Вхід | Реєстрація

Труїти бджіл стали менше

Труїти бджіл стали менше

Голова ради пасічників Ігор Пелюхня відзначає, що кобеляцькі аграрії стали більш дисциплінованими і попереджають бджолярів про початок роботи із пестицидами

За вікном — кінець травня. На полях буйно зацвів ріпак. Ця пора традиційно вважається небезпечною для бджіл. Адже фермери та працівники агрохолдингів, борючись із різного виду цвітоїдами, які пошкоджують посіви, вносять хімічні пестициди.

І хоча на деяких інсектицидах, таких як Каліпсо, Біскайя, Маврік, Моспілан, виробники пишуть, що вони безпечні для корисних комах, пасічники ставляться до таких тверджень скептично. Бджолярі вважають, що повністю безпечних для їх «підопічних» отрутохімікатів не існує.

У минулі роки редакція «ЕХО» неодноразово повідомляла про випадки масової загибелі бджіл у період обробітку полів отрутохімікатами.

У цьому році станом на кінець травня нам про такі випадки невідомо. Хоча польові роботи вже давно в розпалі. Аби упевнитися в тому, що ситуація із отруєнням бджіл дійсно змінилася, ми звернулися за коментарем до Ігоря Пелюхні, який є не лише головою ради пасічників Кобеляцького району, а й співробітником інституту бджолярства імені Прокоповича.

Ігор підтвердив, що ситуація таки змінилася в кращу сторону. Він зазначив:

— Так, аграрії стали більш дисциплінованими і відповідальними. Не знаю, що чи хто на них вплинули. Можливо, зміни у законодавстві, можливо, просвітницька робота, можливо, люди дійсно усвідомили, що не можна думати лише про себе і власний прибуток. Але маємо факт, що мені станом на кінець травня жодного разу не повідомляли про отруєння бджіл пестицидами. Водночас, фермери постійно дзвонять і попереджають, що будуть обробляти поля «хімією» в тому чи іншому регіоні. Приміром, днями телефонували із Коваленківки. Ми попередили колег-бджолярів, і ті вивезли пасіки з тієї місцини.

Також Ігор Пелюхня відзначає, що почала діяти спеціальна комісія при міській раді, яка має розслідувати випадки отруєння бджіл. У міську раду аграрії теж телефонують і попереджають про початок робіт із пестицидами.

Пелюхня відзначив покращення дисципліни навіть у тих агропідприємствах, із якими пасічники раніше конфліктували. Він сказав:

— У минулі роки в нас були регулярні конфліктні ситуації з агрофірмою «Говтва». Вони обробляли поля і серед білого дня в період масового льоту бджіл. Зараз, наскільки мені відомо, вони роблять це після заходу або до сходу сонця. Окрім того, їх головний агроном до мене постійно телефонує і попереджає про можливу небезпеку для бджіл.

Так що в цьому році, зважаючи на сприятливі погодні умови травня та налагодження співпраці між пасічниками і аграріями, можна сподіватися на хороший збір меду.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 травня 2021, 18:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації