Вхід | Реєстрація

Дозріли вишки в саду у дяді…

Скандали навколо встановлення антен мобільного зв’язку у Кременчуці трапляються регулярно. Черговий конфлікт розгорівся у приватному секторі по вул. Маршала Жукова. Найчастіше той, хто надає свою земельну ділянку в оренду для вишки, стверджує, що антена безпечна і здоров’ю навколишніх жодним чином не зашкодить, але сам у цьому районі не проживає.
Мешканці вулиці категорично проти встановлення антени, вони бояться шкідливого впливу на організм і того, що раптом 40-метрова вишка завалиться й поховає під собою чиюсь хату. «Кременчуцька Панорама» спробувала з’ясувати, чи дійсно власник приватної садиби сам собі пан, чи ще й на сусідів треба озиратися?
Ігор Томарович – найближчий сусід майбутньої вишки, він проживає за адресою: вул. Маршала Жукова, 84:
— Кілька років тому я переселився у приватний сектор із родиною, аби бути, так би мовити, ближче до природи. У мене маленька дитина, хочу, щоб вона росла на свіжому повітрі, на своїх овочах-фруктах. І раптом чую про встановлення антени! Мене обурює той факт, що сам власник земельної ділянки тут не проживає і йому байдуже, що буде з нами, лише про власні прибутки думає. Хіба це по-людськи, по-сусідськи?
Ігор Томарович та інші жителі вулиці зверталися до Кременчуцької СЕС, у відповідь почули: якщо закон не забороняє – отже, дозволяє. Начальник комунального відділу міськ­СЕС Микола Закіпний посилається на висновки Центральної СЕС Києва, яка визначила, що рівень електромагнітного випромінювання від антени не буде перевищувати гранично допустимого значення – 2,5 мкВт/см?, та не буде становити загрози для здоров’я навколішніх. Згідно з висновками СЕС Києва, для зазначеної базової станції не треба встановлювати санітарно-захисну зону, бо потік енергії буде розповсюджуватися над будинками.
— Розташування базової станції у приватному секторі – оптимальний варіант. Це значно краще, ніж у житловому масиві багатоповерхівок, енергія буде без перешкод розходитись у сторони, випромінювання не зачепить споруд, що розташовані нижче самої антени, яку планують закріпити на висоті понад
40 метрів, – коментує Микола Закіпний.
За нормами українського законо­давства, зона обмеження встановлюється для будинків заввишки, як мінімум, 35 метрів (це більше, ніж 9-поверхівка). Тобто базова станція мобільного зв’язку може з’явитися в будь-якому районі Кременчука, адже у нас практично немає будинків висотою понад 9 поверхів.

Право власника
Друга сторона конфлікту навколо зведення БС – це власник земельної ділянки, на якій планують встановити антену. Василь Антонович Товстий, головний лікар СЕС Кременчуцького району, погодився відповісти на запитання «КП».

— Чи намагалися ви домовитися з сусідами?
— Так, відбулася зустріч, на якій був присутній представник компанії  – оператора мобільного зв’язку. Ми говорили, що хочемо встановити базову станцію, намагалися пояснити, що це відповідає нормам закону. Але, я вважаю, кожна сторона залишилася при своїй думці. Сумніви та побоювання людей безпідставні, аналогічні вишки стоять у всьому місті, і базові станції працюють.

— Зараз на вашій земельній ділянці стоїть стара хата. Чи плануєте ви самі тут проживати, безпосередньо поблизу БС?
— Можливо. Взагалі я планую будуватись і проживати за адресою: вул. Маршала Жукова, 86. Загальна територія моєї ділянки – близько 6-ти соток, а для встановлення вишки потрібно 40 м?, саме для цього територія буде вилучена під землю комерційного використання.

Таїнство народження, або Як у житловому секторі виростає антена мобільного зв’язку
Традиційно базова станція (БС, у народі – вишка з антеною) з’являється на земельній ділянці власника, який віддає свою територію в оренду оператору мобільного зв’язку. За це орендодавець постійно отримує солідну плату. Такий бізнес прибутковий і не вимагає капіталовкладень, проте потребує багатьох дозволів та погоджень: від санстанції, управління архітектури, депутатів міськради та інших серйозних установ. Але головне  – ділянка повинна розташовуватись у потрібному місці, це важлива умова для забезпечення якісного мобільного зв’язку.
Щоб встановити БС у приватному секторі, треба змінити цільове призначення землі, тобто депутати міськради повинні затвердити, що територія має статус землі комерційного використання.

Процес встановлення антени по вул. Маршала Жукова, 86
• 2006 р. – Власником хатини по вул. Маршала Жукова, 86 стає Максим Васильович Товстий – водій СЕС Кременчуцького району, якому надали це житло як службове, а згодом дозволили його приватизувати.
• 2007 р. – Максим Васильович Товстий дарує нерухомість по вул. Маршала Жукова, 86 своєму батькові  – Василю Антоновичу Товстому, головному лікареві СЕС Кременчуцького району.
• 2008 р. – Василь Антонович Товстий одержує право власності на земельну ділянку.
• Вересень 2009 р. – Центральна СЕС (м. Київ) видає попереднє погодження місця розташування радіотехнічного об’єкта і вказує, що «рівень електро­магнітного випромінювання не буде становити загрози для здоров’я населення». Тим часом ніхто з родини Товстих за адресою: вул. Маршала Жукова, 86, не проживає.
• Жовтень 2009 р. – Сесія міськради надала дозвіл на складання проекту землеустрою для зміни цільового призначення земельної ділянки площею 43 м?. Ця територія раніше мала статус «сад», а власник забажав змінити її статус на «земля комерційного та іншого використання».
• 30 березня 2010 р. – Сесія міськради затвердить (або не затвердить) проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, дозволить (або не дозволить) змінити цільове призначення землі. Якщо дозволить, то для встановлення вишки засяє зелене світло.

Хвилі зносять дах
У міськСЕС кажуть, що нарікання на встановлення або роботу антен мобільного зв’язку надходять регулярно.
Люди скаржаться на головний біль, підвищення тиску, погане самопочуття тощо. При цьому СЕС періодично перевіряє рівень електро­магнітного випромінювання, який не має перевищувати допустимих норм.
— Ми виїжджаємо на місце та перевіряємо, щоб показник не перевищував 2,5 мкВт/см?. До речі, від звичайного мобільного телефону людина отримує ще більше шкоди саме у момент з’єднання з абонентом, тому в перші секунди телефон краще тримати подалі від вуха. А від СВЧ-пічки у квартирі показник електромагнітного випромінювання у кілька разів більший, ніж поблизу базової станції мобільного зв’язку. Звісно, людям краще перебувати подалі від будь-яких джерел електро­магнітного випромінювання, але ми так звикли до багатьох речей, що не зможемо від них відмовитися, навіть заради здоров’я, – коментують у міськСЕС.
Медики кажуть, що найбільш чутливі до впливу електромагнітного поля нервова, імунна, серцево-судинна, ендокринна та статева системи організму. Коли в одного японського лікаря запитали: «Біля якого органа краще носити мобільник?», то він відповів: «Біля того органа, який вам непотрібний!». Водночас дослідження ВООЗ, які проводились останні 15 років, не підтвердили, що вплив радіочастотних сигналів призводить до збільшення ризику онкозахворювань.

Що найчастіше хочуть знати про антени?
— Як розрахувати безпечну відстань від вишки з антеною до будинку?
— Чітко визначених відстаней немає, все залежить від потужності антени. Тому зона обмеження забудови визначається в кожному випадку окремо.

— Чи відповідають норми гранично допустимого рівня електромагнітного випромінювання в Україні світовим стандартам?
— В Україні норми набагато жорсткіші. У нас – 2,5 мкВт/см?, в Росії та Білорусі – 10 мкВт/см?, в окремих країнах Скандинавії – 100 мкВт/см?.

— Чи впливає електромагнітне поле на самопочуття людини?
— Електромагнітні хвилі впливають на організм людини, але не можна стверджувати, що вони завдають шкоди. Один із експериментів показав, що певна група людей має синдром електромагнітної гіперчутливості, тобто відчуває дискомфорт. Але вчені стверджують, що це може бути також від самонавіювання, бо коли антену вимикали, деякі піддослідні все одно скаржилися на погане самопочуття.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2010, 15:19 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації