Вхід | Реєстрація

Людям, які не заплатили за газ, блокують зарплатні картки

Людям, які не заплатили за газ, блокують зарплатні картки

Для багатьох споживачів природного газу неприємним сюрпризом став той факт, що вони втратили можливість користуватися своїми банківськими картками. Їх просто заблокували співробітники виконавчої служби, після відповідних судових рішень. Причина — заборгованість по оплаті за розподіл спожитого газу.
До редакції почали звертатися люди із скаргами на те, що їх зарплатні банківські картки виявилися заблокованими. У результаті, громадяни втратили можливість знімати готівку та проводити розрахунки в магазинах та об’єктах сфери обслуговування.

Дехто із скаржників вважає, що газовики діють незаконно. Ще хтось побоюється, що став жертвою шахраїв.

Ми звернулися із проханням прояснити ситуацію до керівника Кобеляцького підрозділу «Полтавагаз» Романа Романенка. Він підтвердив, що блокування зарплатних карток має місце. І відбувається це лише після того, як виконавча служба отримує відповідне рішення суду про стягнення заборгованості.

Роман Романенко пояснив:

— Газопостачальні організації не мають права блокувати рахунки чи картки боржників. Це роблять співробітники виконавчої служби. І лише після того, як ми попереджаємо боржників, а потім звертаємося до суду і отримуємо вердикт про примусове стягнення заборгованості. Кобеляцьке УЕГС АТ «Полтавагаз» працює в правовому полі. Кожному боржнику було вручено повідомлення про стан заборгованості, інформовано смс-повідомленням, у разі несплати — вручено претензію.

Надалі звертаємося із заявою до суду про видачу судового наказу, який після набрання законної сили передається на примусове виконання. Необхідні грошові кошти списуються з рахунків боржника, а за відсутності або нестачі коштів здійснюється звернення на стягнення майна боржника. Крім сплати основного боргу, споживач сплачує виконавчий збір та витрати на виконавче провадження.

Отримувачів субсидій і пільг у цьому списку немає, адже вони вчасно отримують кошти з державного бюджету для відшкодування витрат на оплату житлово‑комунальних послуг. На примусовому виконанні — не бідні люди: фермер з Малого Кобелячка, голова комунального підприємства з Нехворощі, головний інженер однієї з філій Полтаваобленерго.

Нагадую, що в період карантину та протягом 30 днів після нього із боржників не стягується пеня і штрафні санкції. Так велить закон. Але закон не забороняє нам звертатися до суду і повертати борги. Так вони будуть без пені і штрафів. Але вони будуть стягнуті. Ті, хо не вірив, зараз у цьому впевнюються. Тому і раджу, і прохаю людей своєчасно сплачувати за розподіл газу. І тоді неприємних сюрпризів у вигляді заблокованої картки не буде.

 

Картку блокують автоматично, згодом — автоматично зніматимуть із неї гроші

Для цього вже є інструмент — Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП). Вона запрацювала в 2019 році, але через неї виконавці могли автоматично арештувати лише кошти/рахунки боржників за аліментами.

Тепер ця система працюватиме з усіма виконавчими провадженнями (щодо цього є окремий закон). Тобто, автоматичний арешт коштів став можливим для всіх видів боргу: за несплату штрафу через порушення ПДР, за несплату кредиту або відсотків за ним, за борг по комуналці тощо.

Що це означає для простих українців?

У контексті наших прав і обов’язків нічого не змінюється, адже законодавство, як і раніше, вимагає від нас сплачувати борги.

Варто розуміти: виконавець не просто з доброго дива вирішує, що треба арештувати гроші або рахунок — перед цим відповідне рішення ухвалює суд (і це тільки в тому разі, якщо розв’язати суперечку мирно не вдалося).

Сторони судового процесу знають про це рішення. Тобто не має бути так, що одного ранку ви прокинетесь і з’ясуєте, що з вашого рахунку списали гроші. Авжеж, тут уже можуть виникнути питання до судової системи, та ми не про неї.

Якщо ви є боржником, то для вас таке нововведення Мін’юсту — напевно, погана новина, адже більше шансів, що ваші кошти знайдуть і стягнуть.

Проте в цієї медалі є зворотна сторона — якщо ви кредитор. Нерідко в Україні можна виграти суд, але потім воювати за те, аби рішення суду було втілене в життя. Тож якщо гроші винні вам, нова модель має допомогти вам швидше стягнути гроші з боржника.

 

Які є нюанси?

У наказі Мін’юсту йдеться саме про арешт коштів на рахунку, а не про їхнє списання. Для цього виконавцям поки що доведеться працювати «по-дідівськи» — через пошту.

Восени має запрацювати система, за допомогою якої із карток боржників у автоматичному режимі забиратимуть борги.

Ще один важливий нюанс: банки підключаються до автоматизованої системи добровільно. Закон не зобов’язує їх взаємодіяти з виконавцями в електронному вигляді.

Наразі з Автоматизованою системою виконавчого провадження працюють 7 банків: «ПриватБанк», «Універсал банк», «ОКСІ Банк», «ТасКомбанк», «Індустріалбанк», «Банк Восток» і «ПроКредит Банк».

До них має долучитися «Укргазбанк», а ще 40 банків працюють у системі в тестовому режимі. Це означає, що вони дали принципову згоду на приєднання до системи. У Мін’юсті кажуть, що загалом таку модель роботи підтримують 62 із 73 банків.


Автор: Матеріал підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 червня 2021, 10:22 | Полтавщина | Суспільство


1. arturwanga / 27 червня 2021, 11:03
У нашій краіні що, в юстиціі теж ди......ли працюють , і основного закону теж ніхто незнає, або він діє паралельно?
2. arturwanga / 27 червня 2021, 11:08
Що це, за наказ? Де з ним можна ознайомитися?
3. Slavko / 27 червня 2021, 15:48
Ну, дякувати й вам, ще нещодавно тут рекламили Фірташеві акції.
А правди не було й нема !
Ні, була одна правда. В сусідній статті. Що ураїнців стає все менше.
А від чого їх стане більше ?
Що облгази і нафтогази прихватизували ?
Олігарх - це не багатий, успішний завидний дядько, це -
Сволота, великий Паразит, вор і таке інше. Чого нема в законі.
Про що розмовляє той Зеленський ?? Кого він «доїтиме» ??
З дуба впав ?
Спочатку закони запусти, конституцію... В дію ! А, лучше, мозги свої повернуті !
А який ринок ??? Чій ринок ???
Чим торгувати ???
4. Slavko / 27 червня 2021, 15:49
Це геноцид ! Схаменіться !!
5. Седой / 27 червня 2021, 18:11
Славко, это же твоя власть! Как можно критиковать? Скачи дальше и выше
6. Чудо Юдо / 27 червня 2021, 20:11
5.Седой
«Славко, это же твоя власть! Как можно критиковать? Скачи дальше и выше »

Мені подобається цей Сєдой. Гав та гав.
Типу, свалив і живе у найбагатшій, найдемократичнішій країні Світу?
А взагалі так, там де він живе власть критикувати не можна. За це по ребрам б’ють. От йому і дико, що десь хто може таке робити :)
7. Slavko / 27 червня 2021, 22:08
У тому й справа, дурню. На рахунок каструлеголовості, так ви, москалі, кастрюлеголовими родитесь, так як азіати. Невже нам треба вас слухати, як гавкання неприв’язаної собаки ?
8. Slavko / 27 червня 2021, 22:08
До коментаря # 5
9. Slavko / 27 червня 2021, 22:42
6.Чудо Юдо
«Мені подобається цей Сєдой. Гав та гав.
Типу, свалив і живе у найбагатшій, найдемократичнішій країні»

Про них ціла стаття є, почитай.
Це всі нормальні люди помічають
Посилання на sir-michael.ru
10. Selena2017 / 28 червня 2021, 01:37
9.Slavko
«9. Slavko / вчора, 22:42»


Добре підмічено : у нас хахли та оракули, а там -- кацапи.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації