Вхід | Реєстрація

Колишня школа–інтернат стане ліцеєм

Колишня школа–інтернат стане ліцеєм

У ході продовження реформи освіти протягом кількох найближчих років на території Кобеляцької, а, можливо, і обох сусідніх громад, залишиться лише три школи. Усі вони будуть розташовані в Кобеляках. Мова йде про обидва міських ліцеї та навчально-реабілітаційний центр (школа-інтернат). У всіх трьох закладах навчатимуться діти різного віку, старшокласники здобуватимуть освіту саме в колишньому інтернаті.

Усі ми знаємо, що в Україні триває шкільна реформа. І наступним її етапом, згідно з діючим законодавством, має стати запровадження трирівневої системи здобуття освіти школярами. Це — початкова школа. У ній діти 1–4 класів отримуватимуть початкову  середню освіту.

Другий рівень — гімназія. Гімназисти, а це учні 5–9 класів, отримають базову середню освіту.

Третій рівень, найвищий, — ліцей. Ліцеїсти, учні 10–12 класів, отримуватимуть освіту за вибором. Буде так звана академічна освіта — поглиблене вивчення певних предметів, та профільна, що передбачає професійно орієнтований підхід до навчання.

Так буде по всій Україні. Кобеляцька і Білицька громади не є виключенням. Редакції стало відомо, що на наступній сесії Полтавської обласної ради депутати можуть проголосувати, зокрема, про реорганізацію Кобеляцького навчально-реабілітаційного центру. Нібито, саме на базі цього навчального закладу буде створений ліцей для учнів 10–12 класів. А початкову і базову шкільну освіту діти здобуватимуть в міських школах. У одній з них навчатимуться учні 1–4 класів, у іншій — гімназисти. Наші інформатори не озвучували термінів закінчення цієї реформи, але чітко дали зрозуміти, що на території Кобеляцької громади залишиться лише три шкільні навчальні заклади. Щось схоже має відбутися і в Біликах. Але там, швидше за все, залишаться лише дві школи. Ліцею там не буде, тобто найстарші школярі з Біликів та Бутенок здобуватимуть профільну освіту вже в Кобеляках, на базі колишнього інтернату.

Те, що в найближчі роки буде реалізований саме згаданий сценарій реформування шкільної освіти, редакції підтвердила і Валентина Шпорт, директор навчально-реабілітаційного центру.

Валентина Миколаївна погодилася поділитися із редакцією, отже і з нашими читачами, інформацією, якою володіє. Але при цьому підкреслила:

— Як посадова особа, я можу говорити і коментувати виключно в межах моєї компетенції. Тому домовляємося одразу, я говорю лише про майбутнє ввіреного мені закладу. Про загальну ситуацію з реформування освітніх закладів на території обох громад коментарі можуть надавати інші компетентні особи.

По суті, Валентина Миколаївна сказала наступне:

— Так, я повідомлена про те, що саме на базі нинішнього навчально-реабілітаційного центру буде створений ліцей, де навчатимуться учні 10–12 класів. У нас планують створити профільний ліцей. Спрямування — гуманітарний напрямок, природничо-математичний та інформаційні технології. Протягом останніх шести місяців у Кобеляки, в тому числі і до нас, уже двічі приїжджала директор Департаменту освіти і науки ОДА Віта Ковальська. Вона ознайомлювалася із усіма міськими навчальними закладами «на місці». І нам було поставлене завдання — готувати наш заклад під майбутній ліцей, початок роботи якого планується з 1 вересня 2021 року. Чому був зроблений такий вибір? Можливо, через те, що в нас хороша матеріально-технічна база, є спальний корпус, їдальня, навчальні кабінети не потрібно створювати заново, достатньо їх дообладнати. Також хочу нагадати всім жителям громади, що кілька десятиліть тому в тодішній школі-інтернаті навчалися звичайні школярі, а не лише діти з особливими потребами, як зараз.

Підготовча робота щодо перепрофілювання навчально-реабілітаційного центру до вимог ліцею вже розпочалася. Директор закладу розповіла, що мала зустрічі з дев’ятикласниками Бродщинської, Василівської, Красненської шкіл. Відвідала й міський ліцей № 2 та ЗОШ №3.

Уже зараз розпочато набір учнів із другого по десятий класи.

Ми домовилися, що Валентина Шпорт і надалі оперативно інформуватиме редакцію про всі головні й важливі моменти реорганізації цього навчального закладу.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2021, 11:31 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації