Вхід | Реєстрація

Податкова амністія: чи пропадуть 20 тисяч доларів «під подушкою»?

Податкова амністія: чи пропадуть 20 тисяч доларів «під подушкою»?

Із 1 вересня в Україні почалася і триватиме протягом року так звана податкова амністія. Протягом цього періоду українці можуть вивести «з тіні» свої гроші, сплативши 5 відсотків податку. Кобелячани поки що не поспішають легалізувати свої капітали, але активно цікавляться нюансами амністії.
Так, днями до редакції зателефонував чоловік, який живе на території громади. Він розповів про свою ситуацію і прохав поцікавитися в податківців, як йому бути.

Чоловік розказав:

— Я працюю на «крутій» фірмі. У мене велика, як для нашої місцевості, легальна зарплата. Із неї виплачені податки. Я був депутатом і подавав декларації. Але у мене «під подушкою» лежать, ну, скажемо, 20 тисяч доларів. Купляв я їх не лише в банку, і документів на всю суму немає. Як мені бути? Декларувати ці гроші чи ні? Якщо чесно, я не хочу їх декларувати, адже податки з мене вже взяли. Але і не хочу, щоб мене потім за ці кошти притягли до якоїсь відповідальності.

Співробітники кобеляцького відділення податкової, вислухавши розповідь про цю ситуацію, пояснили, що в чоловіка немає підстав хвилюватися.

Вони сказали:

— Якщо цей чоловік розповів правду, то йому нічого боятися, і ці долари можна не вносити в одноразову декларацію. Адже він може підтвердити їх легальність у разі потреби довідкою про зарплату і даними з декларації, яку подавав, будучи депутатом.

 

Декларування — справа добровільна

Зважаючи на інтерес, який виник у суспільстві до податкової амністії, ми вирішили зробити передрук матеріалу з іншого ЗМІ. У ньому відповіді на поширені запитання дає один з «батьків» української податкової амністії.

Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з податкової, митної та фінансової політики, на своїй сторінці у Фейсбук відповідає на найбільш поширені питання щодо податкової амністії.

 

Чи є декларування обов’язковим?

Жодним чином ні! Декларування здійснюватиметься добровільно. І лише в разі, якщо особа набула активи, джерело походження яких не може підтвердити.
А чи можу я скористатися амністією без подання декларації?

Так!

Активи, що підлягають звільненню, без подачі спеціальної декларації:

1) нерухоме майно в Україні у вигляді:

  • квартира — до 120 кв. м.,
  • житловий будинок — до 240 кв. м.,
  • нежитлова нерухомість некомерційного призначення до — 60 кв. м.,
  • земельні ділянки в межах нормативів безоплатної приватизації.

2) один транспортний засіб, що є в реєстрі (крім ТЗ, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, об’єм двигуна якого більше 3000 куб. см. чи середньоринкова вартість перевищує 375 мінімальних зарплат, мотоцикла об’ємом двигуна більш 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

3) інші активи — сумарною вартістю не більше 400 000 гривень.

 

Які додаткові можливості я отримаю при декларуванні активів?

Податкова амністія дозволить легалізувати ті доходи, з яких не було сплачено податки. Важливим є те, що ставка, за якою можна це зробити, є значно нижчою за ту, від якої громадянин ухилився раніше. Окрім цього, громадяни зможуть відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому відповідальності. Вони зможуть легально використовувати свої гроші та майно. Задекларованими коштами та майном можна буде вільно розпоряджатися.

Хто може взяти участь у податковій амністії?

  • Фізичні особи — резиденти;
  • Фізичні особи — нерезиденти, що на момент набуття активів/доходів були резидентами.

Які особи не матимуть права взяти участь у податковій амністії?

  • Малолітні/неповнолітні або недієздатні особи;
  • Особи, які, починаючи з 01.01.2005 року, працювали на державній службі.

Чи можу я легалізувати готівку в національній чи іноземній валюті?

Так, але за спеціальною процедурою. Щоб легалізувати готівку, її потрібно покласти на спеціальний рахунок у банку. Банк обирає особа на свій розсуд.

Чи містить законопроєкт обмеження щодо мінімального строку зберігання таких коштів на рахунку в банку?

Ні!

При легалізації готівки вона перебуватиме на спеціальному рахунку лише на період його оформлення та подання декларації.

Далі особа без будь-яких обмежень зможе зняти всю суму.

У які банки можна буде розмістити готівку для її легалізації?

Законопроєкт не встановлює переліку банків, на рахунках яких можна буде розмістити готівкові кошти для їх легалізації. Наданим правом можна буде скористатися шляхом звернення в будь-який банк, який відкриє спеціальний рахунок, відповідно до норм законопроєкту.

Чи можна легалізувати готівку шляхом відкриття декількох рахунків у одному або декількох банках?

Відповідно до законопроєкту, НБУ має встановити порядок відкриття спеціальних рахунків банками. Тому відповідь на це питання можна буде дати лише після прийняття НБУ відповідного порядку.

Які активи можна буде амністувати?

Будь-які, окрім тих, які набуті від корупційних злочинів:

  • Валютні цінності;
  • Нерухоме майно;
  • Рухоме майно;
  • Цінні папери;
  • Права на отримання дивідендів, процентів чи іншої майнової вигоди;
  • Інші активи фізичної особи.

Чи є активи, набуті українськими заробітчанами за кордоном такими, що отримані в результаті ухилення від оподаткування?

Ні, оскільки такі особи, якщо вони працюють офіційно, отримуючи дохід за кордоном, сплачують необхідні податкові платежі до бюджету відповідних країн.

Яка відповідальність за кошти, які я отримав від роботодавця в конверті?

Для працівників жодної, оскільки він декларує лише активи, не вказуючи джерело їх походження. Декларація не передбачатиме вказівку на роботодавця, від якого він отримав ці кошти.

Яка мінімальна і максимальна вартість активів може бути включена до декларації?

Законопроєкт не передбачає мінімальної чи максимальної вартості активів, які можуть бути включені до декларації. Особа самостійно вирішує, який обсяг активів і на яку суму вона хоче легалізувати.

Чи можуть бути розголошені відомості, які містить добровільна декларація?

Ні. Відомості, що містяться у відповідних добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню. Декларація не буде доступною в мережі Інтернет. Особа подає її лише до ДПС.

Чи повинен я щороку подавати декларацію про наявні активи?

Ні, адже це одноразове декларування.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 вересня 2021, 19:25 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації