Вхід | Реєстрація

Обласна рада готова прийняти «Нижньоворсклянський»

Обласна рада готова прийняти «Нижньоворсклянський»

Відповідне питання включене в порядок денний останньої сесії.

Нагадаємо, що в лютому цього року 16 із 27 депутатів Кобеляцької міської ради проголосували за прийняття регіонально-ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» у комунальну власність міськради та входження до складу його засновників.

Цьому рішенню передувало засідання профільної комісії, на якій депутати розділилися на два табори. Перші наголошували на відсутності коштів у бюджеті громади для фінансування парку, оскільки лише в 2021 році на зарплату і паливно-мастильні матеріали потрібно 2,6 мільйона гривень. Частина депутатів і міський голова заявляли, що, передавши «Нижньоворсклянський» у область, його можна втратити назавжди: територію обнесуть парканом, поставлять охорону, і в парк не можна буде потрапити пересічній людині.

На комісії і сесії був присутній представник Департаменту екології ОДА Михайло Савченко. Він пояснював, що головна мета обласної влади — розвиток «Нижньоворсклянського». Стосовно джерел фінансування, то Савченко вказував, що їх може бути кілька. Та для того, аби кошти на утримання парку надходили з обласного бюджету, парк має знаходитися в комунальній власності облради. І анонсував, що обласні депутати звертатимуться до міських із пропозицією передачі «Нижньоворсклянського».

А вже через місяць у Кобеляцьку громаду приїхав заступник голови Полтавської облдержадміністрації Євген Греков, який провів нараду на території РЛП. На ній говорили про недостатнє фінансування парку, розширення штату працівників і розвиток туризму.

На цій нараді виступав кобеляцький міський голова Олександр Копелець, який сказав, що більшість місцевих депутатів вирішили залишити парк у власності ОТГ. Установа фінансується з міського бюджету. А попереду на неї чекає аудит.

У результаті, Євген Греков заявив, що оскільки в пріоритеті ОДА — розвиток природно-заповідного фонду, то на розгляд депутатів обласної ради буде внесений проєкт рішення щодо звернення до Кобеляцької міськради про передачу парку в обласне підпорядкування.

Виявилось, що посадовці з Полтави слів на вітер не кидають. 6 липня відбудеться друге пленарне засідання четвертої сесії облради. Серед переліку питань порядку денного — «Про надання попередньої згоди на безоплатне прийняття в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області цілісного майнового комплексу регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський».

У проєкті рішення вказано, що «прийняття цього рішення необхідне для організації ефективної діяльності РЛП «Нижньоворсклянський», а також забезпечення збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів, створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності».

Якщо обласні депутати підтримають таке рішення, то невдовзі вже міські обранці будуть розглядати можливість передачі парку в комунальну власність області.

P. S. І поїде тоді до берегів Кам’янського водосховища люд із усієї України та іноземні туристи. І проводитимуть для них екскурсії по парку фахівці полтавських інститутів. І відомим на всю державу стане РЛП «Нижньоворсклянський»… Коротше, усе буде — туризм!

P. P. S. У вівторок сесія обласної ради відбулася. Депутати надали попередню згоду на безоплатне прийняття парку у спільну власність громад Полтавської області.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 липня 2021, 19:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації