Вхід | Реєстрація

Кращі товченики родом із Царичанки

Кращі товченики родом із Царичанки

Смаку та вигляду місцевої страви віддало належну пошану журі обласного культурологічного проекту «Нематеріальна спадщина Дніпропетровщини».

Взагалі, товченики є традиційною стравою для всієї України. Їх залюбки готують і подають до столу господині на Полтавщині.

По великому рахунку, товченики — це практично ті ж самі галушки, тільки не на молоці або воді, а на кефірі. Їх можна приготувати на пару, а можна зварити в підсоленій воді.

Це страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. На відміну від вареників, не мають начинки. Готують як окрему страву або варять суп з галушками. Галушки — типова для українців страва, їх готували майже щодня, здебільшого, на вечерю. Ця страва була легкою у виконанні та надзвичайно поживною. Галушки поряд із борщем є, певною мірою, символом української національної кухні.

Також популярні в Чехії, Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії. Під іншими назвами відомі в Литві та Німеччині. Бринзові галушки є національною стравою Словаччини.

У Галичині поширеніші палюшки — картопляні галушки, одна з найпопулярніших галицьких страв і сьогодні. Це — ті ж галушки, у які додають варену картоплю, ще можна додавати домашній сир.
Між тим, царичани пробуватимуть довести, що товченики є автентичною стравою саме для Приорілля.
Говорить Марина Журавель, заступник Царичанського селищного голови:

— Лише на території нашої маленької громади куховарочки готують із десяток різновидів товчеників. Практично в кожного села є свій рецепт. Дехто їх навіть смажить. На нашу думку, товченики можуть мати походження саме із Приорільського краю. І ми прагнемо, аби товченики та місцева витинанка стали офіційно визнаною нематеріальною спадщиною нашої громади.

Журі проекту скуштувало товченики, які готували Валентина Сергієнко із Царичанки та Оксана Дрянова із Драгівки. Дегустація пройшла «на ура».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації