Вхід | Реєстрація

Про традиції і гроші

Про традиції і гроші

Днями в одному з коментарів на редакційному сайті прочитав репліку щодо того, що нібито в цьому світі гроші мають вирішальне значення. Чомусь, подібне нічим не підтвердження є серед частини українців вельми популярним. Адже, по великому рахунку, при всій своїй значимості в житті людського соціуму, ніякий дійсно великих і серйозних проблем гроші не вирішують.

Адже кількість безсмертних серед мільярдерів не переважає кількість безсмертних серед жебраків. Вічного життя і здоров’я ще ніхто не зміг купити, ні за долари, ні за тонни золота чи хмару біткойнів.

Це — якщо говорити про вічні цінності. Вистачає прикладів і більш приземлених. От, скажімо, всі ми недавно дізналися про вельми красномовну подію в далекій від нас географічно країні Афганістан.

Доки ще не забулося, насмілюся нагадати, що американці вивели звідти свої війська. Перед тим за майже десятиліття «вбухавши» туди трильйон доларів. Як думаєте, трильйон доларів або 1 000 000 000 000 — це багато? У гривнях — 27 000 000 000 000, або пару десятків річних бюджетів України.

І от, нібито найбагатша і нібито найсильніша держава світу витрачає отой злощасний трильйон на нібито «наведення порядку» в злиденному Афганістані.

А потім, не встигають американці покинути територію засипаного їх грошима Афганістану, як приходять дядьки в чалмах і кедах і миттєво руйнують оту насаджену грошима і зброєю демократію. Чому? Та, напевне, тому, що на їх боці щось сильніше за гроші. Традиція в них у Афганістані така. І скільки грошей не сип, які ракети не застосовуй, нічого не змінюється. Традиції, у тому числі віра, виявляються сильнішими.

Американці то від цього не сильно страждатимуть. Вони собі та іншим ще кілька трильйонів надрукують. У них — така традиція. Але висновки очевидні. Хоча вже зараз дехто із українських політологів просторікує, що то знову хитрий план американців. Ну та за надруковані гроші можна багато чого навигадувати. Але факти річ вперта — купу грошей витратили і не досягли нічого. І так завжди у світовій історії.

Факт другий. Із особистого досвіду.

Лечу на відпочинок. У Єгипет. Перед посадкою і в літаку доводиться спілкуватися із не найкращим представником українського народу. Саньок, судячи з окремих реплік, живе десь в українській частині Донбасу. Летить на відпочинок разом з дружиною та сином. Зловживати алкоголем Саньок, судячи з рівня його деградації, почав задовго до вильоту. Років двадцять тому. Саньок матюкається, тиранить сім’ю і так далі, і тому подібне. У принципі — класика алкогольного жанру. Це не вражає. Це доводиться щодня бачити і в Кобеляках.

Вразила ненависть в очах сина і розпач  дружини. Дуже хотілося запитати навіщо вони терплять цю напівлюдину.

Дійсно, чому? Гроші ж є. Якщо летять на відпочинок за кордон, значить не останній шматок хліба доїдають.

Можливо, традиція терпіти таки сильніша? А можливо, то за Санькові гроші летять? Але ж що ж це за відпочинок такий із ненавистю та розпачем?

З іншого боку, фактично в ті ж дні доводиться бачити, з якою ніжністю і любов’ю араби ставляться до своїх дітей. А ті — до батьків. При цьому, ті ж єгиптяни матеріально, у більшості своїй, живуть значно гірше, аніж українці.

Отже, гроші таки не грають вирішальної ролі. І, думаю, не потрібно тішити себе ілюзією, що в разі, якщо на вас особисто чи на нашу державу Україна раптово «впадуть» якісь шалені гроші, щось у нашому (вашому) житті кардинально зміниться. Не зміниться. На краще — точно.

Але й це не є бідою. Просто традиції в нас такі. У американців одні, у арабів чи афганців — другі, а в українців — треті. І реальна світова валюта чи міфічний світовий уряд нічого змінити не можуть.

Традиції таки сильніші.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 вересня 2021, 09:13 | Полтавщина | Редакційна


1. Slavko / 3 вересня 2021, 10:22
Традиції обирати завідомо ворогів України, потім дивуватися, розчаровуватися і шукати винних, переважно серед українців. Совкова «правда» чимало прстаралася, щоб це саме так і вигляділо.
Ворогів багато, а суть їх одна. Паразити і чорти в прямому сенсі.
На диво, час виникнення «традицій» і грошей десь співпадає. Отже, чий винахід ?... Головне, для чого ?
Не здогадуєтеся ?
Ну, щоб хтось працював... Точніше, рабував.
Міфи міфами, а хто головний в нашій країні ?? Добре, представники якої національності ??
Тепер здогадуєтеся, чому у паспорті не пишеться графа «національність» !?
З тих самих причин.
Чому не сидять у в’язниці представники «цієї» національності ?? Теж збіг ? Це можна довго продовжувати, але не варто. Людина за своєю природою правду відчуває, а ті, хто "втонув", вона їм не потрібна. Потрібні гроші.
Традиції і гроші - різні поняття. Час їх виникнення - також. Принаймні, українські - це точно. А у вас які ??
2. orakul / 3 вересня 2021, 11:06
"Лечу на відпочинок. У Єгипет.."
"Традиції, у тому числі віра, виявляються сильнішими."
Щас Миколайовичу «голів» назабиваємо.
Де репортаж із Єгипту, де фото пірамід? Знаю багатьох відпочивальників, які про піраміди й не чули, ну, може перегнув, може й чули, але не бачили їх точно. Вони там купались і пиячили і нагадували отого самого Санька.
Де цитата із Будди про традиції?
Усунемо недолік.
"Не доверяйте тому, что вы слышали; не доверяйте традициям, так как их передавали из поколения в поколение; не доверяйте ничему, если это является слухом или мнением большинства; не доверяйте, если это является лишь записью высказывания какого-то старого мудреца; не доверяйте догадкам; не доверяйте тому, что вы считаете правдой, к чему вы привыкли; не доверяйте одному голому авторитету ваших учителей и старейшин. После наблюдения и анализа, когда он согласуется с рассудком и способствует благу и пользе одного и каждого, тогда принимайте это и живите согласно ему." (Будда)
Ну про «віру» теж давно сказано "Выбирая богов, мы вибираем свою судьбу"(Вергилий)
Бога, правда, нам за нас выбрали, але пришелепків це влаштовує. Вони як один взялися за розбудову церков і відродження так званої духовності. От і "маємо те, що маємо"

Змінено 03.09.2021, 11:09
3. orakul / 3 вересня 2021, 11:12
Ну про гроші вже тут колись анекдот приводив. Ще раз повторю.
"Прилетели инопланетяне на нашу Землю, сначала кругом облетали её, посмотрели что и как, а потом решили с народом Земли пообщаться, спрашивают:
- А почему у вас так много кругом мусора и помоек?
- Это потому что нам денег не хватает на строительство мусороперерабатывающих заводов.
- А почему у вас так много голодных и бездомных?
- Это потому что нам денег не хватает, чтобы их накормить и построить им дома.
- А почему вы постоянно друг с другом воюете?
- Это потому что у нас денег не хватает, и мы пытаемся отнять их у других.
... инопланетяне почесали свои «репы» и спрашивают:
- Вот мы летаем между галактиками, исследовали множество миров и планет, но ни разу не встречали такой редкий и оказывается очень нужный ресурс как деньги, не могли бы вы нам показать как он выглядит, и вообще покажите где вы его добываете в космосе, мы тогда постараемся слетать за ним, привести вам побольше этих денег и помочь вам наладить гармонию на вашей планете.
- А мы за деньгами никуда не летаем, - отвечают земляне, - мы их сами печатаем.
- Сами? - переспросили инопланетяне.
- Да.
... после этого ответа землян вычеркнули из списка разумных существ..."
4. orakul / 3 вересня 2021, 11:31
1.Slavko
«На диво, час виникнення «традицій» і грошей десь співпадає. Отже, чий винахід ?... Головне, для чого ?
Не здогадуєтеся ?»

Ти так дивись і голову вилікуєш.
Відповідь шукай в "керівних документах" тіпа Бога Отця.
«Ибо Господь, Бог твой, благословит тебя, как Он говорил тебе, и ты будешь давать взаймы многим народам, а сам не будешь брать взаймы; и господствовать будешь над многими народами, а они над тобою не будут господствовать.» (Второзак. 15:6)
Що, й досі думаєш, що то Путін таке написав?
Зельц ось недавно іздив клянчить, аби щось дали "взаймы". Не до Путіна їздив. Знає куди їхати.
1.Slavko
«Тепер здогадуєтеся, чому у паспорті не пишеться графа «національність» !? »

Нагадаю тобі, що саме у «совку» була графа "національність", а потім вільноукраїнські миздобули її похерили. А ще нагадаю, що саме у «совку» херили отого самого тіпа Бога, який мудрі поради роздає своєму народу. А як же ви всі раділи отій так званій духовності. Як радо, ще здається при Кучмі, зустічали ви Папу Римского, як падали перед ним навколішки. І лідирували в цьому лизоблюдстві не Донбас а галичане.
5. orakul / 3 вересня 2021, 11:36
1.Slavko
«Чому не сидять у в’язниці представники «цієї» національності ?? Теж збіг ?»

Не задавай глупих запитань. Читай "керівні документи", там все написано.

«Господом будет оправдано и прославлено все племя Израилево». (Исаия 45:25)

«Ни одно орудие, сделанное против тебя, не будет успешно; и всякий язык, который будет состязаться с тобою на суде, ты обвинишь». (Исаия 54:17)
Усікаєш ступінь хуцпи? Тебе в суді ще й винним зроблять. А проти «Бога» ж не попреш.
6. orakul / 3 вересня 2021, 11:49
І саме при товаришу Сталіну почали сажати за провину без дотримання цих порад тіпа Бога. За цей його тіпа гріх такого галасу наробили. І лідери в цьому галасі - богобрані із своїми посіпаками. Ну ти ж поняв про кого я?
Памятаю, як ще на зорі так званої нележності ви дружно називали Сталіна семінаристом недоучкою. А він хоч і "недоучка", бо вигнали його, вчився майже на відмінно і як бачимо, не зря вчився. Семінарія теж користь приносить якщо голова навязіх є. Ти запитай у Кулічковського і він тобі багато чого розкаже, якщо захоче. Так ви ж чомусь у його церкву не ходите.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації