Вхід | Реєстрація

У Кременчуці з’явився «Заборонений Кобзар»

11 березня у Кременчуцькому краєзнавчому музеї презентували «Заборонений Кобзар». До збірки увійшли твори Тараса Шевченка, які були вилучені або змінені цензурою.
Чим можна зацікавити сучасного читача? Звісно, «смаженими» фактами з брутальними подробицями, а якщо у самій назві наявне слово «заборонений», то книжка вже точно розійдеться великим накладом. «Заборонений Кобзар» привіз до нашого міста мовознавець Микола Зубков – колишній кременчужанин, який наразі проживає у Харкові. Він уклав збірку віршів Тараса Шевченка, відшукавши автентичні тексти, де не «ступала нога цензури». Проте, на відміну від скандального Олеся Бузини, який свого часу шокував читачів твором «Вурдалак Тарас Шевченко», Микола Зубков не женеться за популярністю у будь-який спосіб, а робить те, що вважає потрібним.
Як зізнався «КП» Микола Григорович, він спробував себе в житті в багатьох іпостасях (перший диплом  – слюсаря, після закінчення ПТУ, працював завідувачем клубу в селі, потім – артистом і режисером театру в Харкові, згодом закінчив філфак університету), але нарешті визначив, що головне в його житті  – це українська мова і, звісно ж, її геній – Тарас Шевченко:
— Діти не люблять українську мову та літературу, бо їх викладають стереотипно, з моралізаторством. Але й бузинізм – це рівень нижче плінтуса. Я зустрічався з Олесем Бузиною і відверто йому сказав, що він паплюжить все українське, його цікавить лише чужа білизна. В історію можна увійти, а можна й вляпатись. Я думаю, що Олесь Бузина обрав останній варіант.
«Заборонений Кобзар» вийшов уже втретє невеликим накладом. У збірці – близько 10-ти творів, які були або повністю вилучені, або відредаговані настільки, що новий варіант суперечить авторським текс­там.

Коли ж почнемо говорити по-іншому?
Етер замість ефіру, Етіопія на зміну Ефіопії та инше, і не лише инколи, а завжди! Навколо змін у правописі ламають списи не лише мовознавці, а й пересічні громадяни.
За даними анкетування в Інтернеті, половина опитаних поки що не хоче нічого змінювати, близько 15% впевнені, що нововведення треба запровадити раз і назавжди, а не менше 20% погоджуються на паралельне використання старого і нового варіантів.

Не прокапелюш моменту!
11-12 березня у навчальних закладах Кременчука читав лекції мовознавець, автор словників та підручників Микола Зубков.
Микола Зубков – науковець, зокрема займається укладанням словників. До речі, це він із багатьма колегами переконує, що українською мовою краще говорити «катедра» замість «кафедра» або «аритметика» замість «арифметика». А в політехнічному російсько-українському словнику, укладеному Миколою Зубковим, ви знайдете «пилосмок» та багато інших, трохи незвичних нам, назв.
— Мене запитують, навіщо я уклав політехнічний словник, невже я думаю, що слюсарі та сантехніки заговорять правильно українською мовою? На такі репліки я завжди відповідаю, що сантехніки постійно розмовлятимуть ні російською, ні українською, а «своєю» мовою: «Подай оту… тратату, а я її сюди при…тартачу». До речі, «ляпи» сучасних політиків теж заслуговують на місце в особливому словнику. В Америці випустили словник «бушизмів»  – обмовок Президента. У нас теж можна видати подібну збірочку. У мене достатньо матеріалу для такого словника, – розповідає мовознавець.
Микола Зубков говорить, що мовні анекдоти нині ледь не на кожному кроці: замість «не пропусти потяга» – «потягу» (рос. – влечения), а російське «не прошляпь» переклали як «не прокапелюш».
— Мова Вірки Сердючки – це зріз нашого суспільства, Андрій Данилко мавпує нас із вами, – перейшов від смішного до сумного мовознавець і порадив молоді частіше пригадувати шевченківське «і чужого научайтесь, й свого не цурайтесь».
Як виявляється, Миколу Зубкова в Кременчуці заочно знає чи не кожен старшокласник. У багатьох школах діти користуються посібником з правопису, укладеним Миколою Григоровичем. А учні школи № 7 можуть похвалитися ще й тим, що авторитетний мовознавець колись навчався у цьому закладі. До речі, його клас був справді унікальним: однокласниця Алла Лушакова відома у Кременчуці як історик-краєзнавець, Людмила Король працює науковим співробітником музею.
«Зі стін школи № 7 вийшло багато талановитих людей, це одна з найстаріших шкіл Кременчука, незабаром вона відзначить своє 95-річчя», – розповідає Тамара Вібла, вчителька ЗОШ № 7 і теж її випускниця. Вона запросила Миколу Зубкова відвідати Кременчук, щоб зустрітися з учнями рідної школи та прочитати лекції в інших навчальних закладах.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2010, 15:28 | Кременчук | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації