Вхід | Реєстрація

А мені здається, що нас дурять

А мені здається, що нас дурять

Зараз у Європі фіксують безпрецедентне зростання ціни на газ. Вартість блакитного палива і водночас сировини для хімічної та іншої промисловості побила всі мислимі й немислимі рекорди.

Усілякі там аналітики й журналісти з усіх боків торочать про купу факторів, що спричинили таке безпрецедентне зростання сировини. Якісь там шторми над США пронеслися, у Норвегії найбільше в Європі родовище збираються через три роки закривати, було дуже спекотне літо і холодна зима. І майбутню зиму в Європі очікують холодною. І «Газпром» щось там козлить. І запасів у європейських сховищах менше, аніж у минулому році. І так далі, і тому подібне. І от, усе це «тому подібне» призвело до того, що за три місяці ціни піднялися удвічі, а то й утричі. При цьому, не в Росії, Катарі, Норвегії чи навіть Україні, де цей самий газ видобувають, а на різних там амстердамських хабах, де, окрім потужних комп’ютерів і кількох дядьків із пейсами чи без них, нічого немає.
Україна, як відомо, теж Європа. І тому ціна на газ зросла  і в нас. «Рідний» полтавцям «Полтавагаззбут» он взяв і підняв вартість удвічі. Чому? Пояснили зростанням ціни на вже згаданих хабах.

Але чомусь мені здається, що нас усіх дурять. Причому, не лише українців, а й схожих на них простих смертних у всьому світі.

Звичайно, ціна на газ ніколи не вписувалася в звичну нам теорію ринкової економіки, по якій все визначає попит і пропозиція. Це вам не картопля чи пшениця, де все більш-менш зрозуміло і логічно. Вродило-невродило, посіяли-не посіяли.

Газ, він не родить, хоча, якщо вірити чесним аналітикам і не менш чесним журналістам, від торнадо в США дуже залежить. І від прогнозу погоди на рік вперед теж.

Чому ж мені здається, що нас таки дурять? Наведу приклад.

Ось днями згаданий «Полтавагаззбут» оголосив, що після того, як місяць тому удвічі підняв ціну для своїх клієнтів, тепер її удвічі знижує.

І, навпаки, державний «Нафтогаз», той, що постачальних найостаннішої надії, взяв і оголосив тим, хто побіг до нього від Полтавагаззбуту, про те, що різко піднімає ціну — з 12 до 16 гривень.

Це як зрозуміти? Який чесний аналітик чи журналіст може мені нерозумному це пояснити? У одній державі один і той же газ може одночасно дорожчати і дешевшати. Причому, не на кілька процентів, а в кілька разів.

Мене то особисто (трішки похвастаюсь) ціна на газ не дуже бентежить. Пічка на дровах і старий садок, що дістався у спадок, надійно захищають від цінових коливань на усяких там амстердамських та нью-йоркських хабах. А ось що думати і куди бігти пенсіонерам, які живуть у квартирах і будинках без альтернативних джерел опалення?

Ну, а дурням, ой, вибачте, «небайдужим» пропонують посперечатися з приводу того, хто «ватнік», а хто ні. У той час, як абсолютно байдужі, але розумні, на хабах мільярдерами стають.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 жовтня 2021, 09:22 | Полтавщина | Редакційна


1. Selena2017 / 9 жовтня 2021, 12:23
...(трішки похвастаюсь).... Редакційна підписана одним прізвищем , а треба б двома. Бо викладене співзвучне з хвастощами Сідого : той яничарськими статками індичиться , а автор вирішив хуторянством "похвастатись". Так начебто ніхто не розуміє, наскільки вистачить тепла від хмизу з старого саду, звичайно ж заздалегідь господар подбав і про калорійніші поліна. Мабуть, це від досвіду «розумних» , а не від небайдужих дурнів. Кому з тих, хто не має можливості хоч якось обігрітися, редакційна додала оптимізму??? Слізка алігатора під завершення статті не прикриває хуторянства. Дурити сьогодні всяк на свій лад дурить.

Змінено 09.10.2021, 12:25
2. Filon / 9 жовтня 2021, 12:51
Для Селени. Жаба - одна із основних ознак хохла.
3. Selena2017 / 9 жовтня 2021, 17:46
2.Filon
«2. Filon / сьогодні, 12:51»


Жаба? Не заперечуватиму. Вам з того хуторянсько-хохляцького середовища видніше.
4. orakul / 10 жовтня 2021, 09:28
Ну шо, Миколайович, схлопотав за жабу. Селена тепер вже не в хуторському середовищі. По всьому видно, що вона вже навіть не в краківському воєводстві. Вона вже десь у хранції біля самого Парижу. Тепер вона сама жаб давить, ну в смислі там кишки викида, шкіру зніма, ну щоб потім хранцузи руки не замазували. Полухвабрикат називається.
5. Чудо Юдо / 10 жовтня 2021, 15:49
1.Selena2017
«...(трішки похвастаюсь)....»

А що Ви тільки це побачили у статті? О_о
Я от згоден із автором у тому, що не може ціна на газ одночасно підніматися і опускатися в одній країні. При чому не на 3-7%, а на 50+%. Значить це не справжня його ціна, це ставлять "от балди" хто що хоче. А справжню толком ніхто і не знає.
Точно така ж ситуація і з нафтою: у 2014 році бажаючи придавити Росію, США, за допомогою певних важелів впливу, знизила ціну на нафту із 100+ баксів за барель до 34! Втричі! І що, нафтові компанії по миру пішли? Та ні, живуть собі. Отже виходить що там націнка в тисячу, а то і більше відсотків? І утричі її знизити шейхам не проблема.
6. orakul / 11 жовтня 2021, 00:59
5.Чудо Юдо
«Значить це не справжня його ціна,»

Ти щось тормозиш. Це ж ринок. Ви ж за нього боролись. На базарі люба ціна - справжня. Яку написали, така і справжня. Може ти хотів сказати про собівартість, так то да, є таке понятя. Собівартість порахувати можна, тільки хто тобі дасть рахувати? А тіпа фахівці і знавці називають різну собівартість - і гривню, і три. Ти краще б сказав, якого хрена ми свій газ купуємо на європейському базарі? Ну ладно вже, путінський видаємо за європейський. А свій якого...?
7. Selena2017 / 11 жовтня 2021, 08:59
5.Чудо Юдо
«А що Ви тільки це побачили у статті? О_о»


Ні, не тільки це. Те, про що Ви пишете, я відчуваю на власних плечах дуже боляче. Тим більш недоречно журналісту в подібній ситуації вихвалятися власною , хоч вона й дріб"язково тимчасова, захищеністю. Коли С.Параджанова запитали, яким йому бачиться майбутнє України, він відповів : "Все, що є сьогодні, так буде через сотню років. Нічого відбутися не може". Причиною цього назвав : "Характер український. Хуторянство і боягузтво. ......А мужніх - одиниці" Це тільки частинка сказаного великою людиною, яку шанує світ. Сподіваюся, що і Ви це бачите зараз і розумієте.
8. Filon / 11 жовтня 2021, 11:42
7.Selena2017
« Сподіваюся, що і Ви це бачите зараз і розумієте. »

Селена як завжди. Бла-бла-бла ні про що. НЕ знаю, що вона там відчуває. Швидше за все - жабу. А проявити мужність, якщо шукати якусь логіку в її висловлюваннях - це спалити свою хату і старий садок. Ну таке вже було в історії. Селено - читайте краще не Параджанова, а Івана Єфремова. Він пятдесят років тому попереджав. До речі, будуд про це редакційну пробувати писати.
9. Selena2017 / 11 жовтня 2021, 15:11
Ви неуважний читач І.Єфремова , Ігоре Миколайовичу, а то б дещо помітили важливе . Читала його твір і колись у коментарі цитувала . Не полінюсь, візьму ще в бібліотеці і напишу з оригіналу. Спеціально для Вас. Нехай висновки зроблять інші, бо Ви знову приплітатимете жабу. А ще - слабак в логіці відносно спалити хату. Ну, спалите Ви садок. Це що :вихід із ситуації , що її створюють з одного боку ненаситні, а з другого - байдужі ? Не вмієте критику сприймати, гординя розрослася.
10. Седой / 11 жовтня 2021, 16:05
"Це тільки частинка сказаного великою людиною, яку шанує світ" (К)??? С чего он вдруг великий? обычный пидор, тогда это было и у вас не в тренде. По современным критериям укркастрюль наверное таки великий:)
11. orakul / 11 жовтня 2021, 16:37
9.Selena2017
«Читала його твір і колись у коментарі цитувала »

Поняв, Миколайовичу? Селена не тільки жабами займається, а й один твір Єфремова прочитала. Цікаво, який саме "твір"?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації