Вхід | Реєстрація

Суд скасував рішення Кабміну щодо включення Малоперещепинської, Старосанжарської та Пологівської сільрад до Новосанжарської тергромади

Суд скасував рішення Кабміну щодо включення Малоперещепинської, Старосанжарської та Пологівської сільрад до Новосанжарської тергромади

Суд вирішив, що Кабмін не врахував вимогу добровільності об’єднання, а тому було порушено основний принцип створення громади. Також було проігноровано рішення щодо спроможності Малоперещепинської громади. Тому суд вирішив визнати протиправним рішення про Перспективний план формування територій громад Полтавської області в частині приєднання Малоперещепинської громади до Новосанжарської

Як пише ІВ «Полтавщина», 23 червня відбулося засідання Окружного адміністративного суду Києва під головуванням судді Марини Бояринцевої. Суд розглянув адміністративну справу за позовом Малоперещепинської сільської ради до Кабінету Міністрів України про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Суд встановив, що Малоперещепинська сільська рада просить визнати протиправним та скасування розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Полтавської області» в частині включення до складу Новосанжарської територіальної громади Малоперещепинської, Старосанжарської та Пологівської територіальних громад та в частині визнання таким, що втратило чинність розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 червня в частині Малоперещепинської ОТГ.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на Конституцію України, закони України «Про місцеве самоврядування», «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», рішення Конституційного Суду України від 05.10.2005 № 6-рп/2005, Європейську хартію місцевого самоврядування. Сільрада зазначає на тому, що не брала участі у процесі прийняття рішення щодо формування території об’єднаної громади, а відповідач порушив принципи та гарантії місцевого самоврядування, адже зміна територіальних кордонів відповідних місцевих громад відбулася без попереднього з’ясування думки відповідних місцевих громад, а місцевого референдуму проведено не було. Також позивач вказує, що Малоперещепинська сільська рада існує, зареєстрована відповідно до законодавства України та є спроможною.

Відповідач проти позову заперечив з огляду на положення Конституції України, закони України «Про Кабінет Міністрів України», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеве самоврядування в Україні», Методику формування спроможних територіальних громад, затверджену постановою КМУ від 4 серпня 2015. Кабмін зазначив, що участь територіальної громади в формі консультацій вказує на дорадчий характер такої участі, а перспективний план формування територій громад є лише планом, а не обов’язковим до виконання рішенням, оскільки об’єднання є добровільним та здійснюється на підставі рішення відповідної ради.

Розглянувши подані матеріали, з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті суд звертає увагу на наступне.

Суд відмічає, що законодавством визначено умови та порядок добровільного об’єднання громадян, а також чітку послідовність дій, які тісно взаємопов’язані між собою. Так, кожен наступний етап добровільного об’єднання громадян може бути розпочато виключно після закінчення попереднього.

Отже саме дотримання послідовності всіх етапів є обов’язковою передумовою для добровільного об’єднання громадян на підставі чинного законодавства України з дотриманням Конституції України.

Тобто, перспективний план формування добровільного об’єднання територіальних громад є першоосновою для початку процедури такого добровільного об’єднання.

Протоколом узгодження позицій щодо проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Полтавської області» зауваження Асоціації об’єднаних територіальних громад щодо збереження у перспективному плані створеної у 2017 року Малоперещепинської ОТГ в існуючих межах, або, за можливості, із приєднанням до неї сусідніх сільських рад не враховані, враховано конфігурацію запропоновану облдержадміністрацією.

Суд зазначає, що в матеріалах справи відсутні будь-які належні та достатні докази на підтвердження залучення представників органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення та громадськості відповідних адміністративно-територіальних одиниць, проведення консультацій під час розроблення перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Тобто, матеріалами справи не підтверджено дотримання принципу добровільності, прозорості та відкритості об’єднання громадян.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, рішенням Малоперещепинської сільської ради від 18 липня 2017 року об’єднано в Малоперещепинську територіальну громаду в складі сіл Мала Перещепина, Пристанційне, Кустолове Перше, Велике Болото, Маньківка Малоперещепинської сільської ради, сіл Пологи, Лисівка, Стрижівщина Пологівської сільської ради, села Старі Санжари Старосанжарської сільської ради з адміністративним центром у селі Мала Перещепина та схвалено План спільних організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

На підставі даного рішення та рішень Малоперещепинської сільської ради про реорганізацію Старосанжарської сільської ради, та про реорганізацію Пологівської сільської ради приєднано до Малоперещепинської сільської ради Старосанжарську сільську раду та Пологівську сільську раду.

25 січня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення Старосанжарської сільської ради та Пологівської сільської ради.

Проте, дані обставини не були враховані при прийнятті спірного розпорядження.

В свою чергу, позивач неодноразово звертався до Кабінету Міністрів України, Прем’єр-міністра України, народного депутата 149 виборчого округу Костянтина Касая, Полтавської обласної державної адміністрації, Міністерства розвитку громад та територій України щодо залишення Малоперещепинської сільської ради у перспективному плані об’єднання територіальних громад Полтавської області.

Аналіз наведеного дає суду підстави стверджувати, що позивач відмовився від об’єднання в Новосанжарську територіальну громаду Полтавської області з центром у смт Нові Санжари.

Суд відмічає, що представником Кабінету Міністрів України не надано суду пояснень щодо причин та умов не врахування таких зауважень. Суд акцентує увагу, що принцип добровільності територіального об’єднання громадян є непорушним. Фактично при прийнятті оскаржуваного розпорядження в частині, що стосується позивача, Кабінетом Міністрів України не було враховано належним чином наявність зауважень щодо такого об’єднання. При цьому, не було також враховано наявність рішення Малоперещепинської сільської ради, яким вирішено не надавати згоду на приєднання до Новосанжарської територіальної громади, чи будь-якої іншої громади.

Таким чином, наведені обставини у своїй сукупності вказують на те, що прийняттям спірного рішення Кабінетом Міністрів України порушено права та охоронювані законом інтереси Малоперещепинської сільської ради, як територіальної громади.

Враховуючи викладене, суд вирішив:

  1. Позов Малоперещепинської сільської ради до Кабінету Міністрів України задовольнити.
  2. Визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Полтавської області» в частині включення до складу Новосанжарської територіальної громади Малоперещепинської, Старосанжарської та Пологівської територіальних громад та в частині визнання таким, що втратило чинність розпорядження Кабінету Міністрів України № 476 від 19.06.2019 в частині Малоперещепинської ОТГ.
  3. Стягнути на користь Малоперещепинської сільської ради за рахунок бюджетних асигнувань Кабінету Міністрів України судовий збір у розмірі 2 102 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Нагадаємо, що до складу Новосанжарської територіальної громади входять: Новосанжарська, Зачепилівська, Руденківська, Великосолонцівська, Клюсівська, Великокобелячківська, Кунцівська, Лелюхівська, Малокобелячківська, Попівська, Стовбино-Долинська, Судівська, Супротивнобалківська, Малоперещепинська, Пологівська, Старосанжарська.


Автор: Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 червня 2021, 17:35 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації