Вхід | Реєстрація

Дорогу будують, кобелячани бідують

Дорогу будують, кобелячани бідують
Зараз діє лише один із шести очисних резервуарів

Ось уже кілька років поспіль на території Кобеляцької та Білицької громад у рамках всеукраїнського проекту «Велике будівництво» продовжується спорудження нової автодороги Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка. На жаль, під час робіт не обходиться без техногенних аварій місцевого масштабу.

Напевне, кожен, хто займався чи займається впровадженням у життя будь-якого технологічного проекту, надто, дуже масштабного, підтвердить, що під час робіт не обходиться без надзвичайних ситуацій. Інколи навіть трапляються випадки загибелі людей.

Не є виключенням і «Велике будівництво». На території Кобеляцької та Білицької громад у рамках цього проекту будують частину автодороги, що має з’єднати Дніпро і Решетилівку, а далі — і Київ.

Виконує будівельні роботи турецька фірма «Онур», котра виграла відповідний тендер.

Не будемо багато говорити про блага, які несе нова дорога. Звичайно, їздити по новій, не розбитій вщент автодорозі, значно зручніше і приємніше, аніж по тій, яка вже фактично вичерпала свій ресурс експлуатації.
Але при цьому потрібно усвідомлювати, що подібні дороги будують передусім не для блага місцевих жителів, а для потреб великого бізнесу, для того, щоб швидше переміщувати товари між двома мегаполісами, такими, як Київ і Дніпро. Та й про міжнародні грузоперевезення не слід забувати.
Та, звичайно ж, по новій дорозі їздитимуть і місцеві жителі. А частина із них отримали можливість працювати, мати непогані за українськими мірками зарплати. Не залишились без додаткових надходжень і місцеві бюджети.

Та, на жаль, не минає й місяця без повідомлень про надзвичайні події, пов’язані з Н-31. Про аварії із смертю людей годі й говорити. Але вистачає й інших негараздів. Так, протягом двох останніх тижнів стало відомо одразу про дві надзвичайні події, що пов’язують із діяльністю турецької фірми «Онур».

 

Кобеляки без каналізації

Про черговий «подвиг» «онурвців» стало відомо 25 червня. Саме в цей день «на сполох» забили працівники обласного підприємства «Полтававодоканал». Один із підрозділів цієї компанії проводить свою діяльність у Кобеляках. Конкретніше, саме «Полтававодоканал» приймає і очищує каналізаційні стоки в місті Кобеляки.

І от в один не надто прекрасний день співробітники підприємства виявили, що хтось вилив у так звані відстійники невстановлену речовину. Швидше за все — нафтопродукти. У результаті, загинули бактерії, що очищують стоки. Нібито, нафтопродукти потрапили у відстійники після того, як на підприємстві побував асенізаційний автомобіль «Онуру».

Хоча самі «онурівці» інцидент не коментують і своєї провини не визнають. Ми спробували отримати коментар, звернувшись телефоном до Андрія Геті, одного із юристів підприємства. Він відповів, що вперше чує про таку ситуацію. Пообіцяв перетелефонувати. Але не подзвонив і на наступні дзвінки не відповідав.
Нічого не повідомила про техногенну катастрофу в місті і місцева влада. Хоча тут все зрозуміло — під час святкування міфічного 400-річчя Кобеляк ніяких катастроф бути не може.

Між тим, нечисленні фахівці з питань екологічної безпеки, які дивом ще залишилися в цій державі, говорять саме про екологічну катастрофу. Адже для того, щоб відновити повноцінну роботу кобеляцького підрозділу «Полтававодоканал», потрібні або десятки років, або мільйони гривень. Завезти нові бактерії — це просто. Але потрібно ще й утилізувати тисячу кубометрів забруднених нафтою відходів. Куди везти і хто це зробить — наразі не знає ніхто. Окрім того, необхідно ще й промити труби на відстійниках, провести очистку іншого обладнання. Це — довго і дорого.

По великому рахунку, Кобеляки та річки Кобелячок і Ворскла від катастрофи врятував лише той факт, що місцеві каналізаційні споруди мають більшу потужність, аніж сучасні потреби міста в очистці стічних вод. І тому терміново були задіяні існуючі резерви. Але ніхто не знає, як на довго їх вистачить. І якщо проблема не «розсмокчеться» завдяки природним факторам, то рано чи пізно стоки, а з ними і нафтопродукти, потраплять у Кобелячок, а потім — у Ворсклу і Дніпро.

 

Підгора — знову без газу

У минулому році ми повідомляли про проблеми, що виникли у жителів невеличкого села Єднання, що поряд із Кобеляками. Тоді в результаті неузгоджених із газовиками дій працівників фірми «Онур» був виведений із ладу підвідний газопровід. Люди кілька місяців були змушені обходитися без «блакитного палива». Доходило аж до акцій протесту із перекриттям дороги. Зрештою, пісдя довгої бюрократичної тяганини, проблему вирішили і в зиму люди увійшли із газом у оселях.

Минув рік. І знову звучить назва «Онур», фігурує газ і невеличке село поряд із Кобеляками. Цього разу — Підгора.

Під час проведення будівельних робіт хтось із працівників турецької фірми потужною технікою пошкодив газопровід високого тиску.

За словами газовиків, через пошкоджену трубу в повітря вилітало по сімсот кубометрів газу щогодини. А жителі Підгори були від’єднані від газопостачання.

Нібито «онурівці» визнали свою помилку і висловили готовність оплатити вартість ремонтних робіт.

Про цей інцидент відповідальні співробітники «Полтавагаз» поінформували не лише своє керівництво, а й поліцейських та кобеляцького міського голову.

А ми обов’язково поінформуємо вже своїх читачів, чим закінчилася чергова аварія за участю працівників «Онуру».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 липня 2021, 20:17 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації