Вхід | Реєстрація

Ціна на газ: із 9,90 до 19,80

Ціна на газ: із 9,90 до 19,80

Темою номер один для більшості українців, надто клієнтів «Полтавагаззбуту», стало різке підвищення ціни на газ. Згадане підприємство, яке раніше пропонувало купляти в нього енергоносії вартістю близько десяти гривень за кубометр, оголосило про подорожчання. Газ від «Полтавагаззбуту» подорожчав удвічі — до 19,90.

 

1 вересня став для жителів Кобеляк не лише святковим днем, коли вони проводжали діток до школи. У перший день осені на сайті підприємства «Полтавагаззбут», яке є одним із найбільших постачальників газу на території Полтавської області, з’явилося повідомлення наступного змісту:

Серед людей одразу почали поширюватися панічні настрої. Заговорили про те, що «Полтавагаззбут» є банкрутом. Дехто запанікував, не розуміючи, чи взагалі не залишиться восени, а то й взимку без газу.

 

Полегшало нашій мамі

Про те, що «Полтавагаззбут» юридично не є банкрутом, а продовжує свою діяльність, стало зрозуміло в той же день. Адже на офіційному сайті підприємства з’явилося нове повідомлення. Полтавці запропонували землякам продовжити співпрацю і оголосили про нову ціну, яка буде діяти на газ, спожитий у вересні.

Годі й говорити, що особливого ентузіазму серед людей нове повідомлення від газопостачальної організації не викликало. Адже вони розрахвувати отримувати блакитне паливо протягом року по ціні близько 10 гривень за кубометр, а тепер їм запропонували «опалюватися» по 19,90.

І це ж, як кажуть, ще й не вечір. Адже самі постачальники інформують, що ціна в майже двадцять гривень за кубометр буде діяти лише протягом одного місяця — вересня. А що буде далі? А далі цілком можливим є новий ціновий «стрибок».

 

Без газу ніхто не залишиться

Одразу потрібно трішки заспокоїти тих, хто зовсім упав у відчай і вважає, що в зиму увійде зовсім без газу. Або із газом виключно по 20 гривень.

Оскільки «Полатвагаззбут» оголосив про неможливість постачати газ по 9,90, то цю функцію на себе взяла державна компанія «Нафтогаз», як постачальник останньої надії. Щоправда, у «нафтогазівців» ціна для тих, хто приєднається до них у вересні, теж зросла — до 12 гривень за кубометр.

Втішає те, що газ по 12 гривень «Нафтогаз» постачатиме протягом 60 днів від 1 вересня. За ці два місяці споживачі мають змогу визначитися — чи переходити до «Нафтогазу», чи залишатися в «Полтавагаззбуті», заключити із ним договір на місяць і платити по 20 гривень.

Що виберуть більшість споживачів? Відповідь на це риторичне запитання дають величезні черги, які вишикувалися біля банківських установ та «Нової пошти». Це — черги із бажаючих заключити угоду на газопостачання вже із «Нафтогазом».

 

Показники передадуть, переплату повернуть

І хоча можна не сумніватися в тому, що більшість споживачів виберуть нового постачальника газу, але це не відміняє цілого ряду питань, які залишаються і стають навіть болючішими.

Ми спробували отримати відповідь на деякі з них, звернувшись до людей, які в силу службових обов’язків так чи інакше пов’язані з газопостачанням.
Для цього вирушили до всім відомої будівлі, у якій розташовані офіси одразу двох підприємств — «Полтавагазу» і «Полтавагаззбуту».

Біля входу в будівлю — безлюдно. У коридорах теж відвідувачів немає. Працівники установ спокійно працюють. Відповіді на запитання люб’язно надають.

Спочатку заходимо в кабінет начальника Кобеляцького підрозділу «Полтавагаз» Романа Романенка. Він розповів про те, хто ж буде обслуговувати споживачів газу, зокрема, знімати показники  лічильників.

Роман Романенко наголосив:

— Ми вже неодноразово інформували людей, пояснювали їм, що жоден постачальник газу, ні «Полтавагаззбут», ні «Нафтогаз», не перевіряють лічильники, тобто не ведуть облік спожитого газу. Так що нехай люди не хвилюються, ніяких змін від того, що вони перейдуть від «Полтавагаззбутут» до «Нафтогазу», не буде. Облік спожитого газу, як і раніше, вестимемо ми, тобто «Полтавагаз». Як це відбувається? Наші контролери знімають показники і передають їх в наше обласне управління. А звідти їх пересилають на спеціальну онлайн-платформу. У нас в Кобеляках до неї навіть доступу немає. У кожного споживача є свій ЄІС-код. От постачальник газу по цьому коду знаходиться свого споживача і дізнається, скільки він спожив газу. А потім — виставляє рахунок. Повторюю, людям немає чого хвилюватися із приводу того, що вони нікого з «Нафтогазу» не знають, що в цього підприємства немає офісу в Кобеляках. Ми виконуємо цю роботу, як і раніше. Договір про це із нами заключають і «Полтавагаззбут», і «Нафтогаз», і інші постачальники.

«Полтвагаззбут» у Кобеляках представляє Тетяна Слісаренко, начальник служби з реалізації газу.

До неї ми звернулися із наступним запитанням.

А якщо в людини була переплата за газ від «Полтавагаззбуту», і тепер вона змінює постчачальника. Що буде з грошима?

Тетяна Слісаренко відповіла:

— Алгоритм дій наступний. Спочатку споживач розраховується із нами за газ, спожитий у вересні. Якщо й після цього залишається переплата, то людина приходить до нас із паспортом та ідентифікаційним кодом, пише заяву, і ми повертаємо гроші. Це звичайна практика, сотні людей так робили, і ні в кого не виникало проблем. Звичайно, ми повертаємо лише власні гроші громадян, а не субсидію. Ну і нагадаю споживачам, що ми пропонуємо заключити новий договір із «Полтвагаззбутом». Але не на рік, а тільки на місяць, із ціною 19,90 за кубометр.

 

А що буде із субсидією?

Це питання теж дуже хвилює багатьох кобелячан, особливо людей пенсійного віку. Адже саме пенсіонери у своїй більшості користуються цією соціальною допомогою від держави.

Після зростання ціни на газ, люди резонно сподіваються на те, що їм перерахують у бік збільшення в субсидії.

А ось із приводу цього в Кобеляках відповіді нам ніхто не надав. Співробітники соцзахисту ще не отримали ніяких роз’яснень із обласних управлінь.

Не «на камеру» деякі працівники говорять, що ймовірно субсидії перерахують після того, як люди змінять постачальника газу і стане відома остаточна ціна на блакитне паливо.

Але ж для зміни постачальника відведено аж два місяці. А ціна на газ може зростати і надалі.

Та будемо сподіватися, що ясність з приводу нарахування субсидій настане раніше, аніж через 60 днів. І ми оперативно про це поінформуємо земляків.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 вересня 2021, 15:13 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації