Вхід | Реєстрація

Водій, який збив літнього чоловіка, отримав вирок

Водій, який збив літнього чоловіка, отримав вирок

27 березня в Кобеляках сталася дорожньо-транспортна пригода. За інформацією Відділу комунікації поліції Полтавської області, близько 14‑ї години на вулиці Шевченка водій автомобіля «ВАЗ», 1971 року народження, допустив наїзд на велосипедиста, 1939 року народження.

Унаслідок ДТП велосипедист із травмами доставлений до місцевої лікарні.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 286 (Порушення Правил дорожнього руху) Кримінального кодексу України.

 

Не загальмував, а повернув управо

1 вересня суддя Кобеляцького районного суду Людмила Назарьова винесла вирок у цій справі.

У судовому рішенні йдеться, що підсудний їхав на ВАЗ-210934 по Шевченка, у напрямку перехрестя з вулицею Небесної Сотні. Він помітив, що в попутному напрямку по цій самій смузі на велосипеді рухається чоловік, 1939 року народження. Велосипедист почав змінювати напрямок свого руху з права на ліво відносно авто та маневрувати в межах крайньої правої смуги руху. При цьому автомобіліст не врахував дорожню обстановку, змінив напрям руху праворуч та допустив наїзд на велосипед.

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди велосипедист отримав тілесні ушкодження, від яких помер у лікарні. Смерть настала в результаті велотравми.

Згідно висновку експертизи, причиною ДТП стало порушення водієм пункту 10.1 Правил дорожнього руху України, відповідно до яких перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху. Тобто, водій мав технічну можливість запобігти наїзду на велосипедиста, виконавши вимоги пункту 10.1.

Таким чином, підсудний вчинив злочин, передбачений частиною 2 статті 286 ККУ.

 

Чотири роки за ґратами

Обвинувачений повністю визнав себе винним у пред`явленому обвинуваченні та розказав суду, що дійсно 27 березня під час керування транспортним засобом бачив, коли попереду в попутному напрямку рухався велосипедист. Після того, як останній почав змінювати напрямок руху, він не зупинив автомобіль, а також змінив напрям руху, в результаті чого відбулась дорожньо-транспортна пригода. Про вчинене шкодує.

Обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченого, відповідно до статті 66 ККУ, суд визнає щире каяття та активне сприяння в розкритті кримінального правопорушення.

У результаті, суд ухвалив визнати підсудного винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 ККУ та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

Строк відбування покарання рахувати з моменту звернення вироку до виконання.

Стягнути з підсудного в дохід держави судові витрати за проведення експертиз у кримінальному провадженні в сумі 3269 гривень.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 вересня 2021, 13:31 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації