Вхід | Реєстрація

Деївка обігріє Раківку

Газ зі сміттєзвалища на Деївській горі планують використати для опалення будинків.



24 вересня на Деївському сміттєзвалищі урочисто запалили факел з підземним газом. Відведення метану – перший крок на шляху санації міського полігона твердих побутових відходів та наступного будівництва сміттєпереробного заводу. Кременчук – поки що єдине місто в Україні, де започатковано такий проект. 1 липня 2008 р. у кременчуцькій мерії було підписано меморандум з німецькою фірмою «ХААЗЕ Енерге­технік» про співробітництво щодо зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище. Німці отримали квоту на викиди СО² за кіотським протоколом, а Кременчук – перспективу санації міського сміттє­звалища. Через рік до Кременчуцького міськвиконкому знову завітали високі гості з Німеччини та України. Нагода вагома – відкриття установки з видобування газу на полігоні.



«Торік, коли ми підписували меморандум з мером і німецькою компанією, я, чесно кажучи, думав, що це залишиться звичайною декларацією», – зізнався перший заступник Міністра житлово-комунального господарства України Руслан Крамаренко. Тепер дивується наполегливості кременчужан. Уряд Німеччини надав 650 тис. євро для початку робіт на кременчуцькому сміттєзвалищі. За ці кошти на різних рівнях полігона пробурили кілька свердловин та приєднали до них труби з транспортування підземного газу до факельної установки. Видима частина об’єкта обіймає на поверхні ділянку 2 х 3 м, це – устаткування та труба, так званий факел для відведення біогазу. Факельна установка дозволяє точно дослідити якість та кількість газу, накопиченого у надрах міського звалища. Керувати технологічним процесом можна аж з Німеччини. Німці припускають, що аналіз викидів триватиме до січня 2010 р., за результатами досліджень визначать, в яких місцях і скільки ще свердловин необхідно пробурити для санації полігона. Це початковий етап, кошторисну вартість його робіт оцінюють у 3-4 млн євро, залежно від кількості підземного газу. Завершальний етап – будівництво сміттєпереробного заводу. Якщо буде визначено доцільність будівництва на Деївці установки механіко-біологічної переробки сміття, німецький «КФБ Банк» готовий надати на це кредит у сумі близько 30 млн євро терміном на 10-12 років під муніципальні гарантії. Вже сьогодні, не чекаючи результатів досліджень, фахівці стверджують, що запасів газу у надрах 45-річного звалища, котре обіймає територію 26 га, вистачить не на один десяток років. Звалище дозріло. Про це кременчуцькі чиновники заявили влітку, коли на Деївці через вибухи метану почастішали пожежі. Мешканці прилеглих районів скаржилися на постійний дим та сморід зі сторони звалища. З пробуренням свердловин для газовідведення, як стверджують фахівці, вибухи припиняться. Можливо, не одразу. Але за рік-два точно.



 




style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9102108638395822"
data-ad-slot="8688792443"
data-ad-format="auto"
data-full-width-responsive="true">


Деївка обігріє Раківку



Як зазначає мер М. Глухов, уже вишикувалася справжня черга бажаючих використовувати енергію біогазу. Перспектив чимало – від зовнішнього освітлення території звалища і прилеглих житлових районів до використання енергії на потреби теплозабезпечення Крюкова.



 




style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9102108638395822"
data-ad-slot="8688792443"
data-ad-format="auto"
data-full-width-responsive="true">


Перший сміттєвий старт



Міністр ЖКГ України О. Кучеренко відзначив великий інтерес урядовців до кременчуцького проекту. А губернатор Полтавщини В. Асадчев сказав прямо, що подібної практики немає в жодному з населених пунктів України. «Це пілотний проект у місті з населенням 230 тис. мешканців, міста-мільйонники не мають такого заводу!, – наголосив губернатор. – Це перший завод в Україні. На підставі цього проекту використання енергії для обігріву за рахунок переробки сміття потрібно розробити цільову програму для всієї країни».



В. Асадчев нагадав, що свого часу проект санації сміттє­звалища та будівництва заводу з переробки відходів планували втілити у Полтаві, однак через певні причини перенесли до Кременчука.



Автор: http://panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 жовтня 2009, 14:31 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації