Вхід | Реєстрація

Стартував сезон риболовлі: як не завдати шкоди рибним запасам

Стартував сезон риболовлі:  як не завдати шкоди рибним запасам

10 червня в Полтавській області зняті обмеження нерестової заборони. Та представники Управління Державного агентства рибного господарства нагадують, що деякі обмеження все ще продовжують діяти постійно.

Зокрема, до кінця червня триває нерестова заборона:

  • у придаткових системах річок (гирла, протоки, озера);
  • не можна ловити раків включно до 30 червня.

Також представники рибного господарства наголосили, що законодавством визначений мінімальний розмір риби, яка дозволена до вилову:

  • білий амур — не менше 40 сантиметрів,
  • короп — від 25 сантиметрів,
  • лящ — від 32 сантиметрів,
  • синець — не менше 22 сантиметрів,
  • сом — від 70 сантиметрів,
  • судак — не менше 42 сантиметрів,
  • тарань — від 18 сантиметрів,
  • товстолоб — від 40 сантиметрів,
  • щука — не менше 35 сантиметрів.

При цьому мінімальні розміри для карася й бичка в законодавстві не встановлені.

У Держагентстві зазначили, що любительське рибальство дозволено вудками всіх видів, із загальною кількістю гачків, не більше п’яти на одного рибалку, та спінінгом із берега чи човна. Добова норма вилову риби не повинна перевищувати три кілограми (або один трофей).

Підводне полювання дозволяється гарпунними рушницями та при наявності відповідного посвідчення. Заборонене застосування аквалангів.

Якщо рибалка завдав істотної шкоди рибним запасам, то працівники поліції відкривають кримінальне провадження за статтею 249 ККУ (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Санкції статті передбачають штраф від 17 000 до 51 000 гривень або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

До заборонених засобів вилову риби відносяться: сітки, ятері, павуки, екрани. За використання електровудок чи вибухівки передбачена кримінальна відповідальність.

У випадку, якщо ви бачите порушення правил любительського лову рибу, телефонуйте на гарячу лінію рибного господарства за номерами (067) 329–29–22 і (067) 329–39–66.

 

Рік умовно для «нічного рибалки»

Не дивлячись на всі діючі заборони щодо правил вилову риби, працівники рибоохоронного патруля продовжують виявляти порушників. 3 червня суддя Кобеляцького райсуду Сергій Макарчук виніс вирок у кримінальній справі, порушеній проти одного з таких «рибалок».

У документі вказано, що 28 серпня 2019 року підсудний прибув на берег Кам`янського водосховища, у районі села Світлогірське, «з метою вилову риби для своїх особистих потреб».

Близько 21:00 любитель легкої наживи на пластиковому човні вийшов на водойму. Неподалік від берега, у акваторії ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» «рибалка» виставив дві сітки, довжиною 50 і 60 метрів, висотою 1,2 метра. Згодом він повернувся на берег.

Коли наступного дня розвиднилося, підсудний на човні повернувся до сіток. Доки він діставав із води улов, його виявили інспектори Полтавського рибоохоронного патруля.

У результаті незаконного зайняття рибним добувним промислом без належного дозволу, забороненим знаряддям лову сітками підсудний порушив ряд законодавчих вимог.

У сітки до «рибалки» потрапили 15 карасів, 37 окунів, 58 плоскирок і 37 пліток.

Загальна вага «улову» становила 15 кілограмів.

Згідно з висновком судової інженерно-екологічної та економічної експертиз, розмір шкоди склав 19 395 гривень.

Врахувавши всю доказову базу, Сергій Макарчук визнав підсудного винуватим у вчиненні кримінального проступку та призначив йому покарання у виді одного року обмеження волі.

На підставі статті 75 ККУ «нічного рибалку» звільнили від відбування покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки, визначивши тривалість іспитового строку один рік.

Також у підсудного конфіскують на користь держави пластиковий човен і кошти в сумі 50 гривень, вилучені за продаж риби. Знаряддя лову підлягають знищенню.

Крім того, «нічний рибалка» відшкодує державі витрати на залучення експерта в розмірі 7354,8 гривні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 червня 2021, 20:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації