Вхід | Реєстрація

Невипадкова проблема

Невипадкова проблема
Операція «Ліквідація»

Тиждень тому над кобеляками пронісся буревій із зливою та градом. На жаль, не обійшлося без збитків. І справа не лише у знищених стихією городах.

10 червня надзвичайна подія трапилася на розі вулиць Михайлівська та Пушкіна. Старе аварійне дерево впало просто на приватний будинок громадянки К.

Деревина розвалила кілька шиферин, і дощові води потрапили в жилу кімнату.

Власниця будинку розповідає:

— Ще в квітні я особисто намагалася потрапити на прийом до міського голови Олександра Копельця. Мене не пустили через карантин. Але я залишила заяву про те, що аварійне дерево потрібно терміново спиляти. Зверталася і до депутатів. Нібито, й акт обстеження є. От тільки дерево за майже два місяці так ніхто і не спиляв. І все завершилося прогнозовано, воно впало на мій будинок.

У день події біля будинку, на який впало дерево, зібралися з десяток комунальників і кілька одиниць техніки. Ліквідацією наслідків аварії керував особисто директор «Водоканалу Плюс» Володимир Юрко.

Наступного дня власниця будинку таки потрапила на прийом до міського голови. За її словами, Олександр Копелець запропонував написати заяву на виділення матеріальної допомоги.

Жінка говорить:

— Добре, що обійшлося лише побитим шифером. Воду із підвісної стелі відкачали, нібито, все буде нормально. Але ж всього цього могло б не статися взагалі. Два місяці чекали, нічого не робили і дочекалися.

У принципі, і власниця будинку, і комунальники та міська влада відбулися легким переляком. Головне — не постраждали люди. А придбання п’яти шиферин не буде надто обтяжливим для міського бюджету.
Але вже зараз можна говорити, що в цьому випадку пролунав перший тривожний дзвоник. Подібних дерев на вулицях Кобеляк та інших населених пунктів громади — десятки, якщо не сотні.

А для того, щоб їх видаляли, жителям містечка зовсім не обов’язково звертатися до міського голови. Цим комунальники мають займатися постійно з дня у день.

Адже так велить Закон України «Про благоустрій населених пунктів» та Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України.

І в тих правилах чітко, чорним по білому написано, що:

—… 9.1.12. Аварійне дерево — це дерево, яке може становити загрозу для життя і здоров’я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі і споруди або перебуває в пошкодженому стані внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі.

А ще там записано, що:

— 5.8. Догляд за зеленими насадженнями на вулицях, площах, бульварах, майданах повинен проводитися спеціалізованими підприємствами, організаціями зеленого господарства, які укомплектовані спеціальною технікою та механізмами, кваліфікованими спеціалістами, на умовах договору з балансоутримувачем.
В умовах Кобеляк мова може йти виключно про вже згадуваний «Водоканал Плюс», який займається чорт зна чим, окрім виконання своїх функцій.

 

Згрібати листя і білити дерева заборонено

І ще хотілося б нагадати міському голові та директору комунального підприємства, які так люблять організовувати суботники, понедільники і вівторники, під час яких працівники бюджетних установ у порушення законодавства виконують роботи із прибирання вулиць, що у вже згаданих Правилах, котрі є обов’язковими для виконання Копельцем і Юрком, записано:

9.1.19. Згрібати листя з-під групи дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах, за винятком ділянок загонів тощо, забороняється, тому що це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або з допомогою механізмів змішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації.

9.1.17. Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

Воно ж аби Копелець і компанія читали закони, а ще краще — їх виконували, то й проблеми з розбитими дахами будинків не було б.

Хоча, коли ж їм читати, вони ж білять.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2021, 10:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації