Вхід | Реєстрація

Олег Тихонов: «Я несу персональну і безстрокову відповідальність за документи, які підписав»

Олег Тихонов: «Я несу персональну і безстрокову відповідальність за документи, які підписав»
Питання землі завжди були найбільш актуальними для України і українців. Не втратили вони своєї значимості і в сучасній державі. Надто після того, як земля стала приватною власністю, а в подальшому — можливо, й товаром.
У Кобеляцькому районі питаннями підготовки документів, які посвідчують право на земельні ділянки, займаються близько двох десятків організацій та установ. Дві з них, а саме — Полтавський науково‑дослідний та проектний інститут землеустрою і «Центр державного земельного кадастру» є державними, інші — комунальні або приватні. Тобто громадяни мають право вибору, до кого звертатись за тією чи іншою послугою. Але є в районі установа, без послуг якої не може обійтися жоден землевласник — чи то потужний фермер, чи звичайний селянин. Це — Кобеляцький відділ Полтавської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру». Він розташований в Кобеляках, по вулиці Огія, 17. Керує цією установою Олег Тихонов. І саме в «Центрі державного земельного кадастру» завершується робота по видачі бланків Державних актів на право власності на землю. Тому переоцінити важливість ефективної роботи цієї установи практично неможливо. Між тим, чимало жителів району висловлюють незадоволення роботою «Центру ДЗК». Люди вважають, що там надто прискіпливо ставляться до перевірки документів, невиправдано довго видають готові рішення. Але чи так це насправді?
Про роботу Кобеляцького відділу «Центру ДЗК» ми говорили з його керівником Олегом Тихоновим.
— Олеже Івановичу, проінформуйте, будь-ласка, детальніше про роботу ввіреної Вам установи.
— У відділі постійно працюють 9 осіб. Структура районного відділу передбачає два сектори. Це сектор реєстрації та виробничий сектор. Так як основною діяльністю районного відділу є ведення Автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру та системи реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них, то і вся увага сконцентрована на секторі реєстрації. Начальник відділу являється і керівником сектору реєстрації. По штату закріплено 3 реєстратори.
Вони забезпечують ведення програмного комплексу «Автоматизована система ведення електронної книги реєстрації», здійснюють внесення записів до книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, а також за фактом реєстрації формують Поземельні книги. Крім того, реєстратори проводять видачу даних державного реєстру земель у формі витягів з державного реєстру земель.
Всі ці послуги платні і надаються у відповідності до Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель.
Взагалі, про роботу реєстраторів можна розповідати дуже довго. Це тема цілої доповіді. І навряд чи читачі одразу зможуть розібратися у вузькопрофесійній термінології. Тому зупинюся на головних нюансах нашої роботи, на її відмінності від послуг, котрі надають приватники. Наголошу на тому, що хто б не виготовляв громадянину технічну документацію, остаточний вердикт залишається саме за державною установою. Приватник, на жаль, може дозволити собі якийсь огріх чи недбалість. Хоча й це недопустимо. А в «Центрі державного земельного кадастру» ми не маємо права навіть подумати про таке. Всі оті, з дозволу сказати, огріхи ліквідуємо саме ми. Бувають ситуації, що співробітник приватної землевпорядної фірми говорить замовнику: «Я все зробив, а Тихонов затримує видачу документів». І при цьому не уточнює, що оті документи були ним виготовлені із помилками та неточностями, а тому повернуті йому тим же Тихоновим. Та що там далеко ходити, ось дивіться, перед вами документ (демонструє пакет документів для державної реєстрації договору оренди). Як бачите, це цілий стос паперів. Але він не відповідає ст. 15 Закону «Про оренду». Людина сподівається, що ці документи найближчим часом будуть зареєстровані. А насправді вони будуть повернуті на доопрацювання.
Що стосується сектору виробництва. Сектор виробництва складається з чотирьох осіб. Керівник сектору виробництва Наталія Гамага забезпечує взаємовідносини між замовниками та Полтавською регіональною філією на предмет надання послуг з проведення землевпорядних, топографо-геодезичних та картографічних робіт. Взаємовідносини формуються згідно договорів, невід’ємною складовою яких є кошториси та технічні завдання, які затверджуються замовником та погоджуються Відділом Держкомзему в Кобеляцькому районі.
— А у зв’язку з чим, на Вашу думку, виникають претензії до «Центру ДЗК»? Чи не надто Ви доскіпуєтесь до громадян, чи не можна пришвидшити роботу по видачі документів на землю?
— Ні, це помилкове твердження. Просто громадяни не знайомі із рівнем завдань і відповідальності, які стоять перед тією чи іншого установою. «Центр державного земельного кадастру» виконує два надважливих завдання і несе подвійну відповідальність. Ми відповідаємо і за технічну документацію на землю, і за, власне, Державний акт. Крім того, наголошую на власній, персональній відповідальності, яка є безстроковою. Тобто, Олег Тихонов може з часом займати зовсім іншу посаду, але відповідальність за підпис, поставлений під неправильно оформленим документом, нестиме. Чого не можна сказати про жодну приватну структуру.
— Як налагоджена співпраця із керівниками органів місцевого самоврядування по земельних питаннях?
— Тут все добре. Більшість сільських голів турбуються про своїх громадян, всіляко сприяють в отриманні ними Державних актів на право власності. Особливо хотів би відзначити Наталію Довгу з Бродщини, дашківського сільського голову Олександра Калантирю, Володимира Горбенка із Радянського, Миколу Скрильника із Бутенок, виконуючу обов’язки світлогірського сільського голови Наталію Петренко. Приємно співпрацювати і з Володимиром Скляренком із Вільховатки.
— Я бачив у коридорі Вашої установи кілька десятків людей. Вони стоять в черзі за державними актами?
— Та ні. Дуже багато людей ідуть до нас для того, щоб отримати консультацію по вирішенню тих чи інших питань, що стосуються землі. І не лише землі, а й питань юридичних. Між тим, для роз’яснення правових аспектів  у Кобеляцькому відділі Держкомзему створений цілий юридичний сектор.
Шановні читачі! Для того, щоб отримати кваліфіковану юридичну допомогу, яка буде підтверджена письмово, вам потрібно звертатись саме в цю установу. Кожен повинен виконувати свою роботу.
— Дякую за розмову.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 березня 2010, 12:23 | Кобеляки | Суспільство
1. OceansRrr / 13 жовтня 2018, 14:58
Більшого аферист чим Олег Тихонов з йоги приватною фірмою годі знайти. Земельні справи він вирішує обдурюючи звичайних громадян. В лютому 2018року узяв кошти за оформлення документів на продовження договору оренди землі, досі ні грошей ні документів і телефон не відповідає. Ось який "хороший" чоловік слова.
2. orakul / 13 жовтня 2018, 15:07
1.OceansRrr
«Більшого аферист чим Олег Тихонов з йоги приватною фірмою годі знайти»

Значить правильно, що його продвинули на державну службу. Туди випадкові не потрапляють. Як і при СРСР, до речі. Тільки в СРСР, (принаймні при Сталіну) відбір був спрямований на розбудову держави і сбереження її ресурсів. А в Україні все навпаки - все спрямовано на дерибан і руйнацію.
3. OceansRrr / 13 жовтня 2018, 15:20
Напевно так воно і є. Шкода тільки, що кошти і оригінали документів так ніхто і не повертає. А інтерв’ю в цього "святого" чоловіка не забули взяти.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації