Вхід | Реєстрація

Поблизу Підгори археологи знайшли артефакт

Поблизу Підгори археологи знайшли артефакт

У Кобеляцькій громаді, на місці будівництва автодороги Н-31 Дніпро — Решетилівка, співробітники науково‑дослідного центру «Рятівна археологічна служба» виявили унікальний артефакт, виготовлений близько двох тисяч років тому.

Знахідка два тисячоліття пролежала в землі, але й зараз вражає своєю досконалістю, повідомляє прес-служба Служби автомобільних доріг у Полтавській області.

Підвіску у вигляді жука-скарабея знайшли під час археологічних досліджень перед будівництвом дороги, поблизу Підгори. Це — перша такого типу знахідка сарматської доби.

Зі слів молодшого наукового співробітника «Рятівної археологічної служби» Богдана Сала, підвіска виготовлена з темно-синього єгипетського фаянсу. Вона являлася частиною намиста зі скляними пронизками. Жук-скарабей у релігії давнього Єгипту символізував бога сонця Хепрі.

Дехто з дослідників вважає, що амулети у вигляді скарабеїв не тільки носили за життя, їх клали в могилу для супроводу особи в потойбіччя, що символізувало відродження життя. Найчастіше вони трапляються в дитячих та жіночих похованнях.

— Це було парне дитяче поховання сарматських племен. Нас вразила деталізація, наскільки чітко прокреслені лінії давніми майстрами, їм вдалось прокреслити крила, деталі очей, — сказав дослідник.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 травня 2021, 10:33 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації