Вхід | Реєстрація

Лебединську школу «понизять» до початкової

Лебединську школу «понизять» до початкової
Є над чим думати

Якщо відповідне рішення затвердить сесія Кобеляцької міської ради.

25 травня відбулося засідання виконавчого комітету міськради. На ньому обговорили питання щодо реорганізації закладів загальної середньої освіти, які працюють на території Кобеляцької громади.

Зі слів начальника відділу освіти Наталії Коваль, щороку демографічна ситуація погіршується. Наразі в громаді функціонують 16 шкіл та 3 філії (Красненська, Ліщинівська, Золотарівська). Загалом у них навчаються 2657 дітей. Три заклади мають наповнюваність до 50 учнів (Вільховатська, Красненська, Ліщинівська ЗОШ), а п’ять — до 40 школярів (Бродщинська — 34, Кананська — 29, Лебединська — 26, Перегонівська — 5, Золотарівська — 6).

Наталія Мефодіївна запропонувала присутнім створити робочу групу, аби розглянути можливу оптимізацію мережі:

— Звичайно, що рішення прийматиме комісія, а потім — сесія. Кожен рік ми маємо великий супротив батьків і частини депутатів стосовно реорганізації шкіл. Та вони не враховують якість освітніх послуг, які діти отримують у малокомплектних школах.

Стосовно фінансової складової, то начальник відділу освіти пояснила, що, відповідно до чинного законодавства, для навчальних закладів, де менше 25 дітей, держава не виділяє коштів на зарплати вчителям. Крім того, якщо в класі немає 5 дітей, держава не фінансує індивідуальну форму навчання, лише у випадку, де діти мають вади здоров’я.

Окремо Наталія Коваль зупинилась на Лебединській школі. За прогнозами, із наступного навчального року у 1–4‑му класах навчатимуться 11 учнів, у 5‑му — 3, у 6‑му — 4, у 7‑му — 0, у 8‑му — 3, у 9‑му — 6. У більшості класів потрібно впроваджувати індивідуальне навчання, тому цю школу доцільно перевести в початкову.

Та це потрібно зробити найближчим часом, так як персонал слід попередити про зміну умов праці, скорочення, аби працівники два місяці отримували заробітну плату. Щоб із 1 вересня вчителі не ходили в пусті класи.

Міський голова Олександр Копелець наголосив, що не кращою є ситуація і в Бродщинській школі, де 28 дітей із населеного пункту їздять у Ляшківку. І ніхто з батьків не пробує змінити ситуацію.

У підсумку члени виконкому проголосували за те, щоб винести на чергову сесію питання про переведення Лебединської школи в початкову та оптимізацію освітньої мережі громади. Попередньо комісія детально вивчить ситуацію.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2021, 19:18 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації