Вхід | Реєстрація

Через Світлогірське пройшов «Чумацький шлях»

Через Світлогірське пройшов «Чумацький шлях»

Село на березі Дніпра, що розташоване на території Кобеляцької громади, стало одним із населених пунктів, що увійшли до всеукраїнського культурологічного проекту. На базі відпочинку «Берег» був встановлений символічний камінь.

Арткараван «Чумацький шлях» як мультикультурний проект був започаткований у 2021 році. Його метою є історична реконструкція знаменитого Чумацького шляху, відомого широкому загалу, як маршрут по якому протягом сотень років, з 15 по 19 століття, українські чумаки перевозили сіль та інші товари з Криму на Правобережну Україну аж до Києва.

Як вважає один із засновників проекту Рустам Скибін, чумацький шлях не був звичайною торгівельною дорогою. Він мав величезне культурне та антропологічне значення.

Проект має й іншу назву «Шлях. Yol». Він реалізується товариством «Ель Чебер» при підтримці Українського культурного фонду «Кримський дім».

У рамках проекту будуть реалізовані сім ініціатив — від повторення маршруту легендарного шляху чумаків до проведення виставок концертів запису альбому кримськотатарської музики.

25 серпня кілька десятків відомих діячів культури, журналістів, блогерів стартували з Києва, щоб повторити історичний маршрут. Вони мають подолати за шість днів 1250 кілометрів, проїхати територією чотирьох областей України, у тому числі й Полтавщини. Мета подорожі — нагадати про дружбу українців та кримських татар, про спільні культурні та матеріальні надбання.

Як уже було сказано вище, стартував арткараван у Києві. Далі було заплановано шість зупинок — у селі Світлогірському Кобеляцької громади, Нікополі, Беріславі, Каховці, Каланчаку та Криму. Як сказав один із організаторів, поки що буде зроблено лише п’ять зупинок. Сьомий пункт маршруту каравану — Крим, там зупинка буде зроблена вже після звільнення окупованої території.

На території кожного з населених пунктів, де побували учасники артпроекту, були встановлені символічні знаки, як позначки місць зупинок чумаків.

Село Світлогірське було включене до маршруту невипадково. Адже поряд з ним колись була знаменита Переволочна. Зараз те місце знаходиться під водою Кам’янського водосховища.

Місце для встановлення пам’ятного знаку і проведення культурної акції організаторам арткаравану люб’язно надав власник бази відпочинку «Берег» Юрій Терніков.

Звичайно ж, організатори заходу не обмежилися виключно встановленням символічного каменю та фотосесією біля нього. Відбулася офіційна церемонія. На ній виступив народний депутат України Костянтин Касай. Як відомо, Костянтин Іванович є не просто нардепом від округу, до складу якого входить і Світлогірське. Він на постійній основі працює в комітеті з питань тимчасово окупованих територій, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції, національних меншин і міжнаціональних відносин.

У своєму виступі Касай згадав, що має честь працювати в комітеті разом з видатними діячами кримськотатарського народу, такими як Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров.

Нардеп наголосив:

— Наше завдання — «зшивати» Україну, робити її цілісною державою, у якій поважають права всіх людей, незалежно від їх статусу та національності. І «зшивати» не силою зброї, а зміцненням звязків, у тому числі і культурних. І ця акція якраз і покликана зміцнювати, якщо потрібно, поновлювати культурні зв’язки українців та кримських татар.

На жаль, сильний дощ не дав провести весь захід на відкритому повітрі. Але в просторому залі бази «Берег» вистачило місця для всіх бажаючих послухати концерт кримськотатарської музики та подивитися фільм про життя татар.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2021, 14:50 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації