Вхід | Реєстрація

Стан атмосферного повітря над Кобеляцьким районом покращився

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини — невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України, Полтавщини та рідного Кобеляцького краю.
Стан атмосферного повітря є одним із основних і життєво важливих елементів навколишнього природного середовища.
Здоров'я кожної людини від старого до малого прямо пов'язане зі станом повітряного басейну. У зв'язку з цим стан охорони природи з кожним днем потребує все більшої уваги з боку господарських органів. Далі піде мова про стан атмосферного повітря над Кобеляцьким районом. За січень-червень 2009 року (по звітуючому колу респондентів) в атмосферне повітря Кобеляцького району внаслідок дії 12 підприємств, установ, організацій та їх структурних підрозділів, які мають стаціонарні джерела викидів забруднюючих речовин, в атмосферу надійшло 112,6 тонн (без вуглецю діоксиду) шкідливих речовин, що становить 65,1 відсоток від звітної дати минулого року.
За видами забруднювальних речовин шкідливі викиди розподілились наступним чином:
— речовини у вигляді суспендованих твердих частинок — 15,3 тонн;
— сполуки азоту –28,8 тонн;
— діоксид та інші сполуки сірки — 0,4 тонн;
— оксид вуглецю — 17,2 тонн;
— неметанові леткі органічні сполуки — 26,7 тонн;
— метан — 24,2 тонн.
Викиди вуглецю діоксиду у повітря складають 100,5 тонни. У середньому протягом року одним підприємством було викинуто в атмосферу 9,4 тонн забруднюючих речовин.
Обсяги викидів шкідливих речовин у розрахунку на одну особу району від малого до великого за січень-червень 2009 року становили 2,4 кг. У розрахунку на квадратний метр території району було викинуто 618 грам шкідливих речовин.
У порівнянні зі звітним періодом минулого року спостерігається тенденція до зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Але це не говорить про те, що атмосферне повітря над нашими головами чисте, є у нас в районі ще підприємства, що «постачають» щкідливі речовини в атмосферне повітря через джерела викидів та скидів. В атмосферу вони потрапляють із потоками пилогазоповітряних сумішей через труби, дифлектори та інше, що впливає на екологічний стан повітря, яким ми дихаємо. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є управління охороною навколишнього середовища, яке полягає у здісненні в цій галузі функцій спостереження, дослідження, екологічної експертизи, контролю, прогнозування, інформування та іншої виконавчо-розпорядної діяльності.
Не повинні залишатися осторонь і самі підприємства. Використання ними природних ресурсів, а саме атмосферного повітря, має здійснюватися з додержанням обов'язкових екологічних вимог на основі застосування новітніх технологій без порушення екологічних прав.

Автор: Начальник відділу статистики У Кобеляцькому районі Надія Виноградна


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 жовтня 2009, 10:49 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації