Вхід | Реєстрація

У діабетиків нова проблема — електронний рецепт

У діабетиків нова проблема — електронний рецепт

З 1 жовтня 2021 року всі інсулінозалежні пацієнти мали б відчути полегшення. Але вийшло, як завжди, — поки що в людей з’явився додатковий клопіт.
Про те, що люди, хворі на цукровий діабет, будуть отримувати життєвоважливий для них інсулін через електронний рецепт, українські урядовці від медицини торочать уже кілька років. Дата запровадження нововведення постійно відтерміновувалась. І ось, нарешті, з 1 жовтня 2021‑го року електронний рецепт запрацювавав.

Теоретично, це мало принести полегшення діабетикам і звільнити їх від відчуття постійної тривоги. Адже до цього хворі мали проблеми із отриманням інсуліну. Грошей із державної субвенції завжди не вистачало для придбання інсуліну в належній кількості. І придбання ліків лягало на плечі місцевої влади. А в місцевих бюджетах для цього не завжди вистачало коштів. У результаті, люди жили в постійному страху залишитися без інсуліну.

Запровадження електронного рецепту, а перед тим — єдиного реєстру інсулінозалежних діабетиків, мало вирішити цю проблему раз і назавжди.

Але вийшло, як завжди в Україні. І зараз кобеляцькі діабетики телефонують до редакції і запитують, куди ж їм їхати і як отримати той заповітний електронний рецепт. Адже для цього необхідно отримати довідку в лікаря-ендокринолога. А такого фахівця в Кобеляках уже давно немає.

Дехто поїхав у Полтаву. Але люди, які це зробили, витратили кошти і час даремно. Адже обласна лікарня, де вони отримували висновки ендокринолога, не підключена до єдиної державної системи реєстру діабетиків. І хворі отримали «на руки» паперові висновки. А по них інсулін не отримаєш, потрібен документ у електронній формі.

Любов Коломієць, керівник Кобеляцького ПМСД, про проблему знає. Вона радить жителям Кобеляцької громади не панікувати і не витрачати даремно час на поїздки в Полтаву. За її словами, висновок ендокринолога потрібно буде отримувати в Нових Санжарах у тамтешньому ПМСД, де є лікар відповідного профілю.

Любов Коломієць уточнює:

— Ендокринолог у Нових Санжарах зараз працює фактично на три громади — місцеву, Кобеляцьку та Решетилівську. Людина фізично не встигає усіх прийняти. Адже на оформлення одного рецепту потрібно півгодини часу. Тому зараз рецепти отримують місцеві хворі. Потім, коли черга дійде до кобелячан, сімейні лікарі будуть обдзвонювати своїх пацієнтів із діагнозом цукровий діабет першого типу. І після цього люди їхатимуть у Нові Санжари.

З 1 жовтня цей довгоочікуваний момент для кобелячан не настане точно. Адже на території Кобеляцької та Білицької громад проживають 256 інсулінозалежних хворих. Ану поділіть це число на 30 хвилин. Це 128 годин безперервної роботи лікаря.

Кобелячани поки що можуть утішитися тим фактом, що практично всі хворі отримали інсулін із запасом. А ось хворим із Білицької громади доводиться сподіватися виключно на місцеву владу, що має виділити кошти для закупівлі інсуліну на той час, доки черга отримання електронного рецепту дійде до біличан.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 вересня 2021, 15:23 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації