирятинський, Миргородський, Кременчуцький та Полтавський. Вони територіально збігаються з новоутвореними районами. У межах розробки Регіонального плану провели тематичні онлайн-обговорення з тергромадами, щоб отримати зворотній зв’язок. Пропозиції, які надійшли від територіальних громад, опрацюють члени робочої групи. Фінальний варіант програмного документа, затверджений робочою групою, має пройти процедуру стратегічної екологічної оцінки, отримати погодження Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерства розвитку громад та територій.

«Розглядаємо й можливість створення в області підприємства з переробки відходів тваринного походження. Вивчили із фахівцями це питання. Підприємство екологічно безпечне і корисне. По-перше, в області з’явиться об’єкт, який безпечно перероблятиме відходи галузі. По-друге, в результаті переробки відходів аграрна сфера отримає добрива. По-третє, це реалізація інвестиційного проєкту на території однієї з громад, будівництво сучасних виробничих потужностей і створення нових робочих місць», – сказав Євген Греков.

Додав, що наразі 6 територіальних громад виявили бажання надати земельні ділянки для будівництва нового заводу. Проєкт передбачає залучення інвестицій. Крім виділеної ділянки, має бути техніко-економічне обґрунтування технології переробки відходів, розроблене відповідно до вимог. Надалі воно може бути покладене в основу реалізації інвестиційного проєкту. Також останній має пройти стратегічну екологічну оцінку.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 травня 2021, 10:47 | Полтавщина | Суспільство
1. Ltava / 24 травня 2021, 11:27
я ці плани слухаю що найменьше 25 років
2. FreeMen / 25 травня 2021, 23:54
Такого роду папір під назвою сТРАТЕГІЯ приймається кожні 5-7 років .. Слушно зазначив Ltava, може і 25 років. Подивимся на реалізацію
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації