Вхід | Реєстрація

Доплата до пенсії: не 85 гривень, а 85 копійок

Доплата до пенсії: не 85 гривень, а 85 копійок

До редакції зателефонувала пенсіонерка і висловила претензії щодо поширення недостовірної інформації. Жінка очікувала анонсованого підвищення пенсії, про яке ми повідомляли на сторінках тижневика. А не дочекавшись, зажадала пояснень.

Ось, що розповіла пенсіонерка:

— Я живу в Бутенках. Пересуваюся на двох ціпках і кудись поїхати, щоб дізнатися правду, не можу. Прочитала у вас в газеті, що з 1 липня буде підвищення мінімальної пенсії. І що за кожен рік стажу понад норму добавлять 18 гривень. Прийшла мені пенсія. Не добавили 18 гривень. Хочу дізнатися, що сталося. Чи ви в газеті збрехали, чи в Пенсійному щось «накрутили». Дайте мені номер Пенсійного в Кобеляках, буду дзвонити.

Зрозуміло, що подібна проблема могла виникнути не лише в жительки Бутенок Галини Григорівни. У всякому разі, вона так назвалася. Тому ми домовилися із жінкою, що автор статті поїде в місцеве відділення Пенсійного фонду і вже звідти зателефонує. Щоб спілкування було напряму між пенсіонеркою і кимось із чиновників, без ефекту «зіпсованого телефону».

На питання пенсіонерки люб’язно погодилася відповісти заступник відділення пенсійного фонду Валентина Ященко. Вона сама перетелефонувала Галині Григорівні і спробувала вияснити ситуацію.

Ми ж у Інтернеті перепровірили повідомлення про доплату до пенсії за понаднормовий стаж.

Дійсно, така інформація відповідає дійсності. Цитата із офіційного джерела:

«...Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік», з 1 липня 2021 року розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищено з 1769 до 1854 гривень, або на 85 гривень. Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсійної виплати з цієї дати не може бути нижчим, ніж 1854 гривні. Відповідно, збільшено максимальний розмір пенсій до 1854 гривень.»

Валентина Ященко, у свою чергу, поспілкувавшись із пенсіонеркою, швидко зрозуміла, в чому виникло непорозуміння.

Вона розказала:

— Так, Галина Григорівна прочитала в газеті офіційну інформацію. Дійсно, доплата за понаднормовий стаж існує. Вона становить один відсоток від мінімальної пенсії для непрацездатних громадян. Але жінка трішки неправильно порахувала. У повідомленні чітко сказано, що «За наднормативний стаж (понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок) передбачена доплата 1 % від підвищення мінімальної пенсії — воно намічено на 1 липня і на 1 грудня. Тобто, один відсоток потрібно рахувати не від суми, на яку зросла мінімальна пенсія. Вона зросла на 85 гривень. От і рахуємо, 1 відсоток від 85 гривень — це 85 копійок. Саме скільки доплатять за рік понаднормового стажу.

— «Гігантська» доплата за рік роботи, що й казати. Але це вже питання не до автора статті чи працівників Пенсійного фонду в Кобеляках, а до українських можновладців.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 серпня 2021, 10:34 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації