Вхід | Реєстрація

Шаховий тиждень на Полтавщині

Шаховий тиждень на Полтавщині

З 12 по 19 вересня 2021 року в місті Полтава в приміщенні шахово‑шашкового клубу проходили змагання фіналу Чемпіонатів Полтавської області з класичних, швидких шахів та бліцу.

18 вересня проходили змагання з швидких шахів. Тут до полтавських шахістів приєднався і наш земляк, представник Білицької громади Георгій Горгола (селище Білики). Тут представництво було трохи більшим — 13 учасників. Серед них були як досвідчені ветерани Володимир Цушко, Віктор Бардар, Микола Рєзнік, так і молоді перспективні шахісти, такі як Тарас Руденко, Андрій Цяпко.

Безумовним фаворитом змагань був Олексій Соловчук — майстер спорту України. Уже в першому турі жереб звів у протистоянні юного шахового вундеркінда, молоде обдарування Тараса Руденка з біличанином Георгієм Горголою. Білицький шахіст застосував нестандартну схему гри, але юний Руденко оминув майже всі пастки, лише в одній попався на комбінаційний удар і залишився без пішака. Більш досвідчений кандидат у майстри зумів реалізувати мінімальну перевагу і довести партію до перемоги. Але це не засмутило 10-річного Тараса. У наступних 7 турах він набрав 5,5 очка і реально претендував на потрапляння в трійку призерів. Але в заключному турі у виграній практично позиції з Віктором Бардаром він припустився помилки і замість перемоги отримав 0. Цим у повній мірі скористався представник з Біликів, який здобув перемогу в заключній партії.

Таким чином, трійка призерів виглядає так:

  • 1 місце — Олексій Соловчук (Полтава) — 8 очок;
  • 2 місце — Андрій Цяпко (Полтава) — 6 очок;
  • 3 місце — Георгій Горгола (Білики) — 6 очок.

Молодий талант Тарас Руденко посів 4 місце.

Переможці та призери змагань в усіх номінаціях були нагороджені грамотами, медалями, а також дістали право представляти Полтавщину на Чемпіонатах України з класичних, швидких шахів та бліцу, які вже з 21 вересня розпочинаються в Омельнику (Кременчуцький район).

 

Шаховий турнір пам’яті Віктора Коби

20 вересня 2021 року в селі Стовбина Долина проходив третій за ліком шаховий турнір пам’яті Віктора Антоновича Коби. Віктор Коба — кандидат у майстри спорту з шахів, багаторазовий чемпіон та призер першостей Новосанжарського району, переможець та призер обласних змагань товариства «Колос», учасник Всеукраїнських змагань з шахів Харчопрому України, палкий прихильник футболу, мотоболу.

Учасники турніру відвідали місце вічного спочинку свого товариша, поклали квіти, а також відвідали вдову Віктора Антоновича та його синів.

Взяти участь у турнірі прибули представники Полтави, Решетилівки, Нових Санжар, Біликів та місцеві шахісти. Всього 12 учасників, з яких 1 майстер ФІДЕ та 8 кандидатів у майстри спорту. Змагання проходили за швейцарською системою з 9 турів при контролі часу 5 хвилин + 3 секунди за кожен хід кожному учаснику. З перших турів лідерство захопив наймолодший учасник цих змагань Віталій Бажан (Решетилівка, тепер проживає в Полтаві). Він постійно зі своїми суперниками переходив у ендшпіль (закінчення шахової партії) і здобував перемоги. Нарешті, у 6 турі зустрілися два лідери — Георгій Горгола та Віталій Бажан. Біличанин уже мав дві нічиї, а Віталій всі партії виграв. Георгію Горголі потрібна була лише перемога, щоб претендувати на перше місце. І знову партія перейшла в легкофігурний ендшпіль і закінчилась внічию, що повністю влаштовувало лідера.

Отже, підсумки турніру такі:

  • 1 місце — Віталій Бажан — 8,5 очка з 9;
  • 2 місце — Георгій Горгола — 6,5 очка;
  • 3 місце — Віктор Бардар — 6 очок.

Успішно провів змагання головний суддя і учасник, Президент Полтавської обласної федерації шахів Григорій Щербов.

Допомогу в проведенні змагань надав місцевий підприємець Писаренко Віталій Іванович, а також вся родина Віктора Антоновича посприяла, щоб учасники відчували себе комфортно. Велика заслуга в проведенні цих змагань належить Віктору Рибалку, колишньому голові товариства «Колос» у Новосанжарському районі, який підтримував і підтримує родину Віктора Коби.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 жовтня 2021, 18:10 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації